Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Şiir Fm Şairlerimiz ve Şiirlerimiz »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Tarihte İz Bırakan Şairlerimiz ::.. => Arif Nihat Asya => Konuyu başlatan: Kuskün Çiçek - Ekim 20, 2018, 09:12:21 ÖÖ

Başlık: Arif Nihat Asya şiirleri Arif Nihat Asya Kimdir?
Gönderen: Kuskün Çiçek - Ekim 20, 2018, 09:12:21 ÖÖ
(https://kimdir.tv/wp-content/uploads/2016/10/arif-nihat-asya-biyografi.jpeg)

Arif Nihat Asya 7 Şubat 1904 yılında Çatalca’nın İnceğiz Köyü’nde ailesinin tek çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmet Arif’tir. Babası Tokat Kapusuz Köyünden debbağ (deri işleme ustası) ahi Hacı Ahmet’in oğlu Ziver Efendi, annesi Bulgaristan’ın Tırnova şehrinden muhacir Fatma Zehra Hanım’dır. Çok küçük yaşta babası veba hastalığından öldü. 3 yaşında iken annesi evlenerek Filistin’e gitti. Ama Arif Nihat Asya babaannesi ile kaldı.


Arif Nihat Asya’nın Gençlik Yılları
Öğrenim Hayatı
Arif Nihat Asya ilköğrenimine Çatalca’da Örçünlü Köy Mektebinde başlamıştır. Bu sırada babaannesini de kaybetti. Halasının yanına yerleşti. I.Dünya Savaşı başlamadan önce İstanbul’a yerleştiler. Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde ilköğrenimini tamamladı. Bu arada I.Dünya Savaşı başlamıştı. Haseki yıllarında Savaş ve kahramanlık destanlarının etkisi ile şiir yazmaya başladı. Gülşen-i Maarif Rüştiyesine (ortaokul) başladı. Buradan sonra Bolu Yatılı İdadisine başladı. Oranın kapanması ile okul Kastamonu Yatılı İdadisine taşındı. Bu okul Milli Mücadeleye destek verenlerin uğrak yeriydi. Burada kişiliği vatansever olarak gelişmiş sanatı da bundan etkilenmiştir. Ortaöğrenimini burada tamamladı. Kastamonu yıllarında öğretmenlerinden Enver Kemal Bey’in çıkarttığı Gençlik dergisinde ilk şiiri yayınlandı. Cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında Edebiyat Bölümünü okumak için Daru’l Muallimin-i Aliye’ye ( Yüksek Muallim Mektebi, son adı İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu) başladı.

O’nu Tüm Türkiye Tanıdı       
Birinci sınıfta iken ilk şiir kitabı Heykeltıraş yayınlandı. Okulun son yılında Hatice Semiha Hanım ile evlendi. Bu ilk evliliğinden iki kızı oldu. 1928 yılında mezun olup Adana Kız Lisesine tayin oldu. Adana Erkek Lisesinde de öğretmen ve zaman zaman idareci olarak çalıştı. 1933 te Üsküdar Mevlevihane’si şeyhi Ahmet Remzi Akyürek’le tanışması onun hayatında bir dönüm noktası daha oluşturdu. Mevlevi dervişi olarak çilesini tamamlayıp şeyhlik makamına kadar yükseldi. Bu eğitim sonunda kurtuluş mücadelesi ve vatanseverlik şiirleri yanında tasavvuf şiirleri de yazmaya başladı. Adana’daki öğretmenliği döneminde Kurtuluş günlerinde şehir meydanına asılan büyük Türk Bayrağından esinlenerek yazdığı “Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü/ kız kardeşimin gelinliği şehidimin son örtüsü” dizeleri ile başlayan “Bayrak” şiiri, 5 Ocak 1940 yılında yapılan törenler için yayınlandığında artık O’nu bütün Türkiye Cumhuriyeti tanıyordu. Bu şiir önce Görüşler” dergisinde, daha sonra ise 1946 yılında çıkardığı “Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor” şiir kitabının ilk baskısında yer aldı.


Seyhan (Adana) Mebusu Arif Nihat
Milletvekilliği ve Emekliliği   
1941 yılında ilk eşinden boşandı. Kimya öğretmeni Servet Akdoğan ile evlendi. Bu evlilikten de bir kız ve bir erkek çocuğu oldu. Malatya Lisesine müdür olarak atandı. 25 Mart 1943 tarihinde dönemin Milli Eğitim Müdürü Hasan Ali Yücel ile çok sert bir tartışma yaşar ve müdürlük görevinden alınır. Adana Erkek Lisesine öğretmen olarak geri döner. 1948 yılında Edirne Lisesine sürülür. 1950 yılında 5.dönem Demokrat Parti Adana Milletvekili olarak meclise girdi. 1955 yılında öğretmenliğe geri döndü. Önce Eskişehir Lisesinde daha sonra Ankara Gazi Lisesinde görev yaptı. 2 yıl Kıbrıs Lefkoşe Lisesinde görevlendirildi. 1962 yılında tekrar Gazi Lisesindeki görevine başladı ve buradan emekli oldu.

Emeklilik Yılları ve Ölümü
Emekliye ayrıldıktan sonra Yeni İstanbul ve Babıali’de Sabah gazetesinde yazılar yazdı. Milliyetçi bir ruha sahip şair, yurdumuzun güzelliklerini ve doğasını anlatan, Türkçülüğü ön plana çıkaran şiirleri ile ilgi gördü. Aralık 1974 te rahatsızlanan Arif Nihat Asya,  Adana’nın Kurtuluş Gününde,  yani 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara’da yaşamını yitirdi. Kabri Ankara Karşıyaka Mezarlığındadır.

Arif Nihat Asya’nın Eserleri
Kitaplar: Kanatlarını Arayanlar, Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor, Kubbeler, Ses ve Toprak, Top Sesleri, Dualar ve Aminler, Kökler ve Dallar, Aramak ve Söyleyememek, Fatihler Ölmez ve Takvimler, Ayın Aynasında, Rübaiyyat-ı Arif 1, Rübaiyyat-ı Arif 2.

Şiirleri: Heykeltıraş (1924), Yastığımın Rüyası (1930), Ayetler (1936), Bayrak (1940), Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor (1946), Kubbe-i Hadra (Mevlene üzerine, 1956), Rubaiyyat-ı Arif (rubailer, 1956), Kökler ve Dallar (1964), Emzikler (1964), Kıbrıs Rubaileri (rubailer, 1964, 1967), Nisan (rubailer, 1964), Dualar ve Aminler (1967), Aynalarda Kalanlar (1969), Kova Burcu (rubailer, 1967), Avrupa’dan Rubailer (1969), Şiirler (Ahmet Kabaklının derlemesi, 1971), Bütün Eserleri (1975-1977), Çocuk ve Ağaç.