Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Site Hakkında Gelişmeler »»-(¯`v´¯)-» => Kullanılmayan Bölümler => ..:: Hayvanlar Doğa ve Bitkiler Alemi ::.. => Konuyu başlatan: Özge - Temmuz 16, 2014, 02:04:52 ÖÖ

Başlık: Kedilerin Gelişimi, Bakımı ve Eğitimi
Gönderen: Özge - Temmuz 16, 2014, 02:04:52 ÖÖ
>
(http://img822.imageshack.us/img822/5779/wxgou.jpg)
Sevda'nın Şirin'i
 
  Genelde tüylü, evcilleştirilmiş, etobur memelilerdir. Ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi, ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir.
Kedilerin doğumunu takiben sinir sistemleri gelişmeye başlar ve bunu sosyalleşme takip eder, olgunlaşma ile bu dönemsel gelişim sonlanır ve yaşlılıkla da  gerileme süreci başlar. Kedilerin dönemsel gelişimleri neonatal, geçiş,  sosyalizasyon, ergenlik, olgunluk ve yaşlılık başlıkları altında tanımlanabilir.  Bu dönemler; genetik faktörler,  maternal (anneye bağlı) etkiler, cinsiyet farkı ve bakım besleme gibi  çevre faktörlerinin etkisi ile değişiklikler gösterebilir.
 
 Kediler anatomik olaraki güçlü, esnek bedenleriyle, hızlı refleksleriyle, keskin geri çekilebilen pençeleriyle ve küçük avları öldürmeye uyarlanmış dişleriyle diğer kedigillere benzerler. Kediler insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler. Karanlığa yakın ortamlarda görebilirler. Çoğu memeli gibi, kediler insanlara göre daha zayıf renkli görüşe ve daha güçlü koku almaduyusuna sahiptir.
(http://img850.imageshack.us/img850/3006/84ht.jpg)
Dokunma, koku alma ve yön  duyguları anne karnında           gelişir. Yenidoğan kedilerde işitme  duyusu ise henüz gelişmemiştir.           İşitme duyuları 1 hafta içinde  gelişir. İşitme duyusu gelişimi 1. ayın sonuna kadar devam  eder.Yavru kediler annelerini kokularıyla  tanırlar. Yavruların           koku duyuları oldukça kısa sürede  gelişimini tamamlar. 3 haftalık olan kediler koku gelişimini  tamamlamıştır.  Kedilerin koku duyuları köpeklerinki kadar  gelişmiştir. Fakat kediler bu duyularını köpekler           gibi  kullanmazlar. Yavru kedilerin gözleri 10 günlük  olduklarında yavaş yavaş açılmaya başlar. Yavru kedilerin 4.  haftalarını doldurduklarında çevrelerindeki           nesneleri görmeye  başlarlar. Görme duyusunun tam olarak gelişmesi ise           4. ayın  sonuna kadar devam edecektir. Yenidoğanlarda henüz vücut ısısı  dengelenmediği için yavrular           ilk günlerde sürekli annelerine  ve kardeşlerine sokulurlar. Bu durum yaklaşık 6-7 hafta  boyunca devam eder. Kediler doğdukları andan  sonraki 10 güne kadar sürünerek           ilerler. 4 haftalık  olduklarında yürüme çalışmalarına başlamışlardır. Bir kaç  hafta içinde ise koşmaya başlarlar.  Kedilerin anne sütüne devam etme süresini anne belirleyecektir.           Yavrular ise 4. haftalarını doldurduklarında anne sütü haricinde olan           besinleri keşfetmeye başlarlar. Anne sütü haricinde yan besinlerden           tüketmeye başlayan yavrular yavaş yavaş anne sütünden uzaklaşırlar.  
(http://img849.imageshack.us/img849/2504/06lk.jpg)
(http://img18.imageshack.us/img18/3780/5aylikkedibakimi31e209.jpg)
>
Bir çok insan kedilerin  eğitilmelerinin olanaksız           olduğunu düşünmektedir. Bir kediyi  eğitmek elbette bir köpeği eğitmekle           aynı derecede değerlendirilemez. Kediler ve köpeklerin yaşayış biçimleri onların eğitilmelerinde de farklılığa neden olur. Kedinizi eğittiğiniz zaman onun eğitilmemiş kedilere         oranla ne kadar mutlu ve aktif olduğunu görürsünüz.   Kedinizi motive edeceğiniz en güzel  yöntem ona ödül           olarak en sevdiği yiyeceği vermeniz olacaktır.  Bu yöntemi kullanabilmeniz           için kedinizi aç olduğu   zamanlarda eğitmeye çalışmalısınız. Kedi besleyen kişilerin  hemen hemen tümü mama kaplarını sürekli dolu tutmaya            çalışırlar fakat kedinizi eğitmek istiyorsanız onun mama kabını sadece            eğitim sonraları dolu tutmaya çalışın. Karnı tok olan kediniz  eğitilmek         için pek istekli olmayacaktır.   Kedinizi eğitirken ses tonunuza dikkat edin. Kediniz sesinizden ne demek         istediğinizi anlamalıdır. Vereceğiniz eğitimde neleri  yapmasını istediğinizi ve neleri         yapmasını istemediğinizi  belirlemelisiniz. Kedinizin yemek masasına hiç bir şekilde  yaklaşmasını istemiyorsanız, buna hiç bir zaman müsade etmeyin.          Sabah kahvaltısında onun bu davranışını onaylayıp, öğle yemeğinde karşı          çıkarsanız kediniz sizi ciddiye almayacaktır.
(http://img850.imageshack.us/img850/725/1ymi.jpg)
> Kedinizin eğitimine 9. ayını  girdikten sonrabaşlayabilirsiniz. Yavru         bir kediye eğitim  vermek daha kolay olacaktır. Kedinizin dış mekanlara alıştırmanız da oldukça faydalı olacaktır. Sürekli ev ortamında kalmaya          alışan bir kedi dışarı çıktığında bu durumu benimsemekte zorluk  çekebilir.
 

 Kediler bir olaya konsantre olmaları zordur. Bu nedenle ona verdiğiniz eğitimi kısa süreli  tutmaya çalışın. Yapmak istemediği           hareketleri ise ona zorla yaptırmaya çalışmayın. Zorlama kedinizin         öğrenmemek için inat etmesine neden olabilir.
Kedilerde tıpkı insanlar moralsiz  olabilirler. Eğitim           için kedinizin mutlu ve huzurlu olduğu zamanları seçin. Bu durum sizin       içinde geçerlidir, sizin ruh halinizin  kedinize de yansıyacaktır.[/b]
 
[/font]
Başlık: Ynt: Kedilerin Gelişimi, Bakımı ve Eğitimi
Gönderen: Rüya. - Temmuz 16, 2014, 07:24:42 ÖÖ
Paylaşım İçin Teşekkürler :))
Başlık: Ynt: Kedilerin Gelişimi, Bakımı ve Eğitimi
Gönderen: Erdi - Temmuz 21, 2014, 05:15:13 ÖS
 tsk
Başlık: Ynt: Kedilerin Gelişimi, Bakımı ve Eğitimi
Gönderen: вαşκαп - Ekim 23, 2017, 10:29:40 ÖÖ
Emeğine Yüreğine Sağlık