Gönderen Konu: Nakış Hakkında Genel Bilgiler  (Okunma sayısı 1995 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kesmeseker__

  • *
  • İleti: 359
  • Rep 35
  • Cinsiyet: Bayan
    • HuzunlerinErtesiUmutlu
    • kesmeseker__
Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« : Mart 20, 2012, 05:53:36 ÖS »
Nakış Hakkında Genel Bilgiler

Yüzyıllardır, duygulu ve algılı kadınlar, ressamların boyası yerine renk renk iplikler kullanarak ve iğneyi uygun bir kumaşa batırıp çıkararak sanat eserleri yarattılar. Biz nakış yoluyla yapılan bu eserlere genellikle «işleme» diyoruz. Elde, gergefte, kasnakta yapılan bu el sanatının tarihi çok eski çağlara uzanır. En eski devirleri açıklayan arkeoloji kazılarında işleme sanatının en önemli aracı olan iğneler bulunmuştur. Kutsal kitaplarda, nakıştan söz eden satırlar vardır. Ünlü —Yunan şairi Homeros, Odisseus adlı kitabında Helene ve Kirke'nin işlemelerini anlatır. Babil yazmalarında işleme aracı olarak iğnenin adı geçer. Demek ki bu sanat en eski çağlardan başlayarak bugüne ulaşmıştır. Şimdi de değişen bir şey yoktur. Nakış yapan kadın dün olduğu gibi bugün de, kadın ruhunu, duyarlığını, kadına özgü sanat anlayışını, kısası, modern gelişmelerin ardındaki bütün kadınca değerleri iğnesiyle dile getiriyor. Ama elbette daha gelişmiş yöntemlerle, daha geniş imkân ve araç gereçlerle.

Hayat kırıntılarıyla değil, kalıntılarıyla varlığı hissedilerek toplanmalı ve yutulmalıydı. Bunun için her şey SEV-ilmeliydi çünkü bütün karanlıklar SEV-giyle aydınlanırdı....
 

Çevrimdışı kesmeseker__

  • *
  • İleti: 359
  • Rep 35
  • Cinsiyet: Bayan
    • HuzunlerinErtesiUmutlu
    • kesmeseker__
Ynt: Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« Yanıtla #1 : Mart 20, 2012, 05:54:00 ÖS »
Nakışta kullanılacak malzemeler
 
 Tertipli bir kadının nakış sepeti bilerek ve bütün ihtiyaçları karşılayacak biçimde düzenlenmelidir. Size bunun için gerekli bir listeyi aşağıda veriyoruz.
 
 
 
Hayat kırıntılarıyla değil, kalıntılarıyla varlığı hissedilerek toplanmalı ve yutulmalıydı. Bunun için her şey SEV-ilmeliydi çünkü bütün karanlıklar SEV-giyle aydınlanırdı....
 

Çevrimdışı kesmeseker__

  • *
  • İleti: 359
  • Rep 35
  • Cinsiyet: Bayan
    • HuzunlerinErtesiUmutlu
    • kesmeseker__
Ynt: Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« Yanıtla #2 : Mart 20, 2012, 05:54:29 ÖS »
Nakışta gergef kasnak ve ciğerdeldi
 
 ALETLER
 
 
 Gergef ve kasnak, ince işlerde, geniş bir yüzeye yayılmış işlemelerde, gölge işinde, kısası, kumaşı bozma tehlikesi olan işlemelerin hemen hepsinde kullanılması şart olan gereçlerdir. İşlemede ipi gereği kadar çekmek ancak çok tecrübeli nakışçıların becerebildiği bir hünerdir, gergef ve kasnak bu işi kolaylaştırır.
 
 Kasnak: birbiri içine oturan iki yuvarlak tahtadan oluşur. Kumaş, dış çemberin üstüne yüzden yayılır, iç çember üstüne oturtularak sıkıştırıldıktan sonra kenarlarından dikkatle çekilmek suretiyle güzelce gerilir. Büyük çemberin dış kısmında bazen bir tahta vida ile masaya tutturulmasma yarayan bir destek veya kasnağı dizlere dayamağa yarayan, yine tahtadan, iki küçük ayak vardır. Bunlar bir tabanın üstüne yerleştirilmiştir. Kumaşı bu türden bir kasnağa ge çirmek için, işlenmek istenen kısım küçük çemberin üstüne yayılır. Sonra büyük çember onun üstüne geçirilip bastırılır.
 Böylece kumaş ikisinin arasında rahatça gerilmiş olur. Eğer kumaşınız çok ince de bozulmasından korkuyorsanız, küçük çemberin etrafına bez sararsınız. Kasnak daha çok küçük boyda nakışlar için kullanılır. Daha büyük işlerde ve kanava üstüne işlemede gergef kullanmak daha uygundur.
 
 Gergef: tahtadan yapılmış, 4 parçadan oluşan bir âlettir. Bunların 2'si kalın, 2'si incedir. Kaim tahtalara yan tahtaları denir, incelere de gergef kolları. Yan tahtalarının iki başında, beşer santim içeride, gergef olukları denilen boşluklar vardır. Gergef kolları bu oluklara geçirilir. Ayrıca, bu yan tahtalarının iç kısımlarına, özel bir yöntemle, işleme kumaşını tutturacağınız sağlam çuval şeritler takılmıştır. Gergef kollarında onar santim arayla delikler açılır. Bir de, gergefin yan bezleri vardır. Bu bezler 34 kat amerikandan, üzerine birkaç sıra makine çekerek hazırlanır. Bu bezler üzerine de zımba ile delik açtırılır. Yan bezlerinin birer ucu işlenecek kumaşa dikilir. Öbür ucu, karşılıklı deliklerinden, kalın naylon ip geçirerek gergefe bağlanır. Böylece kumaş, dört yanından gergefe takıldıktan sonra, naylon ipler iyice gerilerek işlemeye hazır hale getirilir. Kumaş, gergefe yüzünden yayılmalıdır. Normal gergeflerin boyları genellikle 6080 santim arasında değişir, ama çarşaf ya da masa örtüsü işlemekte kullanılan iki metrelik gergefler de vardır.
 
 Ciğerdeldi: fildişinden, plastikten \eya madenden yapılmış bir çeşit küçücük sivri uçlu çubuktur. Daha çok beyaz işte, sarma ile tamamlanacak nakışlarda kumaşı delmek için kullanılır. Desenlerin kumaşa geçirilmesi: nakış desenlerinin işlenilecek kumaşa geçirilmesi için izlenen değişik tekniklerden ileride söz edeceğiz. Şimdilik şunu söylemek yeterlidir: kâğıt modeli, kaim bir toplu iğne ile düzenli biçimde delin. Bunu kumaşın üstüne koyun, kumaş koyu renkse talk pudrası dökerek; kumaş açık renkse odunkömürü külü serperek tozun deliklerden kumaşa geçmesini sağlayın. Sonra ince bir kalemle veya suluboya fırçası ile üstünden geçin. Size, ayrıca ucu iyi sivriltilmiş bir kopya kalemi ile bir de yanlış işaretleri silmek için küçük şişe alkol lâzım olacak. Boyalı kopya kâğıdı kullanarak bir modeli kumaşa geçirmenizi uygun bulmuyoruz. Çünkü kopya kâğıdı hem elleri, hem kumaşları boyar, yıkanınca bile çıkartılması çok güçtür. Nakış işlemenin birçok yolu, yöntemi vardır ama en önemli sorun «temiz» iş çıkarmaktır. Biliyorsunuz, çok başarılı bir işlemeden söz edilirken «el' değmemiş gibi» deyimi kullanılır. Bir işe başlarken nasıl bir yol tutarsanız bu, hep öyle gider. Onun için, siz de bizim gibi «temiz iş çıkarmak» konusu üzerinde durun. Solmayan ipliklerle güzel kumaşlar üstüne yapılan nakışlar biliyorsunuz, nineden toruna en seçkin yadigârlardır. Aynı iş, ayrı ipliklerle yün ipleriyle, kotonperle ile, çamaşır ipeği ile etamin üstüne yapılmış sarmalar.
 
 
 
 
    
 [/l][/t] 
 
[/t]
Hayat kırıntılarıyla değil, kalıntılarıyla varlığı hissedilerek toplanmalı ve yutulmalıydı. Bunun için her şey SEV-ilmeliydi çünkü bütün karanlıklar SEV-giyle aydınlanırdı....
 

Çevrimdışı kesmeseker__

  • *
  • İleti: 359
  • Rep 35
  • Cinsiyet: Bayan
    • HuzunlerinErtesiUmutlu
    • kesmeseker__
Ynt: Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« Yanıtla #3 : Mart 20, 2012, 05:55:11 ÖS »
Nakış iplikleri ve kumaşlar

Nakış iplikleri: işte bu, oldukça karışık bir konudur. Çünkü yeni teknikler her gün önümüze yeni yeni iplikler, yeni maddeler çıkarıyor; eskileri yepyeni bir biçimde kullanmayı öneriyor. Nakış ipliklerini seçerken eskiden beri denenmiş, yenilikleri takip eden büyük markalara güvenmenizi öğütleriz. İşlemede naylon iplik kullanılması güçtür, çünkü naylon iplik kumaşın üstünde kayar, nakısın çizgilerini bozar. Bununla birlikte, sentetik kumaşların üstünde çalışırken naylon iplik kullanmak yerinde olur. Ayrıca rafya, sırma veya simle de işleme yapabilirsiniz.

Sık bükümlü ve parlak olan kotonperleyi kalın olduğu için, kabarıkça durması gereken işlemelerde; çok parlak ama daha yumuşak ve daha az bükümlü olan çamaşır ipeğini ise ince kumaş üstüne yapılan nakışlarda kullanabilirsiniz. Kotonperle iplikler inceden kalına numaralıdır. İşin cinsine göre bu numaralardan iplik seçmeniz gerekir. Yün ipliği ise kaba nakışlarda ve kanava üstüne işlemede çok kullanılır. Bütün bu iplikler her rengin çeşitli tonlarında hazırlanmıştır. Elişi malzemesi satan mağazalarda renk kataloglarını da bulabilirsiniz. Piyasada, daha çok saten üstüne işlemelerde kullanılan değişik tonlarda çok renkli, ebruli (degrade) iplikler de vardır.
Yün örgü üstüne işleme yapmak için fazla bükümlü, fazla tüylü olmayan yünleri tercih edin. Bunları normal olarak yün örgüde kullanılanlar arasından seçebilirsiniz. Kanava üstüne nakış yapmada veya duvar halıları işlemede de yün çeşitlerinden yararlanacaksınız. Dantel örmede ise ayrı bir ince iplik kullanılır, piyasada kukalar halinde satılan bu ipliklerden de yeri geldikçe söz edeceğiz.

Kumaşlar: günümüzde piyasada üzerine nakış yapılacak o kadar çeşitli kumaş var ki kolay kolay bunların bir listesi yapılamaz: organza, poplin, etamin, kaneviçe, jüt, keten, şilebezi, rizebezi v.b. Aslında bütün kumaşlar işlenebilir. Ancak en geçerli nakış kumaşları keten, saten ve poplin gibi klasik kumaşlarla bezler ve bunların değişik çeşitleridir.


Nakış yüksükleri

Yüksük: yüksük kullanmayı âdet edinirseniz iyi olur. Yüksük sağ elin orta parmağına uymalıdır, yani parmağınız yüksüğün hemen hemen dibine değmeli.1 Bu küçük gereç iğneyi kumaştan dışarı itmeğe yarar. Yüksük hafif, oyukları derince, olmalı. Madenden (çelik, gümüş v.b.), veya plastikten yapılmış çeşitli yüksükleri her yerde bulabilirsiniz.
Bir de terzi yüksüğü vardır: meslekten nakışçıların kullandığı bu gereç, kumaşı sol elin işaret parmağına dayayarak yapılan nakışlarda çok işe yarar. Terzi yüksüğü maden veya plastikten yapılmış, açılıp kapanarak parmağa göre ayarlanabilen bir küçük silindirdir. İğnenin parmağı delmeden batıp çıkmasını sağlar.


Nakış iğnesi

İğne: Nakış için hangi türden ve kaç tane iğne gerektiğine karar vermek kolay değildir. İpliğin kalınlığıyla iğnenin kalınlığı arasında (bir de iğnenin deliği arasında) bir orantı kurmak gerekir. İğne, iplikten biraz daha kalınca olmalıdır. Piyasada çeşit çeşit iğne bulacaksınız. En iyileri çelik iğnelerdir, çünkü kumaşı delerken zorlansa bile eğilip' bükülmez ve paslanmaz.
Ayrıca, kaneviçe veya etamin gibi kumaşlar üstüne iplik sayısını hesaplayarak yapılan nakışlar için uçları küt iğnelerle, boncuk işlemekte kullanılan küçükbaşlı ve dar delikli iğneler de gereklidir. Özel türde nakışlar için halı dokuyucuların veya eldivenlilerin kullandıkları iğnelerden bile yararlanabilirsiniz, ama «az kullanılan iğneleri» ancak büyük tuhafiyecilerde bulabilirsiniz.
Hayat kırıntılarıyla değil, kalıntılarıyla varlığı hissedilerek toplanmalı ve yutulmalıydı. Bunun için her şey SEV-ilmeliydi çünkü bütün karanlıklar SEV-giyle aydınlanırdı....
 

Çevrimdışı Sümeyye

  • *
  • İleti: 12
  • Rep 10
  • Cinsiyet: Bayan
  • Takımınız: Fenerbahçe
Ynt: Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« Yanıtla #4 : Mart 23, 2012, 01:04:09 ÖS »
 helall helall helall
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Nakış Hakkında Genel Bilgiler
« Yanıtla #5 : Kasım 06, 2016, 06:18:17 ÖS »
 cgp
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
2188 Gösterim
Son İleti Mart 25, 2016, 05:00:11 ÖS
Gönderen: Özgür Kız
2 Yanıt
532 Gösterim
Son İleti Ekim 23, 2017, 10:45:35 ÖÖ
Gönderen: вαşκαп
0 Yanıt
412 Gösterim
Son İleti Ekim 22, 2018, 03:45:53 ÖS
Gönderen: Kuskün Çiçek