Gönderen Konu: İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Basını  (Okunma sayısı 1694 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Basını
« : Kasım 19, 2013, 05:29:26 ÖS »

"Dünya Savaşı" ifadesi, 1914'te ortaya çıktı. Bu ifade, o güne kadar görülmemiş şekilde bütün dünyayı içine alan bir mücadeleyi anlatıyordu. 1939'da başlayan bir sonraki savaşa da İkinci Dünya Savaşı adı verildi. İlk savaşın bitmesinden yirmi bir yıl sonra başlayan bu savaş, insanlığı bir defa daha dehşete düşürdü. Bu da ilki gibi, medeniyetin beşiği kabul edilen Avrupa'da çıkmıştı; ancak bu savaş, birincisinden daha dehşetliydi. Teknolojideki baş döndürücü gelişmeler, oldukça tehlikeli silâhların yapılmasına zemin hazırlamış; karalar, havalar, denizler, hattâ denizlerin altı tam bir savaş alanına dönmüştü.1

Birinci Dünya Savaşı'nda hedeflerine ulaşamayan Almanya, İtalya ve Japonya; savaş sonrası yeni bir harbin hazırlıklarına hemen başlamıştı. Bu ülkeler askerî sahada güçlenmek ve daha öldürücü silâhlara sahip olmak için var güçleriyle çalışıyorlardı. Genel hava; Dünya Savaşı'na bir süreliğine ara verilmiş gibiydi. Almanya ilk plânda kara Avrupa'sında genişlemek; İtalya, geçmişte kendisine verilmeyen Afrika'nın bir kısmını almak ve "Roma İmparatorluğu'nu diriltmek"; Japonya ise Uzakdoğu'da Okyanusya adalarında ve Güney Asya'da genişleyerek bir imparatorluk kurmak istiyordu. Kendilerine göre bu istekler, tabiî yollarla, zamana bırakılarak gerçekleşemezdi. Ancak bütün dünyayı içine alacak ve hızla gelişecek olan bir savaşla mümkündü.

Savaş ve Türkiye
Türkiye savaş öncesi, kalkınmasını henüz gerçekleştirememiş, birçok sahada dışa muhtaç bir tarım ülkesi görünümündeydi. Türkiye'nin bu savaşa katılması için hiçbir sebep yoktu. Türkiye, savaş esnasında takip edeceği yol haritasını yanlış çizmesi hâlinde, ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilirdi.

Türkiye İkinci Dünya Savaşı'na katılmadı. Önceleri topraklarından bir hayli uzaklarda başlayan mücadeleler, sonraları sınırlarına kadar dayanınca, savaşın yakıcılığını derinden hissetmeye başladı. Türkiye, o dönem endişeli ve tedirgin bir bekleyiş içine girdi. En iyi tercih, her ne pahasına olursa olsun, ülkeyi harp belâsının dışında tutmaktı. Türkiye dışişlerinin savaş karşısında politikası; "Türkiye tarafsız değildir; fakat savaş dışında kalmak için bütün çabayı gösterecektir." düşüncesi üzerine şekillenmişti. Bu, şu demekti; ülkeyi yeni bir maceraya sürüklememek adına, gerektiğinde her iki tarafla da uzlaşma ve anlaşmaya açığız.

Savaş devam ederken, tarafsız bir politikanın Türkiye'yi daha zora sokacağı ve özellikle Boğazlar sebebiyle bunun pek de mümkün olmayacağı görüşü, dış politikada izlenecek yola son şeklini verdi. Bu tecrübe, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'de yaşanmıştı. Sonunda karar verilmiş, müttefiklerin ve bu yolla Sovyetlerin yanında olunacaktı.

Almanya ve İtalya'nın saldırgan tutumları karşısında Türkiye'nin ittifak girişimleri ilk olarak İngiltere, Fransa ve SSCB'yle başladı. 12 Mayıs 1939'da İngiltere'yle, 23 Haziran 1939'da Fransa'yla Türkiye'nin de "Barış Cephesi" içinde yer aldığını açıklayan ortak bildiriler yayımlandı. Bunu SSCB'yle de benzeri bir anlaşma sağlanması yolundaki girişimler izledi. O sıralarda her ân müttefiklerle anlaşacağı beklenen Sovyet Rusya'nın harpten bir hafta önce bütün dünyayı şaşırtan bir sürprizle can düşmanı Almanya ile "Saldırmazlık Paktı" imzalaması ve dostluk kurmasına rağmen, sonraki zamanlarda mutlaka her iki ülkenin anlaşmayı devam ettiremeyeceği, er veya geç harbe tutuşacakları öngörüldü. Bu yüzden İngiltere, Fransa ve Türkiye arasında 19 Ekim 1939'da resmen barış anlaşması imzalandı. Türkiye artık tarafsız değildi. Tercihini müttefiklerden yana yapmıştı.

28 Ekim 1940'da İtalya Yunanistan'a saldırdı ve savaş 1941'de bütün Balkanlara yayıldı. Alman orduları kısa sürede Avusturya, Çekoslovakya, Romanya, Yugoslavya, Yunanistan ve Bulgaristan'ı işgal ederek Türkiye'nin Trakya sınırına dayandı. Almanya'nın Ankara'ya uyguladığı baskı, İngiltere ve Fransa'nın yanında olmak isteyen Türkiye'yi zora soktu.2 Bütün bu gelişmelere rağmen, savaş sonuna kadar Ankara'nın tuttuğu yolda hiçbir değişme olmamış, tuzaklarla dolu zor bir yolda, her defasında şu bilgiyi ilgili yerlere ulaştırmıştır: "Genel durum konusundaki endişeler yerindedir. Ama buna karşılık Türkiye'yi bir an önce savaşa tutuşturmak suretiyle alınan tedbirler bizim için karşılıksızdır, gereksizdir ve gücümüz dışında bir tehlikeyi göze almaktır. Saldırı olursa Türkiye kendini savunacaktır."

Tarafların ülkemizdeki basınını tesir altına alma gayretleri
Ülkemizde o dönem basın-yayın organları; Alman, Sovyet ve Müttefik yanlıları olarak üçe bölünmüştü. Dolayısıyla yayınlar da bu doğrultuda yapılıyordu. Basının büyük bir kısmı hükümetin izlediği dış politika doğrultusunda yayınlarına devam ederken, Almanya'yı destekleyen gazeteler de yok değildi. Alman taraftarı olanlar, devamlı savaş kışkırtıcılığı yapıyordu. Sağduyulu, ılımlı, gelecek adına öngörülü bir kesim ise, emperyalist savaş olarak adlandırdığı bu mücadeleye, Türkiye'nin sokulmaması yolunda yayınlar yapıyordu. Selim Ragıp Emeç'in "Son Posta"sı, Ethem İzzet Benice'nin "Son Telgraf"ı ve Asım Us'un "Vakit" gazeteleri bunlar arasındaydı.

İktidarın politikaları çizgisinde yayım yapanlar, Almanya'nın yoğun bir propaganda ve baskısı ile karşı karşıya kalmıştı. Almanya, bu faaliyetlerini bazen Alman gazeteleri ve radyoları aracılığıyla asılsız haberler yaymak, bazen de Türk basınına kendi firmalarınca verilen reklâmları bir baskı unsuru olarak kullanmak yoluyla yürütmüştür. Meselâ, 21 Ekim 1939 tarihli Tan'da, gazetenin Almanya aleyhine yayınlarını sürdürdüğü takdirde, reklâm veren Alman firmalarının temsilcilerince kendilerine bir daha reklâm verilmeyeceğinin belirtildiği iddia edilmiştir. Almanya'nın Türkiye'deki en önemli propaganda vasıtası, 1933'ten beri İstanbul'da her gün yayımlanan "Turkische Post"tur. Bu gazetenin yayını, Türkiye'nin Almanya ile diplomatik münasebetlerini kestiği 2 Ağustos 1944'e kadar sürmüştür. Gazetenin finansörü Deusche Orient Bank'tır.3

Yunus Nadi'nin "Cumhuriyet" gazetesi Alman taraftarıydı. Yunus Nadi, gazetenin sahibi ve başyazarıydı. Bir dönem milletvekilliği yapan Nadi, Alman yanlısı yazıları ve faaliyetleri sebebiyle emekli olmaya mecbur edilmişti. Gazetenin diğer yazarları Peyami Safa, Hüseyin Emir Erkilet de aşırı Alman hayranıydı.

Alman taraftarı diğer bir gazete ise Ziyad Ebuzziya'nın sahibi olduğu Tasvir-i Efkâr'dı. Bu gazetenin Genel Yayın Müdürü Cihat Baban'dı. Aşırı Alman hayranı emekli general Ali İhsan Sabis bu gazetenin askerî yazarıydı. Ayrıca Peyami Safa bu gazetede de yazıyordu. Ziyad Ebuzziya yazılarında, Alman emperyalizmini bir "milliyetçilik ülküsü" olarak sunuyordu. Milliyetçilik adı altında Turancılık gizleniyordu bu yazılarda. Türkçülüğün millî, coğrafî, sosyal, siyasî doğrultudaki programıyla, Almanya'nın desteğini alarak Sovyetler Birliği'ne saldırmayı hedefliyorlardı. Bunu gerçekleştirmek için de Almanya ile ittifakı teklif ediyorlardı. Bu akımın içinde genellikle Almanya ile ticarî bağları olan soylular, siyasî partiler içindeki kimi ağalar ve aydınlar yer alıyordu. Türkçülük, din, ahlâk ve büyük Türkiye sloganlarıyla gençlik ve halk tesir altında bırakılmak isteniyordu. Hitler Almanya'sı Türkiye'deki bu tür çevrelerle münasebetler kurdu, onlara destek verdi. Almanya'nın yanında savaşa girilmesi, sosyalist bir ülke olan Sovyetlerin tesirinin yok edilmesi ve oradaki Türklerle Anadolu Türklerini birleştirerek, Turan'ın gerçekleştirilmesi dönemin ülküsü oldu. Bu düşünceleri neşreden "Bozkurt", "Çınaraltı", "Börü", "Millet", "Orhun", "Türk Yurdu" gibi dergiler bu dönemde ortaya çıktılar.

Müttefikler (İngilizler, Amerikalılar ve Fransızlar) ise, o dönemde Alman taraftarlığını yapan basına karşı kendi kurmuş oldukları basın bürolarıyla karşı koymaya çalışıyordu. Amerika'nın Beyoğlu'nda bir "Haberler Bürosu" vardı. İngiliz elçiliği de, bir propaganda bürosu kurmuş ve dergi yayımlıyordu. Özellikle Alman ordularının zaferler kazanarak ilerleyişini gazetelerinde büyük puntolar hâlinde vererek, Türk kamuoyunda Alman hayranlığı oluşturma gayretlerine karşı gazetelere yazı, haber ve resimler hazırlıyor, broşürler yayımlıyor, büroların geniş salonlarında fotoğraf sergileri açıyorlardı. Bütün bunların yanında "Beyoğlu / Fransızca", "Yeni Dünya / Türkçe", "İstanbul / Fransızca" ve "Signal / İngilizce, Fransızca, Almanca ve Türkçe" gibi yabancı dillerde yayın yapan gazeteler de vardı. Ayrıca yerli basında yayın hayatını devam ettiren Yeni Sabah, Haber, Tan, Son Telgraf, Vatan Alman taraftarlarına karşı müttefikleri savunan gazetelerdi. Vatan gazetesinden Ahmet Emin Yalman ve Yeni Sabah'tan Hüseyin Cahit Yalçın bu yönde yazılarıyla öne çıkan isimlerdendi.

Savaş yıllarında Türk gazete yazarları, zaman zaman savaşan devletlerce davet edilerek, propaganda maksadıyla kullanılmak istenmiştir. Bu davetler, ilk zamanlar Fransız, İngiliz hükümetlerince, daha sonraları da Almanlar tarafından yapılmıştır. 1940 yılında müttefik yanlısı bir grup gazeteci 8 Şubat'ta Paris'e, daha sonra Londra'ya gitti. 1942 Eylül başlarında ise müttefiklerin savaş gayretlerini yerinde görmek için başka bir gazeteci grubu, Londra'ya oradan da ABD'ye gönderildi. Almanlar da Türkiye'yi kendi saflarında savaşa çekebilmek için, bir grup gazeteciyi, propaganda maksadıyla Doğu Cephesi'ni gezmeye davet etti. 1942 Temmuz'unda N. Sadak, A. Us, N. Nadi, Nevzat Güven ve S. Serper'den oluşan gazeteci bir grup, Berlin'e gitti. Aynı zamanda parlamenter olan bu gazeteciler, daha sonra, Fransa ve Lüksemburg'u; 6 Ağustosta Sivastopol'ü ve Kırım'ı ziyaret ettiler. Dönüşte Budapeşte ve Sofya'ya uğrayıp yurda döndüler. Türk gazetecilere, gezi süresince Alman askerî başarısı telkin edilmeye çalışıldı.4

Netice itibariyle; İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye savaşa katılmadan toprak bütünlüğünü koruma yönünde bir siyaset takip etmiştir. Savaşan tarafların karşılıklı istihbarat mücadeleleri, ülkeyi propaganda savaşlarının yaşandığı bir yer hâline getirmiştir. Savaşa müdâhil ülkeler, ülkemizin siyaset adamlarını ve aydınlarını tesir altına alma yönünde imkânlarını sonuna kadar kullandılar.

Gerek İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devlet­leri ve Sovyetler Birliği'nin, gerekse Almanya ve İtal­ya'nın basın yayın yoluyla, Türk halkını, aydınlarını ve yöneticilerini tesir altına alıp kendi saflarında savaşa sokma gayretleri, bir netice vermemiş ve Tür­kiye İkinci Dünya Savaşı'nın korkunç acılarını ve felâketlerini yaşamamıştır. Bu neticenin alınmasında, o devir idarecilerinin basiretinin yanında, dönemin mânevî önderleri ile gönül insanlarının da büyük rolleri vardır. Buna en güzel örnek, Bediiüzzaman ve talebelerinin Allah'ın bu milleti bu büyük savaştan koruması için yaptıkları dua ve yakarışlardır.


Dipnotlar

1. İbrahim Artuç, II. Dünya Savaşı, 1.Cilt, Kastaş Yayınevi, İstanbul,1999.
2. a.g. e, ss: 172–179.
3. O. Murat Güvenir, II. Dünya Savaşı'nda Türk Basını, Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, İstanbul,1991.
4. Baki Öz, Bıçağın Sırtında Siyaset/ II. Dünya Savaşı'nda Türk Dış Politikası, İstanbul, 1996, ss: 78-86.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Basını
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 05:16:52 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21541
  • Rep 3950
Ynt: İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye Basını
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 10:29:45 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
1606 Gösterim
Son İleti Eylül 29, 2018, 11:41:51 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
1 Yanıt
585 Gösterim
Son İleti Eylül 29, 2018, 11:41:20 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
1 Yanıt
840 Gösterim
Son İleti Eylül 29, 2018, 03:57:44 ÖS
Gönderen: Özgür Kız