Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Türk ve İslam Tarihi ve İz Bırakanlar ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Kasım 21, 2013, 12:19:43 ÖÖ

Başlık: İtalya'nın Fethi Teşebbüsü (Temmuz 1480)
Gönderen: Fatih - Kasım 21, 2013, 12:19:43 ÖÖ
İstanbul'un fethinden sonra takip edilen siyasetle Osmanlı bir cihan devleti hâline gelmiş, Avrupa devletler muvazenesindeki tesirini her geçen gün artırmaya muvaffak olmuştu. Fatih Sultan Mehmed'in kendisini Roma İmparatorluğu'nun varisi olarak telâkki ederek, Batı Roma üzerinde hak iddia ettiği bilinen bir gerçekti. Venedik ve diğer Avrupa devletleriyle cereyan eden uzun muharebeler, Osmanlı'nın üstünlüğü ile neticelenmişti.
1478 yılındaki anlaşma ile Dubrovnik Cum­huriyeti'nin ödediği yıllık vergi artırılmıştı. Fatih, vergisini aldığı bu toprakları zaten kendisine ait saymakta idi. Osmanlı, İtalya'nın her türlü siyasî faaliyetinde etkili olmaya ve küçük devletçikler arasındaki münasebetlerde belirleyici rol almaya çalışıyordu. Korfu dışındaki İyonya adaları Tocco ha-nedanına ait bir dükalıktı. Dükanın Napoli krallık hanedanından bir prensesle evlenmesi bölgedeki dengeleri etkileme potansiyelini meydana getirdi. Venedik ve Napoli krallığı savaş hâlinde bulunmakta idiler. Diğer İtalyan devletleri de buna göre pozisyon almıştı. Adriyatik'i iç deniz hâline getirmeye çalışan Venedik bu mücadelede Napoli'yi ezmek zorunda idi. Venedik ile 1479 yılında İstanbul'da imzalanan muahedede de bu dükalığın yer almaması, siyaseten Venedik'in İyon adalarını İtalya topraklarından saymadığı mânâsına gelmekteydi.

Birkaç ay sonra Fatih, yıllık verginin nakden değil aynen ödenmesini gerekçe göstererek Gedik Ahmet Paşa'ya dükalığın alınması emrini verdi. Düka mukavemet etmeden hazinesiyle Napoli'ye kaçtı, Adalar alındı. Karşı tarafta yani İtalya çizmesinin topuğunda yer alan Otranto'nun da alınması Venedik'i iki tarafta hapsederek, onun Akdeniz'den faydalanma ihtimalini ortadan kaldıracaktı. Medici ailesinin idare ettiği Floransa Cumhuriyeti ve Napoli Krallığı arasında başlayan savaş bu fırsatı da verdi. Papalığın Napoli yanında yer alması Floransa'nın yenilmesine sebep olacağından Osmanlı, Floransa tarafını tutarak buraya daimî bir elçi gönderdi. Osmanlı ordusu da Temmuz 1480'de Otranto yakınlarından karaya çıkarak Pulya topraklarını fethe başladı. Avrupa'da büyük bir telâş meydana geldi. Hattâ kendisini emniyette görmeyen Papa, Papalığı Güney Fransa'ya nakletmeyi düşündü. Floransa, üzerinde Fatih'in resminin bulunduğu madalyonlar yaptırarak minnetini göstermeye çalıştı. Madalyonun bir yüzünde bulunan üç taç, Doğu Roma ve Trabzon imparatorluklarını resmediyor, boş bulunan taht ise Batı Roma tahtını simgeliyordu. Bu dönemde İtalya'daki devletçiklerin bir kısmının İspanya tesirindeki Napoli Krallığı yerine Türklerin idaresinde bir Napoli'yi tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Hattâ İstanbul'daki Venedik elçisi, Fatih Sultan Mehmed'e Güney İtalya'daki haklarını tanıdıklarını ifade etmişti.

Fatih, diplomatik olarak bütün şartları hazırladıktan sonra İtalya'nın fethine başlanmıştı. Otranto, Gelibolu gibi Osmanlı için bir merkez hâline getirilecek ve İtalya içlerine girilecekti. Donanma-yı Hümayun da özellikle İspanya'dan gelmesi muhtemel bir yardım için hazır beklemekteydi. Yüz parça gemiden meydana gelen donanma Otranto Limanı'na demir attı. Şehir, Osmanlı kuvvetlerine on dört gün direnebildi. Gedik Ahmet Paşa kuvvetlerini ikiye ayırarak Brindisi ve Taranto'yu hedef olarak verdi. Pulya Eyaleti yani İtalya çizmesinin topuğu fethedilmek üzere idi. Papalık büyük bir panikle bir haçlı ittifakı meydana getirmek için elinden geleni yaptı. İngiltere ittifaka katılmayacağını bildirdi. Mesih Paşa'nın büyük bir donanma ile Rodos üzerine harekete geçirmesi dehşeti daha da artırdı. Bu sırada 49 yaşındaki Fatih Sultan Mehmed'in ölüm haberinin gelmesi ve akabinde tahta çıkan Sultan Bayezid ve Şehzade Cem arasındaki saltanat mücadelesi İtalya'nın fethi için başlayan bu faaliyetleri akamete uğratmıştır.

Temmuzda Yaşanan Bazı Hâdiseler
3 Temmuz 1988 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Açılması
4 Temmuz 1546 Barbaros Hayreddin Paşa'nın Vefatı
11 Temmuz 1882 İngilizlerin Mısır'ı İşgali
Başlık: Ynt: İtalya'nın Fethi Teşebbüsü (Temmuz 1480)
Gönderen: вαşκαп - Ekim 15, 2017, 05:01:48 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık
Başlık: Ynt: İtalya'nın Fethi Teşebbüsü (Temmuz 1480)
Gönderen: Özgür Kız - Ekim 01, 2018, 10:32:50 ÖÖ
 eys