Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Site Hakkında Gelişmeler »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Sağlık ::.. => Kullanılmayan Bölümler => Çocuk Sağlığı ve Bakımı => Konuyu başlatan: Egeden Esinti - Temmuz 11, 2014, 09:32:00 ÖS

Başlık: bebeklerde pişik tedavisi
Gönderen: Egeden Esinti - Temmuz 11, 2014, 09:32:00 ÖS
Pişiklerin tıbbi adı ''amonyak dermatiti''dir. Bu isim her şeyi açıklamaktadır. Popo, kasıklar ve dış cinsel organların çevresinde derinin amonyak ile tahrişine pişik denir.  Yeni yapılmış idrarda bol miktarda üre olmasına karşın amonyak yoktur. Üre en hassas derilerde bile tahrişe neden olmaz. Ancak idrar bebeğin altında biraz beklerse belirli bakteriler üreyi amonyağa çevirir ve amonyak cildi tahriş eder.
BEBEKLER (http://lokman-hekim.net/haberler/bebekler.asp)DE PİŞİK NASIL OLUŞUR?
Cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yağ tabakası, nem ve atıklarca(idrar-gaita) geçer ve cilt tahriş olur. Bunu önlemek için eskiden bebeklerin altına, atıkları emebilecek ve cildi mümkün olduğunca kuru tutacak yaprak, toprak ve daha sonraları bezler koymuşlardır.
Pişik, Candida albicans adı verilen mantarın sebep olduğu bir durumdur. Bu mantar dışkı ve idrarın kimyasını çok sever. Bölgenin nemli ve ılık olması da mantarın çoğalması için iyi bir ortamdır.
Pişik genellikle alt bezinin bebeğin tenine temas ettiği noktada hafif kabartılı bir kı (http://www.sagliksiz.net/pisik.html)zarıklık biçiminde ortaya çı (http://www.sagliksiz.net/)kar. Kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzer biçimdebebeğe acı veren deri değişiklikleri görülebilir. Eğer pişik enfekte olursa bu deri döküntüleri parlak kırmızıbir renk alabilir ve genişleyebilir. Küçük kırmızı döküntüler bezin temas alanının dışına çıkarak yayılabilir.
En sık görülme dönemi 9 -12 ay arası bebeklerdir. Anüs etrafında başlar, kasık kıvrımları, penis altı, testis torbası ve derisi, kızlarda büyük dudakların üzerinde kızarıklıkla yapar.
Pişikli bölgede; batma, yanma, kaşınma hisseder. Bu da sürekli bir ağlama ve huzursuzlanmaya neden olur.
]
BEBEKLERDE PİŞİK OLUŞMASININ NEDENLERİ
1- Alt bezin temizliğinde kullanılan deterjanlar (http://lokman-hekim.net/haberler/kimyasallar.asp)ve diğer temizlik maddeleri, ıslak mendil kullanımıdır.Parfüm ya da diğer kimyasalları içeren değişik türdeki ıslak havlular, bebeğin cildini tahriş edebilir.
2
- Kötü hijyen
3- Özellikle ishal dönemlerinde sık dışkıya çıkması pişik oluşumunu kolaylaştırır. Aynı şekilde idrar yolu enfeksiyonlarında da sık idrar çıkışı ve idrarın değişen niteliği pişik oluşumunu arttırır.
4- Alt bezinin yeterince sık değiştirilmemesi. Bebek bezleri bebeğinizin cildi için ıslak ve sıcak bir ortam oluşturur. Cildin tahriş olmasının diğer bir nedeni de sürtünmedir. Islak ve sıcak bir ortamda, cilt sürtünmeden daha da fazla etkilenir.
5- Mantar enfeksiyonları (http://lokman-hekim.net/hastaliklar/kadinlarda-vaginal-mantar-enfeksiyonu.asp);Tahriş olmuş deride nem ve artan ısı nedeniyle bazı mikroplar üreyebilir. Bu durumda pişikli bölge “enfekte” olur. Böyle bir durumda genellikle mantar enfeksiyonu gelişmektedir.
6- Emzirme dönemi bitişi, anne sütünden mamaya yada besinlere geçmesi, bebeğin beslenmesinin değişmesi de pişiğe neden olur.
7- Diş çıkartma dönemi, antibiyotik tedavisi dönemleri, egzama, bebek için pişiği geliştirici ortamlardır.
8- Anne sütünden geçen bazı gıdalar (domates gibi) pişiği kötüleştirebilir.
9-Çinko eksikliği, bazı kalıtımsal sistemik hastalıklar da pişiğe neden olabilir.
]BEBEKLERDE PİŞİĞİ ÖNLEMENİN YOLLARI
1-Pişiği önlemenin ve tedavi etmenin temel kuralı bezin kapladığı alanın temiz, kuru ve serin tutulmasıdır. Bebeğin alt bezi sıklıkla değiştirilmeli, olabildiğince altı açık tutulmaya özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca sık havalandırılmalıdır. Bebeğin altının değişimi sırasında 10-15 dakika süre ile bez bağlanmadan, bebeğin altının açık olması ve hava ile teması da oldukça koruyucudur. Bebeğin altı bağlanırken, mümkün olduğunca bel bölgesinde gevşek bağlanmalı ve havanın bez içinde dolaşması sağlanmalıdır. 
2- Bebeğin kilosunauygun, doğru boyda çocuk bezi seçilmelidir. Olması gerekenden küçük olanlar bebeği sıkar ve rahatsız eder, büyük olması ise sızdırma yapar ve bebeğin poposunda rahatsızlık yaratır.
3- Her büyük tuvaletini yaptıktan sonra altı ılık suyla temizlenmelidir.
4- Bez bölgesi temizliği yaparken; ılık suya batırılmış pamuk kullanılmalıdır. Ilık, çok hafif köpürmeyen bir dezenfektan sabunla veya duru su ile yıkanıp, idrar ve dışkıdan iyice yumuşak hareketlerle arındırılmalı, yumuşak bir havlu ile hafifçe kurulanmalıdır. Temizleme mendilleri kullanılacaksa bebek cildine uygun, yumuşak ve alkolsüz olmalıdır. Sabun ve şampuan üç günden sık kullanılmamalıdır. Her gün kullanılması, derinin koruyucu tabaka oluşturmasını engelleyecektir.
5- Bebeğe yeni altbezi bağlamadan önce altının iyice kuruduğundan emin olunmalıdır.
6- Altbezinin üzerine sentetik malzemeden yapılmış giysiler giydirilmemelidir.
7-  Eğer kumaş alt bezi kullanılıyorsa bu bezleri yıkadıktan sonra kimyasal maddelerden ve mikroplardan arındırmak için en az 15 dakika süreyle kaynatılmalıdır.
8- Anne sütüne geçen antibiyotikler ve tüm ilaçlar bebeği etkiler. Bebekte pişik oluşumunun engellenmesi için annenin doğal besinlerle beslenmesi ve kullanacağı ilaçları uzman hekime danışmadan almaması gerekir.
9- Anne bebeğin bezini takip etmeli, idrar ve kaka rengine, sıklığına, miktarına dikkat etmelidir. Normalde bebeğin idrarı renksiz, hafif sarı olur. Yeterli beslenmeyen, yeterli sıvı almayan bebeklerin idrarı koyu sarıveya pembemsi olabilir.
BEBEKLERDE PİŞİK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
1-Pişik tedavisi sebebe yönelik olmalı ve rastgele kremler kullanılmamalıdır.2- Bebeğin pişik oluşan bölgesi sadece suyla, sabun kullanmadan iyice yıkanıp kurutulmalıdır. Bebeğin pişiği devam ediyorsa altbezinin tipi, ıslak mendiler değiştirmelidir. Eğer kullanılması gerekiyorsa son temizliğinin suyla ıslatılmış ıslak pamukla silinip sonrazeytinyağı (http://lokman-hekim.net/bitkiler/zeytinyagi.asp) sürülmesi
gereklidir.Bazı uzmanlar, dışkı yapılmış poponun, içine 1-2 damla bebek yağı ilave edilmiş ılık su ile hafifçe yıkanmasını önermektedirler. Bu alan, daha sonra temiz, yumuşak, emici bir bez ile temizlenir. 
3- Bebeğin altbezini saat başı kontrol edilip ve ıslandığı zaman hemen değiştirilmelidir. Amaç bebeğin altının kuru tutulmasıdır.
4- Eğer bebek rahatsız olmuyorsa ve hele uykudaysa ve bezini açık bırakıp havalanmasına izin verilmeli. Pişik başlamış ise havalandırma süresi daha uzun tutulmalı. Mümkünse pişik yerinin güneş görmesi sağlanmalıdır.
5- Eğer tahriş başladıysa gece de kalkıp bez değiştirilmelidir.  Uyku sırasında bebeğin altını kumaş bezle bağlamak geçerli bir yöntemdir. Bu durumda bebeğin altı uykuya daldıktan hemen sonra kontrol edilmeli ve ıslaksa hemen değiştirilmelidir. Bebeklerin idrarlarını genellikle bu arada yaptıklarından bu kontrol bebeğin uykuya dalmasından hemen sonra yapılmalıdır.
6- Pişik ile mücadelede, pişiğin herhangi evresine hızla etki edebilecek bir krem kullanılabilir. Çinko oksit, Ave D vitamini içeren kremler veya vazelin kullanılabilinir. Bebeğin cildini ıslaklıktan koruyan bir bariyer oluşturur. Ancak bu krem ya da merhemleri sürmeden önce, bebeğin cildinin kuru olmasına dikkat edilmeli. Pişik kremi bebeğin kuru cildine özellikle cilt kıvrımları arasına gelecek şekilde ince bir tabaka halinde sürülmelidir. Çinko oksitli kremler “yenidoğan dönemi” olarak bilinen ilk 4 hafta içinde %10-15 daha sonraki aylarda %20-40 oranında olmalıdır.
7-E vitamini kapsüllerini kırıp içindekini sürmek de iyi gelebilir.
8- Hazır bez kullanmıyorsanız, bezlerin son durulama suyuna yarım fincansirke (http://lokman-hekim.net/haberler/sirke.asp) koyulup, iki kere durulanır ve yumuşatıcı kullanmaktan uzak durulur.
9- Pişik sorunu bunlara rağmen düzelmiyorsa, bebeğin altı temizlendikten sonra yarım saat güneş altındatutulur. ( 60 waatlık bir masa lambasını 20-30 cm mesafeden 30 dakika tutmak da yeterli olabilir )
PİŞİKTE BİTKİSEL TEDAVİLER1-En etkili yöntem saf zeytinyağını kavurup, bir kapta saklamak ve sabah akşam koruma amaçlı sürmektir.
2-Taze yoğurt bölgeye sürülürse yatıştırır ve iyileştirir. Bu şekilde pişiğin diğer bölgelere ya­yılması da önlenmiş olur.
3- Zeytinyağı, bademyağıE vitamini yağı, sarımsak yağı, aloevera jeli ayrı ayrı bölgeye uygulanabilir.
4- Papatya ile demlenmiş çayla yıkanır. Sulandırılmış papatya çayı idrardaki asit oluşumunu önler. Şeker içermeyen bitki­sel çaylar içilmelidir.
5- Vazelin ve mısır nişastası karıştırılarak yapılan hamur bölgeye sürülür.
6- Kızarıklık olan yere hindistan cevizi yağı ya da balık yağı sürülür.
7- Kasık otu ile çay demlenir ve spreyli bir şişeye koyularak tahriş olan yere ara sıra sıkılır.
8- Ceviz yapraklarından çay yapılarak pamuk yardımı ile tahriş olan bölgeye sürülür.
9- Yetişkinler ısırgan otu çayını içerek ve sürerek, çocuk ve bebeklerde tahriş olan bölge silinip kurulanarak kullanılır.
10- Aynısafa ve adaçayını karıştırarak yapılan çay ile sık aralıklarla pansuman yapılır. Dulavratotu çayı ile bölge silinir.
11- Bölgeyi temizlerken hercai menekşe çayını kullanılır. Eğer pişiğin iltihaplı şekilde görülme durumu varsa 1 damla kadar çay ağacı yağı eklenir. Sonra bölge iyice kurulanmalıdır.
12- Arko kremi de pişik olan bölgeye maske gibi bol miktarda sürülür.
13- Karakafes veya kadife çiçeği yağıda pişik için kullanılan bitkiler arasındadır.
14- Bu bölgedeki yangıyı ve hasarı azaltmak için aynısefa kremi kullanılır.
15- Pişikli bölgeye yumurta akı sürülebilir. Çocuğun altına bez bağlamak için yumurta akının kuruması beklenir. Yumurta akı cildi rahatlatır.
16- Pudra haline getirilmiş altın mühür bitkisi. Bu pudra bez bağla­madan önce kullanılabilir.
17- Kumaştan yapılmış çocuk bezleri kullanılıyorsa, bu bezleri yıkamak için ma­kineye birkaç damla çay ağacı yağı eklenir. Bu şekilde makinenin içini ve ça­maşırları dezenfekte edilmiş olunur. Kumaş bezler daha yumuşaktır ve cildi daha az tahriş eder.
18- Bir damla lavanta ya da gül yağışeftali çekirdeği yağı ile seyreltin. Elde edilen karışım çocuğun bez bağlanılan yerine sürülür. Bu şekil­de isilik oluşumu da önlenmiş olunur.
Pişik tedavisi amacı ile pişikli bölge için ister karakafes, ister kadife çiçeği yağı veya merhemi sürülebilinir. Bu tür pişik vakalarında merhemler suyla karışmadıkları için kremlerden daha iyi ve etkili bir tedavi sunmaktadır.
Başlık: Ynt: bebeklerde pişik tedavisi
Gönderen: Kuskün Çiçek - Şubat 27, 2017, 03:37:25 ÖS
 eys bravoo bravoo
Başlık: Ynt: bebeklerde pişik tedavisi
Gönderen: вαşκαп - Ekim 21, 2017, 01:43:09 ÖS
 Emeğine Yüreğine Sağlık