Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Türk ve İslam Tarihi ve İz Bırakanlar ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Şubat 25, 2014, 03:14:21 ÖS

Başlık: Batı'dan Çok Önce...
Gönderen: Fatih - Şubat 25, 2014, 03:14:21 ÖS
Dünyanın düz bir tepsi şeklinde değil de yuvarlak olduğu, artık küçük-büyük herkesin bildiği bir gerçektir. Ancak bu gerçek, asrımızda uzay teknolojisinin gelişmesi ve uzaya gidip gelmeler sayesinde daha da kesinleşmiştir.

Batı, daha 17. asırda dünyanın döndüğünü söyleyen ilim adamlarını engizisyona gönderirken (Galileo gibi), Kilisenin de 20. asra kadar Batlamyus’un nazariyelerine bağlı kalıp, dünyanın düz olduğu saplantısındaki ısrarını, bu konudaki ilmi seviye ve müsamahasızlığını dikkate alarak pek yadırgamama gerekir.

“Bütün gök cisimleri kâinatın yuvarlaklığına bağlı olarak kürevidir” diyen Einstein’e kadar, Batı’da gök cisimlerinin küreviliğini bu açıdan kimse bilmiyordu. Gözlerinizi batıdan ayırıp İslam âlemine çevirdiğinizde ise, yerin kâinata bağlı yuvarlaklığı konusunda ilim adamlarının çok önceden söz ettiğine şahit olursunuz.

Eğer bir şüpheniz varsa “Fütuhat-ı Mekkiye” ile “Makasıd” ve “Mevafık”a gidiniz. Maksada vakıf olacak ve göreceksiniz ki, asırlarca önce yaşamış İbn-i Arabi ile Sadeddin-i Taftazani ve Seyyid Abdülkadir Cürcani top gibi küreyi ellerinde tutmuşlar, her tarafını temaşa ediyorlar.

Eğer o kapı size açılmadı ise, İmam-ı Razi’nin “Mefütihu’l-Gayb” adlı tefsirine giriniz ve ders verdiği yerde, o dahi imamın önünde diz çöküp dersini dinleyiniz.

Eğer onun ile tatmin olamadınız ve arzı küreviyet kabına sığıştıramadınız ise, bir de İbrahim Hakkı’nın arkasına düşünüz ve Hüccetü’l-İslam olan İmam-ı Gazali’nin
yanına gidip fetva isteyiniz. Deyiniz ki; “Yerin yuvarlaklığı konusunda âlimler arasında ihtilaf var mıdır?” Elbette, “Kabul etmezseniz vardır” diyecektir. Zira, ta zamanından beri şöyle bir fetva göndermiş: “Kim yerin yuvarlaklığı gibi kesin bir delil ile sabit olan bir meseleyi dini koruma bahanesiyle inkar ve reddetse, dine cinayet-i azim etmiş olur. Zira bu sadakat değil hıyanettir.”

Eğer bütün bunlara itimat etmiyorsanız, gelin o Koca Pir’in(Piri Reis) gemisine binip okyanuslara açılarak “Haritat” birlikte çiziniz; ya da “Cihannümü” sahibinin peşine düşüp, dünyayı beraber geziniz; yol üzerinde de Kazvini’ye uğrayıp “Acaibu’l Mahlukat” ına bir göz atınız.

Sizin yatmış olan fikr-i hakikatiniz eğer bu yüksek sesle uykudan kalkmadıysa ve gözünüz açılmadıysa, İbn-i Hümam ve Fahru’l-İslam gibi zatların ellerini tutup İmam-ı Şafi’ye giderek fetva isteyiniz ve deyiniz ki; “Dinde vardır ki bir vakitte beş vaktin namazı kılınır; hem de bazı yerlerde, yatsı namazının vakti bazı zamanlarda yoktur; hem de kutuplara gidildikçe güneş bir çok günlerde batmaz ve birçok gecelerde doğmaz, nasıl oruç tutacaklar? Yani insanlar, kutup bölgelerinde vakitlerini nasıl düzenleyip ibadetlerini yapacaklar? Hem de, namazın şartlarından olan istikbal-i kıble konusunda yüzün tam olarak Kabe’ye dönük olması şart koşulmuştur. Halbuki yalnız kıyamda, yani ayakta iken ve otururken yüzümüz Kabe’ye dönmektedir,” deyip bu konuda açıklama isteyiniz. Emin olun İmam-ı Şafi; birinci soruya doğudan ve batıdan geçen ekvator dairesinin yuvarlaklığı ile cevap verecektir. İkinci ve üçüncü soruyu, güneyden kuzeye uzanan meridyen dairesinin kavisliğiyle açıklayacaktır. Yani, günümüzden 12 asır önce ‘dünya yuvarlaktır’ deyip, bunu ilmi olarak ispat edecektir. Hem de, kıble konusunda “kıble ve Kâbe öyle nurani bir sütundur ki, gökleri arşa kadar takmış ve düzenleyip yerkürenin tabakalarını yeryüzüne kadar delerek kâinatın muntazam nurani bir sütunu olmuştur. Eğer perde keşfolunsa, şâkül istikametinde sizin gözünüzden çıkan ışınlar namazın herbir hareketinde aynı kıble ile temas ve musafaha edecek” diyecektir.

Eğer o muhteşem kitapları okuyup anlayamıyorsanız, bilmiyorsanız, asrımızda yetişmiş olan Asnn Bedi’i ile Hüseyin Cisri’nin sözlerini dinleyiniz. Zira o iki şahsın, asrın başında durup yerin yuvarlaklığını inkâr edenleri tehdit ettiklerini, hakikat kuvvetiyle korkmadan: “Kim dine dayanarak himayet yolunda yerin yuvarlaklığını inkâr ederse, sadık-ı ahmaktır; dine en şiddetli düşmandan daha fazla zarar vermiş olur” diye avazları çıktığı kadar haykırdıklarını işitirsiniz.

Evet, nesillerimize, resimleri karşısında batılı ilim adamlarının bugün dahi ceketlerini düğmeleyip ihtiram vaziyetine geçtikleri, fikir ve sesleriyle yaşadıkları çağı aşmış, herbiri bir fazilet numunesi olan bu gözde ve güzide şahsiyetleri değil de, neden hala sadece batılı bilim adamları öğretiliyor, anlamak çok zor!

KAY NA K LA R

1- İshak Halis, İman Dünyası, Işık Yay. 1991 sh. 24-25
2- Fahrettin er Razi, Mefatihül Gayb, 14. s.109: 25/142, 31/46
3- Bediüzzaman Muhakemat, Sözler yay., sh. 49,1991.
4. A.g.e.
5-Osman Keskioğlu, Müslümanlarin ilim ve Medeniyete Hizmetleri, sh. 52-48 Senem Mat, Tic. ve a.ş. 1983.
6- Bediüzzaman, Muhakemat, sh. 50, Sözler Yay., 1991
7-A.g.e.
Başlık: Ynt: Batı'dan Çok Önce...
Gönderen: вαşκαп - Ekim 15, 2017, 04:37:26 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık
Başlık: Ynt: Batı'dan Çok Önce...
Gönderen: Özgür Kız - Eylül 29, 2018, 11:24:53 ÖÖ
 eys