Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Türk ve İslam Tarihi ve İz Bırakanlar ::.. => Konuyu başlatan: Fatih - Kasım 21, 2013, 12:25:46 ÖÖ

Başlık: Büyük Denizcimiz Piri Reis'in Ölümü
Gönderen: Fatih - Kasım 21, 2013, 12:25:46 ÖÖ
Beylikler dönemi Batı Anadolu deniz gaziliği geleneğine dayanan Osmanlı denizciliği, kuruluş döneminden itibaren mütemadiyen terakki ederek Akdeniz'in diğer denizci devletleri Ceneviz ve Venedik ile rekabet etmeye başlamıştır. Yıldırım Bayezid döneminde Gelibolu'nun çeşitli tedbirlerle bir deniz üssü hâline getirilmesiyle burada büyük denizciler yetiştirecek olan aileler ortaya çıkmaya başladı. Muhtemelen 1465 yılında doğan Muhyiddin Piri Reis böyle bir vasatta yetişen meşhur denizcilerimizdendir. Amcası Kemal Reis, 2. Bayezid devrinin tanınmış denizcilerindendi.

Uzun menzilli topların savaş gemilerine yerleştirilmesiyle Osmanlı donanmasının ateş gücünde büyük bir artış meydana gelmiştir. Piri Reis'in çocukluk dönemlerinden itibaren amcasının yanında bulunduğu ve yetiştiği tahmin edilmektedir. Osmanlı-Venedik savaşları esnasında Modon Kalesi'nin muhasarasında (1500) Osmanlı donanmasına Kemal Reis komuta etmekteydi. Piri Reis de bir savaş gemisinin kaptanı olarak bulunmaktaydı. Amcasının vefatından sonra Barbaros Hayreddin Paşa'nın idaresinde muhtelif görevler yaptı. Mısır'ın fethi esnasında yine Osmanlı donanmasında hizmet etmiş, Nil nehriyle alâkalı ilk haritalarını bu dönemde yapmıştır. Fetihten sonra Mısır'a gönderilen Makbul İbrahim Paşa ile vakit geçirme imkânı bularak kendisini tanıtmıştır. 1525 yılında tamamladığı "Kitâb-ı Bahriye" isimli eserini onun vasıtasıyla Padişah Kanunî Sultan Süleyman'a takdim etmiştir.

Osmanlı Devleti'nin Mısır'ı fethettiği sıralarda Portekizliler de Mısır ve Hicaz taraflarını tehdit ediyordu. Portekizliler, baharat ticaretine hâkim olarak, Basra Körfezi'nin Hindistan ve diğer devletlerle ticaretine sekte vuracak her türlü faaliyetin içinde olmuştu. Bunun engellenmesi için çeşitli tedbirler alındı. Mısır Kaptan-ı Deryası Ferhad Paşa'nın Yemen Beylerbeyi olmasıyla Piri Reis de 1547 yılında Mısır (diğer ismiyle Hind) Kaptan-ı Deryalığı'na getirildi. Mısır Kaptanlığı doğrudan Divan-ı Hümâyûn'a bağlı olan görevlerdendi. Piri Reis, 1551 yılında 30 kadırga ile Osmanlı'nın büyük deniz üslerinden olan Süveyş Limanı'ndan ayrılarak Aden Kalesi'ni ele geçirdi. Maskat Kalesi'ni fethederek Hürmüz Kalesi'ni muhasara etti ise de Portekizlilerin şiddetli mukavemetiyle karşılaştı. Kale fethedilmek üzereyken çeşitli hediyeler ve haraç karşılığında kuşatmayı kaldırarak Basra'ya döndü. Portekiz donanmasının gelmekte olduğu haberini alınca da emrindeki diğer gemileri beklemeden ganimet yüklü üç kadırga ile yola çıktı, Bahreyn civarında bir kadırgası battı, iki kadırga ile Mısır'a geldi. Dolayısıyla Basra'daki donanma sahipsiz ve perişan bir hâlde kalmıştı.

Basra Valisi Kubad Paşa ve Mısır Beylerbeyi birer mektupla yaşananları İstanbul'a aktarmışlardır. Donanmanın Portekizlilere kaptırıldığı şâyiasının İstanbul'da yayılması ve bunun çeşitli dedikodularla desteklenmesi padişahın ve Divan-ı Hümâyûn'un aldığı karara tesir etmiş olmalıdır. Seksen yaşına yaklaşmış çok tecrübeli bir denizcinin muhtemelen askerî sebeplerle aldığı bir karar aleyhine dönmüş ve idam fermanı verilmiştir. Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük coğrafyacı ve haritacılardan biri olan Piri Reis Mart 1555'te Mısır divanında idam edilmiştir.

Martta Yaşanan Bazı Hâdiseler
3 Mart 1924 Halifeliğin Kaldırılması
12 Mart 1921 İstiklâl Marşı'nın TBMM'de Kabul Edilmesi
19 Mart 1877 Osmanlı Mebusan Meclisi'nin Açılması ve Kanun-u Esasî'nin Kabulü
Başlık: Ynt: Büyük Denizcimiz Piri Reis'in Ölümü
Gönderen: вαşκαп - Ekim 15, 2017, 05:03:28 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık
Başlık: Ynt: Büyük Denizcimiz Piri Reis'in Ölümü
Gönderen: Özgür Kız - Eylül 30, 2018, 11:01:44 ÖÖ
 eys