Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Türk ve İslam Tarihi ve İz Bırakanlar ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Kasım 19, 2013, 05:30:29 ÖS

Başlık: Kâtip Çelebi'nin Vefatı (6 Kasım 1657)
Gönderen: Fatih - Kasım 19, 2013, 05:30:29 ÖS
Osmanlı'nın 17. Yüzyıl'da yetiştirmiş olduğu en önemli tarih ve coğrafyacılardan birisi Kâtip Çelebi'dir. Asıl adı Mustafa olan ve 1609 yılında İstanbul'da doğan Kâtip Çelebi'nin babası da Enderun'da yetişmiş bir devlet görevlisidir. Küçük Mustafa, altı yaşında Kur'ân-ı Kerîm okumasını öğrenerek başladığı eğitimine, devrinin önemli âlimlerinden dersler alarak devam etmiştir. Dinî ilimler yanında, hat ve güzel san'atlarla alâkalı dersler de almıştır. On dört yaşına geldiğinde, Anadolu muhasebesi kaleminde vazifeye başlayarak, Osmanlı maliyesi konusunda tecrübe sahibi oldu ve bu arada maliyenin en önemli uzmanlık alanlarından siyakat yazısını öğrendi.

1624'te Erzurum Valisi Abaza Mehmed Paşa'nın isyanını bastırmak üzere harekete geçen, babasının da içerisinde bulunduğu orduda, defterleri tutmakla görevli idi. Bu seferin bütün safahatını eserlerinde kaleme almıştır. Sefer esnasında, Osmanlı ordusu Musul civarında iken önce babası, birkaç ay sonra da yine ordu içerisinde bulunan amcası vefat etmiştir. İstanbul'a döndükten sonra da eğitimine devam etmiş ve kendisini yetiştirmeye gayret etmiştir. Dönemin ünlü âlimlerinden Kadızâde'den dersler almıştır. 1628 yılında Erzurum kuşatmasına katılmış, iki yıl sonra Hüsrev Paşa'nın maiyetinde Hemedan ve Bağdat seferlerine iştirak etmiştir. Bu esnada ordunun geçtiği yolların, menzillerin ve yerleşim yerlerinin özelliklerini anlatan eserler kaleme almıştır. 1633–35 yıllarındaki Halep Seferi esnasında, Hacca gitme imkânı bulduğundan "Hacı Halife" lâkabıyla da anılmaya başlanmıştır.

Kâtip Çelebi gittiği yerlerde, özellikle kitapçı ve sahafları dolaşarak yeni kitaplara ulaşmaya gayret etmiş ve bilgisini artırmıştır. Seferden İstanbul'a her dönüşünde çeşitli âlimlerin derslerini takip etmiştir. 1645 yılında katıldığı Girit Seferi esnasında haritacılık konusunda tecrübe kazanmış ve çizimlerle uğraşmıştır. On yıl kadar devam eden seferlerden sonra görevinden ayrılmış, "cihad-ı asgardan, cihad-ı ekber"e dönerek üç yıl kadar sadece ilmî çalışmalara zaman ayırmıştır. Bu sırada zengin bir akrabasının ölümü üzerine kendisine kalan mirasın büyük bir kısmını, kitap satın almak için kullanır. Sık sık hastalandığından, tedavisine yardımcı olacak çok miktarda tıbbî eseri okuma fırsatı bulur. Kâtip Çelebi'nin hayatının en verimli dönemleri bu yıllardır. Lâtinceyi bildiği söylense de, Lâtince eserleri Şeyh Muhyiddin İhlâsî'nin yardımıyla dilimize çevirmiştir. Kâtip Çelebi, kırk bir yaşında âniden vefat etmiştir.

Kâtip Çelebi hem bizde hem de Avrupa bilim çevrelerinde tanınan Osmanlı âlimlerindendir. Lâtince ile ilgilenmesi, Batı dillerinde te'lif edilen eserleri takip etmesine ve mukayeseler yapmasına yardımcı olmuştur. Arkasında, Fezleke, Takvîmü't-Tarih, Tarih-i Konstantiniyye, Cihannüma, Keşfü'z-Zünun, Tuhfetü'l-Kibar, Recmü'r-Racim ve Beyzâvi Tefsiri Şerhi gibi değerli eserler bırakmıştır.


Kasımda Yaşanan Bazı Hâdiseler
1 Kasım 1922 Saltanatın Kaldırılması
18 Kasım 1601 Kanije Zaferi
16 kasım 1240 Muhyiddin-i Arabî'nin Vefatı
Başlık: Ynt: Kâtip Çelebi'nin Vefatı (6 Kasım 1657)
Gönderen: вαşκαп - Ekim 15, 2017, 05:17:53 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık
Başlık: Ynt: Kâtip Çelebi'nin Vefatı (6 Kasım 1657)
Gönderen: Özgür Kız - Mayıs 24, 2018, 10:41:22 ÖÖ
 eys