Gönderen Konu: İttihatçı Oligarşi ve Bediüzzaman  (Okunma sayısı 1639 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
İttihatçı Oligarşi ve Bediüzzaman
« : Kasım 19, 2013, 05:32:12 ÖS »

Sultan 2. Abdülhamid, 1876–1909 yılları arasında süren padişahlığında, devletin bekası için bazı mecburî tedbirler almış ve o yıllar, muhalifleri tarafından "istibdat dönemi" olarak adlandırılmıştı. İstibdat, "bütün hak ve hürriyetlerin askıya alındığı bir baskı rejimi" mânâsına gelmiyordu. Devleti toparlamak isteyen Abdülhamid, Bediüzzaman Hazretleri'ne göre, "mecburî, cüz'î ve yanlış olarak tamamen kendisine isnâd olunan hafif bir istibdat"a yönelmişti.

Orduyu iç siyasette kullanmayan, muhalifleri için sürgün cezasından başka bir yola başvurmayan Abdülhamid, tebaasının huzuru için çalıştı. Müslüman halk onu seviyor; eğitim, ulaşım, haberleşme sahalarındaki ve İttihad-ı İslâm yolundaki hizmetlerini takdirle karşılıyordu. Buna rağmen, onun devrinde sayıları hızla artan modern okullarda yetişen, sivil ve askerî bürokraside vazife alanların ekseriyeti, muhalif cephede yer aldı. Müsamahakâr bir tavır sergileyen Abdülhamid, bu tehdidi fark edemedi.

İlk olarak 1889'da İstanbul'da Askerî Tıbbiye talebeleri tarafından gizlice kurulan ve hızla genç subaylar arasında teşkilâtlanan, bilhassa Balkanlarda kendisine zemin bulan İttihat ve Terakki Cemiyeti, Abdülhamid'i tahttan indirmek ve Meşrutiyet'in ilânını sağlamak istiyordu. Jön Türkler adıyla anılan bu ilk teşkilâtlı muhalif grup arasında belli bir dönemde ciddi bir Batı hayranlığı doğmuş; ruhlardaki çürüme ve kompleks onları esir almıştı. Çıkardıkları gazetelerle Osmanlı padişahı aleyhine iftiralar yayıyorlardı. Avrupalılar ise, menfaatleri doğrultusunda bu siyasî hareketi kullanıyordu. Bediüzzaman'ın ifadesiyle bunlardan bazılarına "Şeyn Türkler" (Çirkin Türkler) demek gerekiyordu. İttihatçıların Batı taklitçisi, Mason, hattâ Osmanlı ve din düşmanı grubunu bunlar teşkil ediyordu. Osmanlı'yı Avrupa devletlerine şikâyet edecek kadar alçalan, Abdülhamid'i "Ermeni Katili" diye itham eden, onu bombalı suikastla öldürmeyi başaramayan Ermeni komitecilerine ağıtlar yakan ekip bunlardı.

1900'lü yılların başından itibaren askerlerin siyasete iyice bulaşması, Selanik'teki 3. Ordu subaylarında İttihatçı düşüncenin yayılması, kıta hizmetindeki subaylar arasında darbeci hücrelerin kurulması, siyasî buhranları tetikledi. Jön Türk hareketinin Ahmed Rıza Bey dışındaki ilk kurucuları, Abdülhamid'in kendilerine sunduğu para, makam ve menfaatlerle devre dışı bırakılmış ve pek çok muhalif gence hayal kırıklığı yaşatmıştı. Artık hareketin fiilî liderleri, Selanik grubu olarak adlandırılan Postacı Talat Efendi, Kurmay Binbaşı Enver Bey ve Kıdemli Yüzbaşı Niyazi Efendi'ydi. Resneli Niyazi'nin ölümü üzerine onun yerini Cemal Paşa aldı. Bunlara "Ekânim-i selâse" yani İttihatçıların üç rüknü deniliyordu. Fikirsizlik içinde bocalayan, bilgi, tecrübe ve kabiliyetten yoksun bu darbeci grubun başını çektiği oligarşik istibdat, Osmanlı Devleti'nin sonunu getirdi.

Vaktiyle Edirne'de sıradan bir posta memuru olan Talat Bey, dinî hayatı zayıf bir insandı. Cemiyete iştirak edince, birdenbire yıldızı parlamıştı. Aşırı Türk milliyetçisiydi. Aynı zamanda kurnaz bir teşkilâtçı, Alman hayranı bir Mason'du. İttihatçı olmayanlara karşı merhametsizdi. Cihan Harbi'nin başında partinin genel başkanı ve Dâhiliye Nazırı'ydı. 1915 Ermeni Tehciri'ne o karar vermişti. Enver Bey, Şehzade Süleyman Efendi'nin kızı Naciye Sultan'la evlenmiş; ancak alay komutanlığı bile yapmadan hızla rütbe alarak Harbiye Nazırlığı'na getirilmişti. Müslümanlığı bilen, cesur bir insandı. Niyazi Bey, Balkanlardaki bazı eşkıya gruplarını dağlarda bastırmış ve bu sayede onun da yıldızı parlamıştı. Fransız hayranı, dinî hisleri zayıf, aşırı Türkçü olan Cemal Paşa ise, Suriye'de bulunduğu sırada, maalesef çok acıdır, koca bir Arap dünyasını bize karşı küstürmüştü. Denilebilir ki, Lawrence'ın yaptığından daha fazla kötülük yapmıştı. Bunların hepsini ortak bir noktada buluşturan husus, Abdülhamid'e karşı çok organize bir düşmanlık beslemeleriydi.

Müslüman kanı akıtan Bulgar, Yunan, Sırp çeteleriyle işbirliği yapan, Ermenilerin çıkardığı "Kızıl Sultan" iftirasını benimseyen, İtalyan ve Fransız Mason localarından destek alan İttihatçılar, yabancı konsolosluklara muhtıralar vermiş; bütün kötülüklerin kaynağı olarak gördükleri Abdülhamid idaresinin yıkılmasını arzu etmişlerdi. Devletin iç ve dış düşmanlarıyla hiç tereddüt etmeden işbirliği yapan İttihatçılar, bununla kalmayıp vurucu güç olarak, fedaî şubeleri kurmaya ve siyasî cinayetler işlemeye başlamışlardı.

Osmanlı toplumu içindeki beklentileri karşılamak isteyen, Rumeli'deki hareketlilik ve Yıldız Sarayı'na gelen tehdit telgrafları karşısında çıkış yolu arayan Abdülhamid, 23 Temmuz 1908'de Meşrutiyet'i ilân ederek, Meclis-i Mebusan'ın ve Kanûn-i Esasi'nin yürürlüğe girmesini sağladı. Meşrutiyet rejimini destekleyenler arasında, o dönemde siyaset vasıtasıyla İslâm'a hizmet etme fikrine sahip olan Bediüzzaman da vardı. Makale ve konuşmalarında hürriyetin, İslâm ve insan adına alkışlanması gerektiğini belirtiyor; kötüye yorumlanmaması, sefâhate, rezalete müsait bir şey zannedilmemesi hususunda ikazlarda bulunuyor ve hürriyetin "şer'î sınırlar çerçevesinde kalması için" gayret gösteriyordu. İlim ve siyaset ehli, onun ümit ve müjde dolu makale ve sohbetlerinden çok istifade ediyordu. Abdülhamid Han'ın Peygamber Halifesi olarak, millî ve vatanî yaraları tedavi etmek için çalıştığını anlatan Bediüzzaman, bilahare İttihatçıların ileri gelenleriyle birlikte Selanik'e gitti. Hürriyet Meydanı'nda İslâmî hürriyetin, adaletin, meşruiyetin bir temsilcisi olarak ilk konuşmayı o yaptı. Enver Paşa ve Said Halim Paşa ona çok hürmet ediyor, fikirlerine değer veriyorlardı.

17 Aralık 1908'de açılan 275 üyeli Meclis'te, 140 Türk mebus vardı. Meşhur İttihatçı Pozitivist Ahmed Rıza'nın başkanlığını yaptığı mecliste Girit, Teselya ve Yanya'nın Yunanistan'a bırakılmasını, Doğu'da Ermeni Prensliği'nin kurulmasını teklif eden milletvekilleri vardı. Kendilerine has bir siyasî ideolojileri olmayan İttihatçılar, görünüşte İttihâd-ı anâsır fikrini; hürriyeti, adaleti, müsavatı, uhuvveti savunuyorlardı. İstibdat yıkılıp, Meşrutiyet rejimi gelince, farklı din, ırk ve mezhepten milletler, Osmanlı çatısı altında yaşayacak, her şey kendiliğinden düzelecekti. Ama onların beklentisi, sadece sözde kaldı. Kendileri bu esasları çiğneyince, azınlık milletvekilleri devletin birliğini değil, kendi bağımsızlıklarını savunmaya başlayınca, hayal kırıklıkları birbirini takip etti. Bulgaristan, Bosna-Hersek, Girit Osmanlı'dan koptu, siyasî kaos ve faili meçhul cinayetler arttı. İttihatçıların istibdadına, oligarşisine ve yanlış icraatlarına karşı cephe alanlardan biri de Bediüzzaman'dı.

Meşrutiyet'e karşı patlak veren "31 Mart Vak'ası" bir dönüm noktası oldu. İçerideki ve dışarıdaki Osmanlı düşmanlarının tertibiyle ayaklanan Avcı Taburları ve bunlara katılan hamallar gibi sıradan insanlar, Bediüzzaman'ın ifadesiyle "dinde hassas, muhakeme-i akliyede noksan" bazı cahil dindarlar, "Şeriat elden gidiyor!" diyerek ayaklandılar. Bediüzzaman'a göre bu hâdise, yüzde doksan dokuz nispetinde İttihat ve Terakki hükümetinin zulüm, zorbalık, intikam ve tahakkümüne karşı gelişen bir hareketti. Hürriyet ve Meşrutiyet'in her türlü rezalet ve sefahate müsait bir şey olmadığı ilân edilmemiş; şeriatın âdâb ve ahlâkı ışığında sınırlandırmalar yapılmamıştı. Ayrıca İttihatçılar, yönetime geldikten sonra siyaset bir türlü durulmamış; padişah, bütün bütün yetkisizlik içinde bırakılmış; partinin bazı uygulamaları, ordu içinde muhalefet doğurmuş; kadro dışı bırakılan askerler ve alay subayları mağdur edilmişti.

Israrla bir "irtica" hareketi olarak gösterilmek istenen ve günümüze kadar gelen devlet ile milletin arasını açma âdetinin kötü bir başlangıcı olan bu hâdise, Abdülhamid ve muhaliflerden kurtulmak isteyen İttihatçılar için fırsat doğurdu. Askerleri ve hamalları oyuna gelmemeleri yolunda ikaz eden Bediüzzaman, meşveret fikrinin ve anayasanın İslâmî esaslara uyduğunu, İslâm'ın üst makamlara ve komutanlara itaati emrettiğini söyleyerek, askerlere katiyen siyasete karışmamaları gerektiğini anlattı. Bediüzzaman ve onun gibi hamiyetperver ulemanın bütün gayretlerine rağmen, hâdiseler büyüyünce İttihatçı güruh harekete geçti. "Padişahı kurtarmak" gibi yalancı bir sloganla Selanik'ten İstanbul'a sevk edilen ve askerlerinin çoğunluğu Sırp, Bulgar, Makedon, Arnavut çetecilerden müteşekkil "Hareket Ordusu", isyanı kanlı bir şekilde bastırdı. Kan dökülmesini istemeyen Abdülhamid, müdahale etmek isteyen 1. Ordu Kumandanı Nazım Paşa'ya, Hareket Ordusu'na silâh çekmemeleri için yemin bile ettirdi. Bundan sonra İttihatçı baskısı, her tarafı sardı. Muhalifler tutuklandı, orduda ve bürokraside büyük bir tasfiye başladı. Meclis'i toplayan Talat Bey, 27 Nisan 1909'da silâh tehdidi altında padişah için hal' kararını çıkardı.

1909'dan sonra Osmanlı Devleti, İttihatçı zihniyetin idaresi altında felâketten felâkete sürüklendi. Trablusgarp, Balkan ve Cihan Harbi'nde ağır mağlubiyetler alan ve itibarını kaybeden devlet, en sonunda imamesi kopmuş tespih taneleri gibi dağıldı. Ecdattan yadigâr topraklar elden çıkarken, milyonlarca Müslüman vatanını terk etmek zorunda kaldı. On binlercesi göç yollarında öldü. Ancak, bu zihniyetin ülkeye verdiği zararlar bunlarla sınırlı kalmadı. Her şeyden evvel ordu, boğazına kadar siyasete girdi ve bu kötü âdet, Cumhuriyet dönemine sirayet ederek, bir gelenek hâlini aldı. Bu durumun bir türlü düzeltilememesi yakın tarihimizde, milletimize çok pahalıya mâl oldu. Kanlı suikastlarla devletin temellerine dinamit koymaktan çekinmeyen, tek parti geleneğinin kurulmasına öncülük eden, hattâ günümüzde içten içe varlığını sürdüren bu darbeci zihniyet, muhaliflerine mürteci diyerek, büyük bir baskı rejimi kurdu ve milleti değişik fraksiyonlara böldü.

İttihat ve Terakki mensuplarının tamamı, bu çerçevede bir düşünceye sahip değillerdi. Cemiyet içinde çok farklı görüş ve fikirler vardı. Hayatı boyunca mutedil düşünmeyi benimseyen Bediüzzaman da, İttihatçıların hepsini karalamamıştı. İttihatçılar temelde iki kola ayrılmıştı. İlki, Osmanlı'yı çöküşe götüren ve derinden derine cemiyet içinde ağırlığını hissettiren ve çoğu da Mason olan gruptu. Meşrutiyet'in ilânından sonraki süreçte, cemiyetin içinde hâkim olan kuvvet, işte bu birinci gruptu. İkinci grup ise, "hamiyet, milliyet, hürriyet ve müsavatı" hakiki mânâda müdafaa eden Ahrâr grubu idi. Bunlar, Meşrutiyet'in ilânından sonra iki defa hükümetin başına geçmiş; ama çeşitli entrikalarla devrilmişlerdi. İstanbul'a geldiği ilk günlerden itibaren ulemanın alâkasına mazhar olan, harika hâl ve tavırlarıyla ehl-i ilmi kendisine hayran eden Bediüzzaman'ın, kendilerine nasihat ederek, diyalog kurduğu, Medresetü'z-Zehra adını verdiği üniversite projesi için destek aradığı İttihatçılar, Ahrâr denilen bu ikinci gruptu. Ama onların da bazıları sonradan kitle psikolojisinin tesirinde kalmış; "devleti kurtarma, eski yıllardaki haşmeti, büyüklüğü yeniden iade etme" gibi boş sloganlarla birinci grubun esiri olmuş ve o cereyana kapılmışlardı. Hattâ bu sloganlara kanıp da, İttihatçılara intisap edenler vardı. İkinci gruba mensup hakiki hürriyetçiler, sonradan İttihatçı zihniyetin baskıcı, oligarşik yapısını görecek ve "Ahrâr Fırkası" adı altında cemiyetle bağlarını bütünüyle koparacaklardı. Onların arasından, Sultan Abdülhamid'e yaptıkları zulümlerden dolayı, daha sonraki dönemlerde bin pişmanlık içinde kusurlarını itiraf edenler ve onun ruhaniyetinden istimdat dileyenler çıkacak; ama artık iş işten geçmiş olacaktı.

Bediüzzaman Hazretleri, hürriyet taraftarıydı; hürriyet ve meşrutiyeti herkesten daha çok din adına alkışlamıştı. Bu münasebetle İttihatçıların "hamiyet, milliyet, hürriyet ve müsavatı" hakiki mânâda müdafaa eden Ahrâr grubu ile bir dönem aynı zeminde buluştu; dindarlığından şüphe etmediklerini alkışladı ve vatanperver olanlarını takdir etti. Ama aynı Bediüzzaman haksızlıklar karşısında, muhalefet yapmaktan hiçbir suretle çekinmedi. İttihatçıların sefih ve Mason kısmının dindeki lâubaliliklerini tenkit etti ve onlara doğru yolu göstermeye çalıştı. Zamanla onların, menfî tesirlere daha fazla kapıldıklarını görünce, hakikatleri açıkça haykırarak: "Siz dini incittiniz; Gayretullah'a dokundunuz; şeriatı tezyif ettiniz; neticesi vahim olacaktır." dedi. İslâm'ı Hristiyanlıkla kıyaslayıp dinde birtakım reform söylemlerini dillendiren Hüseyin Cahid (Yalçın) gibi İttihatçıların hatalarını yüzlerine vurdu. İttihatçılar içindeki bu kesimin, hürriyet ve meşrutiyet maskesi altında, hilâfeti lâğvedip dinin mukaddesatını, kutsî ahkâmını çökertmek niyetinde olduklarını anlayınca, onlarla yollarını ayırdı. Fakat o, İttihatçıların habis güruhuna düşman kesilmesine rağmen, orduya karşı tarafgirliğini ve yüksek takdirini hiçbir zaman eksiltmedi.


Kaynaklar

- Bediüzzaman Said Nursi, Tarihçe-i Hayat, Sözler Yayınevi, İstanbul 1991.
- Ahmed Akgündüz- Said Öztürk, Bilinmeyen Osmanlı, OSAV Yayınları, İstanbul 1990.
- M. Şükrü Hanioğlu, "İttihat ve Terakki Cemiyeti", Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Cilt: 23.
- Erik Jan Zürcher, Modernleşen Türkiye'nin Tarihi, (Çeviren: Yasemin Saner Gönen), İstanbul.
- Murat Duman, Bir Fikir ve Aksiyon İnsanı Bediüzzaman Said Nursi, Cihan Yayınları, İstanbul 2011.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: İttihatçı Oligarşi ve Bediüzzaman
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 04:46:04 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21541
  • Rep 3950
Ynt: İttihatçı Oligarşi ve Bediüzzaman
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 10:41:09 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
5 Yanıt
2407 Gösterim
Son İleti Temmuz 23, 2018, 10:32:55 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
11 Yanıt
2607 Gösterim
Son İleti Mart 27, 2016, 01:22:10 ÖS
Gönderen: Aysun.