Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Web Ailem Dostuk Sevgi Forumları »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Kitap & Dergi Tavsiyeleri ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Mart 06, 2014, 12:55:11 ÖÖ

Başlık: HAFIZANIN SOKAKLARI, AMY MILLS
Gönderen: Fatih - Mart 06, 2014, 12:55:11 ÖÖ
HAFIZANIN SOKAKLARI, AMY MILLS, ÇEV.: CEM SOYDEMİR, KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI, 344 SAYFA, 28 TL

İstanbul çok kültürlü yapısı, hoşgörü zemini, değerlerine bağlılığı ve yeniye uyum sağlama pratikleri ile akademisyenlere özgün örnekler sunuyor. Sakinleri için her gün önünden geçtikleri, havasını soludukları mekânlar kimi zaman pek bir şey ifade etmese de, dışarıdan bakan bir çift göz bu karmaşa içinde bir bütünlük bulabilir ve kendisine farklı görünen bu durumu paylaşma ihtiyacı hissedebilir. Amerikalı akademisyen Amy Mills de bu paylaşımcılardan biri. İstanbul’un güzide semtlerinden Kuzguncuk’un tarihi, kültürü, geçirdiği kentsel ve toplumsal dönüşüm hakkında basılı kaynaklara olduğu kadar Kuzguncukluların anlattıklarına da yer veren yazarın sözlü tarihe kayan üslubu, Hafızanın Sokakları adlı çalışmasına akademik sıkıcılıktan uzak, samimi bir hava katıyor.

Tarihî bostan için verilen mücadele

Kitap, Kuzguncukluların semtlerinde bulunan tarihî bostanı kaybetmemek için verdikleri ve zaferle sonuçlanan mücadeleyle açılıyor. Bostan ve semtin tarihî dokusuna sahip çıkmak için Kuzguncuklular Derneği, dernek üyeleri ve diğer mahalle sakinlerinin anlattıkları, Türkiye’deki mülkiyet sorunu ve gayrimüslim azınlığın misafirperverliğinin yanı sıra, geçmişte yaşanan acı hadiseler sebebiyle büründükleri sessizlik kendine yer buluyor. Kuzguncuk’tan yola çıkarak yer yer İstanbul’un başka meselelerine de değinen yazar; üçüncü köprü projesi, kentsel dönüşüm ve Gezi Parkı eylemleri gibi halkın duyarlı olduğu olaylarla AK Parti iktidarının gayrimenkul ve inşaat temelli ekonomik büyüme göstergelerini de bir noktada karşı karşıya getiriyor.

    Altı bölümden oluşan kitabın girişinde ilginç bir tespit göze çarpıyor: “Türkler birisiyle tanıştıklarında söze hemen ‘Nerelisiniz?’ diye başlar.” Türklerin birbirleriyle bağ kurmakta anahtar olarak kullandıkları bu soru cümlesi, Kuzguncuk’un etnik yapısı hakkında bir girizgâh oluşturabilir. Tarihte Boğaz kenarında merkeze uzak, küçük bir balıkçı ve zanaatkâr köyü olarak kurulmuş olan Kuzguncuk, fetihten önce Bizans’ın küçük dinî merkezlerinden biriydi. Buradaki Rum varlığının yanı sıra Ermeni ve Yahudilerin yerleşimiyle gayrimüslimlerin yoğun olarak yaşadığı bir yer haline gelen semte, 19. yüzyıldan sonra buharlı gemilerin seferlere başlamasıyla Karadeniz şehirlerinden gelen göçler Türk nüfusunda artışa sebep olmuş. “1914 yılında Kuzguncuk’ta 1600 Ermeni, 400 Yahudi, 250 Rum, 70 Müslüman vardı.” diye özetlenebilecek nüfus durumu, cumhuriyet sonrasındaki bazı millileşme politikaları sebebiyle değişime uğramış ve birçok insan başka yerlere göç etmek zorunda kalmış. Bir dönem yapılan “Vatandaş, Türkçe Konuş” kampanyası, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül olayları ve 1964 yılında Yunan kökenlilerin sınır dışı edilmesi gibi pek çok örnek bu göçlere yol açan asıl unsurlar olarak toplumsal hafızada derin izler bırakmıştır. Kitapta anılarını paylaşan birçok insan Kuzguncuk’un eski günlerinden bahsederken bu küçük semtle beraber aslında Türkiye’deki sancılı bir sürecin gizli kalmış yanlarını açığa vuruyor.

    Kitabı okuduktan sonra daha önce yapmadığım bir şey yaptım; Üsküdar’dan otobüse atlayıp İcadiye Caddesi durağında inerek yukarıya doğru yürümeye başladım. Kitapta geçtiği şekliyle tarihî bostanı, yan yana duran cami ve kiliseyi, küçük şirin dükkânları, dizilerin çekildiği bazı mekânları tek tek seyrederek Kuzguncuk’ta kısa bir tur attım. Caddenin iki yanında binalar eski sahiplerinin hüznünü paylaşır gibi mahzun sıralanmıştı. Geçmişte var olan birçok şey artık yoktu; tıpkı sokak ve parklardaki yaşlı nüfusun geçip giden gençliği gibi... Bir kitap kaybolanı geri getirmez elbette ama belki Kuzguncuk ve İstanbul’un genelinde kaybolan başka şeyleri hatırlamaya ve yeniden yaşanmaması için acı tecrübelerden ders almaya yardımcı olabilir. İstanbul’un çok kültürlü manzarasına Kuzguncuk penceresinden bakmak ya da kaydedilmiş onlarca anının rehberliğinde ‘hafızanın sokakları’nda çekinmeden dolaşabilmek için okunması gereken bir eser.
Başlık: Ynt: HAFIZANIN SOKAKLARI, AMY MILLS
Gönderen: Kuskün Çiçek - Şubat 26, 2017, 07:42:07 ÖS
 eys bravoo bravoo
Başlık: Ynt: HAFIZANIN SOKAKLARI, AMY MILLS
Gönderen: вαşκαп - Ekim 23, 2017, 03:42:13 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık