Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Web Ailem Dostuk Sevgi Forumları »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Kitap & Dergi Tavsiyeleri ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Mart 06, 2014, 12:50:17 ÖÖ

Başlık: ŞİİRDİR GEÇER, HAYDAR ERGÜLEN
Gönderen: Fatih - Mart 06, 2014, 12:50:17 ÖÖ
Peki kime yazıyoruz, kimin için yazıyoruz? Ya da şiir gitgide niye daha az okunuyor?” diye soruyor Haydar Ergülen Şiirdir, Geçer adlı yeni kitabında. Soruyor ve cevap veriyor: “Çünkü yitirdiğimiz bir dünyayla, o dünyanın değerleriyle, insani değerlerle birlikte, o değerlerin sahibi ve taşıyıcısı olan insanları da yitiriyoruz, onlar da şiir gibi azalıyor. Böylece bir bakıma kendimiz gibi olan, kendimiz gibi olacağına umut bağladığımız bir ‘azınlık cemaati’ için yazıyoruz. Yaşamın tümüyle bir ‘eğlence’ye dönüştürüldüğü, her sanatın ‘eğlendirme gücü’yle ölçüldüğü bir çağda, elbette ‘romantik’lerin en soylu uğraşı olan, biricik aracı olan şiirin payına da gitgide daha fazla karamsarlık ve keder düşecektir. Turgut Uyar’ın ‘şiir çıkmazda, çünkü insan çıkmazda’ sözünü ve şiirlerini hatırlayalım. Büyük usta, ‘şiir çıkmazda’ derken çağdaşı şairleri suçlamak yerine, daha temelli bir şeyi, ‘insanın çıkmazda’ oluşunu da dile getirdiği için büyüktür. Ben de bugün ‘kötü şiirler yazıldığı için, eskisi gibi büyük şiirler yazılmadığı için şiir okunmuyor’ diyenlere katılmıyorum. Bu hem çok kolay hem de çok haksız bir yargı çünkü. Zengin ve çeşitli bir şiirimiz var bugün de, ama onu alımlayabilecek, şiirin hayatındaki önemini ve yerini kavrayabilecek bir ‘okur’ yok ortada.”

İNCE ŞEYLERE VAKTİ OLANLAR İÇİN

Haydar Ergülen’in, durup ince şeyleri anlamaya vakti olanlar için, o talihli diyebileceğimiz azınlık için tuttuğu şiir günlüklerini topladığı Şiirdir, Geçer deyiş yerindeyse gayriresmî bir edebiyat tarihi. Bilhassa 80 sonrası Türk şiirinin ve kültür hayatının önemli ve ilginç ayrıntılarını da barındıran günlüklerde neler yok ki? Yayımlanan kitaplar, dergiler, şairlerin özel hayatları, hatıralar, şahitlikler, kültür olayları... Ergülen, o kendine özgü samimi ve vefalı üslubuyla sayfalara taşıyor bütün bunları.

    Kitap, Haydar Ergülen’in 2007-2010 arasında Varlık dergisinde yayımlanan yazılarından oluşuyor. Bu yazılara, şiir günlüğü demek daha doğru olur. “Şiirin kalbi dergilerde atar.” sözünün somut bir kanıtı bu günlükler. Kâh “ölü şairler antolojisi”, kâh “genç şairler antolojisi”, kâh “şahsî edebiyat tarihi”, kâh “hüzün güncesi”... Ne dersek diyelim Haydar Ergülen kalbini yazıyor, kalbine yazıyor, kalbinden yazıyor...

    “Tuğrul Tanyol’un güzel suçlamasıyla ‘çok şairsever’ olduğum bilinir.” diyor Haydar Ergülen kitabın bir yerinde. Öyle, ‘çok şairsever’ bir şair o, kendi kuşağının önemli şairlerinden V. B. Bayrıl’ın “Şiir iyidir, şairler hariç” mottosunu deyiş yerindeyse “şiir de iyidir şairler de” şeklinde yeniden kuran bir şair... Ama aynı zamanda ‘hayli filmsever’ bir şair Ergülen. Ve elbette ‘kedisever’. Bütün bunları Ergülen’in şiirle kurduğu ilişki dolayımında söylüyorum. Dokunduğu şeyi ‘şiir’ kılma hünerini hayatının düsturu haline getirmiş bir şairin günlükleri olarak okumak mümkün Şiirdir, Geçer’i. Bu arada kitabın ismi üzerinde de durmalı. Ergülen, “şiirdir, gelir geçer, geriye insanlık kalır” diyor sanki. Kitap boyunca bu duygunun hakkını veriyor.

GENÇ ŞAİRE ÖĞÜTLER

“Aranızda bilenler vardır ama bir kere daha tekrarlamak yerinde olur, İstanbul’da yayın yapan ‘Açık Rad-yo’nun bir sloganı vardır, bu sloganı çok beğenirim ve benimserim: ‘Kâinatın bütün seslerine, renklerine, titreşimlerine açık...’ Doğrusu benim şiire bakışım da biraz böyle.” Bu bakış açısıyla kaleme alınan yazıların toplamı olmanın yanı sıra kitapta yer yer aforizmaya yaklaşan tespitlerine de rastlamak mümkün Ergülen’in. “İyi şairler, birbirinin şiirine gönderen şairlerdir.” cümlesi gibi... Şiir üzerine düşünceler de içeren kitabın genç şairlere öğütler niteliği taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunu bir bilge ya da usta edasıyla yapmıyor Ergülen. Bu tevazuun da genç şair için bir ders niteliğini taşıdığı âşikâr.

    “Şiir ölüyor mu?” sorusunun cevabı, bu günlüklerde saklı. Şiirinin kalp atışlarını duyuruyor bize Ergülen. Büyük bir şiir medeniyetinden tevarüs edilen parıltılarla dolduruyor gönlümüzü. Vefa, muhabbet, incelik, dostluk, kardeşlik, samimiyet kalıyor insanda, kitabı bitirdikten sonra. Şiirin kalbe değen yanını hatırlıyor, hatırlatıyor, kendini şiirin aynasında seyrediyor, şiirle güzelleşiyor insan Şiirdir, Geçer’i okurken. ‘İnsan çıkmazda’ ama şiir dünyayı kurtaracak güzelliğin bir parçası hâlâ…

    Anılar atölyesi, muhabbet treni, şiir kardeşliği, veda töreni... Ne derseniz deyin, ‘şiirdir geçer’, geriye insanlık kalır! Öyle değil mi Haydar Abi?
Başlık: Ynt: ŞİİRDİR GEÇER, HAYDAR ERGÜLEN
Gönderen: Kuskün Çiçek - Şubat 26, 2017, 07:48:37 ÖS
 eys bravoo bravoo
Başlık: Ynt: ŞİİRDİR GEÇER, HAYDAR ERGÜLEN
Gönderen: вαşκαп - Ekim 23, 2017, 03:41:37 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık
Başlık: Ynt: ŞİİRDİR GEÇER, HAYDAR ERGÜLEN
Gönderen: Özgür Kız - Aralık 12, 2017, 01:03:31 ÖS
 eys
Başlık: Ynt: ŞİİRDİR GEÇER, HAYDAR ERGÜLEN
Gönderen: Melek Kartal - Aralık 14, 2017, 06:14:29 ÖS
 eys alkisss alkisss alkisss alkisss alkisss alkisss