Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» Web Ailem Dostuk Sevgi Forumları »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Güzel Resimler ve Photoshop Çalışmaları ::.. => Konuyu başlatan: YüKSeL - Aralık 15, 2013, 03:59:44 ÖS

Başlık: Yeşilin En Derin Hali: Yedigöller
Gönderen: YüKSeL - Aralık 15, 2013, 03:59:44 ÖS
(http://img-1.onedio.com/img/719/bound/2r1/528cb6cdf90020eb6d000019.jpg)

Yeşilin En Derin Hali: Yedigöller
Doğasındaki benzersiz renklerini fotoğraflamak üzere Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Bolu il sınırları içinde yer alan Yedigöller’e gidiyoruz.
Doğasındaki benzersiz renklerini fotoğraflamak üzere Karadeniz Bölgesi’nin batısında, Bolu il sınırları içinde yer alan Yedigöller’e gidiyoruz.

(http://img-2.onedio.com/img/227/150/2r1/528cb6ccf90020eb6d000016.jpg)
(http://img-3.onedio.com/img/227/150/2r1/528cb6ccf90020eb6d000017.jpg)

Yedigöller’e Ulaşım
Yedigöller’i fotoğraflamak üzere İstanbul’dan yola çıkıyorum. İlk önce Bolu istikametine doğru otobandan gidiyorum. Yol zahmetsiz ve rahat bir şekilde akıyor ve beni hedefime doğru götürüyor. Bolu Dağı tünelini geçtikten sonra Bolu (Batı yönüne doğru) tabelasından girip yoluma devam ediyorum aynı zamanda otobandan çıkmış oluyorum. Biraz ilerde sol tarafımda Bolu otogarı görünüyor. Trafik ışıklarından sola dönüp Bolu şehir merkezine giriyorum. İkinci trafik ışıklarındaki adadan sola U dönüş yapıp, hemen sağ tarafımdaki Yıldız Taksi durağının yanındaki Yedigöller yoluna giriyorum. Buradan itibaren yol 42 kilometre.

Yedigöller yolu stabilize ve çok virajlı. Bu yolda araç kullanırken çok özen göstermeniz gerekiyor. Yol şartları otobüs için uygun olmadığı için Yedigöller’e otobüs seferleri yapılmıyor. Ulaşım için otomobil, 4x4 jeep ya da midibüs tercih etmelisiniz. Yedigöller’e ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsiminde bu yoldan ulaşabilirsiniz. Kışın bu yol karla kaplanır ve Yedigöller’e ulaşım zor bir hal alır.

(http://img-1.onedio.com/img/227/150/2r1/528cb6ccf90020eb6d000015.jpg)

Kış Mevsimine Özel Öneri
Yedigöller’e kışın kar yağdığında gitmek isterseniz mutlaka Yeniçağa-Mengen-Ankara yolu üzerinden gitmeniz gerekir. Mengen’den Yedigöller’e giden yol yüksek irtifada değildir. Bu yol daha az virajlıdır. Mengen yolu diğer yola göre yaklaşık 10 kilometre daha uzundur fakat ulaşımı rahattır. Yol üzerinde köylerde olduğu için kış mevsiminde karla kapanma riski yoktur, ulaşım mümkündür. Şubat döneminden ziyade önümüzdeki bahar ayları için programınızı yapıp bu bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Kesinlikle pişman olmayacaksınızYedigöller’de Fotoğraf
Fotoğraf için en uygun olan ışık koşullarında Yedigöller’de olmayı planlamanız ve sabahın ilk ışıklarında Yedigöller’de olacak şekilde yola çıkmanız yerinde olacaktır. Ben debu şekilde yola çıkıp Yedigöller’i erkenden yaşamaya başlıyorum. Ekim’in son haftasında ve Kasım’ın ilk haftasında yapraklar bakır sarısı olduğunda Yedigöller’i sonbahar renkleriyle fotoğraflayabilirsiniz. Nisan ve Mayıs’ta ise doğa canlandığında doğada yapacağınız yakın çekim fotoğraflar yani makro fotoğraflar için Yedigöller en güzel fotoğrafları sizlere sunacaktır.

Doğa fotoğrafları çekebilmek için doğru zamanda, doğru yerde olmak büyük önem taşır. İyi fotoğraf çekebilmek için bilgi birikiminizin olması, yöreyi biliyor olmanız ve konuya göre uygun objektifinizin yanınızda olmasıda da elbette önemli detaylar arasında.

Yedigöller yolu üzerinde iki tane seyir terası yer alıyor; bu seyir terasının tabelalarını yolculuk esnasında görebilirsiniz ve vadideki rengarenk ağaç dokusunu kuş bakışı fotoğraflayabilirsiniz. Daha önce görmediğiniz renkleri objektifinize yansıtmanız an meselesidir burada. Yedigöller Milli Parkını özellikle doğa fotoğrafçılarının ve doğa severlerin mutlaka gidip görmesi ve fotoğraflaması gerektiğini düşünüyorum.

Gezi fotoğrafçılığında en uygun ışık koşulunda deklanşöre basmanın önemini aklımdan çıkarmadan, fotoğraf için ışığın en güzel olduğu sabah saatlerinde Yedigöller’e ulaşıyorum ve gündoğumuyla birlikte yanal ışıkta deklanşöre basıyorum. Büyükgöl’ün yanındaki iskelede fotoğraf çekerken ağaçkakan sesleri duyuyorum, doğadaki sesleri dinleyip bir yandan deklanşöre basıyorum. Doğadaki bu seslerin çekeceğiniz doğa fotoğraflarını olumlu etkileceğini düşünüyorum. Kadrajdan bakarken gölde yaşayan balıkların su üstüne zıplayıp göl yüzeyinde ritimler oluşturduğunuda görebilirsinizYedigöller Milli parkı içinde; kayın, meşe, gürgen, kızılçam, karaçam, sarıçam, köknar, ıhlamur ağaçları görebilirsiniz. Yedigöller; kaygan zeminde, kuvvetli eğim ve yoğun yağmurla birlikte kayan kütlelerin vadilerin önünü kapatması sonucunda oluşmuş yedi gölden oluşmuştur.Yedigöller; Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl, Seringöl’den oluşuyor. Büyükgöl, Yedigöller’deki göllerin en büyüğüdür. Sırasıyla Nazlıgöl, Deringöl, Sazlıgöl, Küçükgöl, Seringöl ve İncegöl yer alır. Büyükgöl’ün çevresinde karşılıklı iki tane ahşap iskele ve tahta köprü vardır.

Yansıma Fotoğrafı
Göl üzerinde suyun durgun olduğu anlarda ağaçların, iskelelerin, köprünün göle yansımasını daha iyi fotoğraflayabilirsiniz. Göldeki suyun durgun olması yansımayı güçlendirecektir.

Silüet(Ters Işık) Fotoğrafı
Büyükgöl’deki tahta köprünün olduğu yerde kadrajınıza tahta köprüyüde alıp silüet fotoğrafı çekebilirsiniz. Sabah saatlerindeki gezintimde buranın öğleden sonra ters ışıkta kalacağını keşfediyorum ve buraya öğleden sonra fotoğraflamak üzere gezime devam ediyorum. Köprünün olduğu yere öğleden sonra yeniden geldiğimde fotoğraflarımda gren (kumlanma) olmaması için 100 ISO ya da en fazla 200 ISO değerleri ile çekim yapıyorum. Beyaz ayarını (White Balance) güneşli (Daylight-Sunlight) olarak belirliyorum.

Renklerin daha doygun çıkması için -0,5 eksi poz müdahalesi yapıyorum, objektifime cepheden giren güneş ışığının iç yansıma yapmamasına yani fotoğrafımda ışık kristallerinin oluşmamasına özen göstererek Büyükgöl’deki tahta köprüyü ve göle düşen yansımasını fotoğraflıyorum. Işık kristallerinin oluşmaması için objektifinize parasoley takabilirsiniz ya da açınızı ışık kristalleri olmayacak şekilde belirleyebilirsinizYedigöller’deki Şelalede Tül Etkisi ve Uzun Pozlama Tekniği
Yedigöller’deki dilek çeşmesine çıkan yapraklarla kaplanmış patika yolda şelale görünür. Bu yol üzerinde şelaleyi fotoğraflayabilirsiniz. Şelaleden akan suyun beyaz tül şeklinde yani damlacıkların birbirine karışmış olmasını istiyorsanız uzun pozlama tekniğini kullanmanız gerekir. Uzun pozlama tekniği ile fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinemizi enstantane öncelikli moda alırız (Tv ya da S). 1/10, 1/20, 1/30 gibi enstantane değerleriyle Yedigöller’deki şelalede çekim yaptığımızda tül etkisini elde etmiş oluruz. Uzun pozlama yaparken fotoğraf makinemizde düşük enstantane değeri tanımladığımız için tripod ya da monopod kullanmamız gerekir. Tripod ya da monopod kullanmamız fotoğraflarımızın düşük enstantaneden dolayı flu olmasını önleyecektir.

(http://img-0.onedio.com/img/250/200/2r1/528cb6ccf90020eb6d000014.jpg)

Önerilerim
Yedigöller’de çekeceğiniz doğa fotoğraflarında, genel görüntüden yapacağınız kadrajlar için zoom objektife ihtiyanız olacaktır. Zoom yaparak kadrajınızı sadeleştirip ilgi merkezini fotoğrafınızda gösterebilirsiniz. Bunu yaptığınızda fotoğrafınızdaki dikkati dağıtan objeleri kadrajınıza almamış olursunuzSazlıgöl ve İncegöl’de ise gölün üzerini kaplamış yeşil renkli su mercimeklerinin üzerine dökülmüş bakır sarısı, kahverengi, kırmızı yaprakları fotoğraflayabilirsiniz.

Yedigöller’de fotoğraf çekerken Yedigöller’in en güzel mevsiminin Sonbahar olduğunu düşünüyorum. Yedigöller yansımaların, manzara (landscape) fotoğraflarının en güzel fotoğraflandığı rotalardan biridir.

Yedigöller’de bakkal market yoktur. Bu nedenle günlük ihtiyaçlarınızın hepsini ya da çadır kampı yapacaksanız kamp alışverişinizi stabilize yola varmadan mutlaka yapmalısınız. Yanınıza fenerde almalısınız.

Sonbahar ve kış mevsiminde hava serin olduğu için fotoğraf bataryanız soğuk hava nedeniyle çabuk bitebilir. Bu nedenle yedek bataryanızı vücut ısısına yakın bir cebinizde taşımanız gerekir. Bataryanızı şarj edecek bir yer olmadığından yeterli miktarda batarya almanız, gezi süresince kesintisiz fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır.

Fotoğraflarınızdaki renklerin daha doygun olması için polarize filtrenizin fotoğraf çantanızda yer alması gerekir.

Sessiz ve sakin doğada, güzel manzara eşliğinde, farklı arazi şekillerinde yapraklarla kaplanmış orman içi yollarda yürümek, tahta köprülerden geçmek, ağaç üzerinde koşan sincap’ları, gölleri, şelaleleri görmek, kaynak sularından içmek, çadır kampı yapmak, doğadaki sesleri dinlemek ve doğa fotoğrafı çekmek istiyorsanız, Yedigöller size en uygun fotoğraf rotasıdır.


http://onedio.com/haber/sazligol-ve-incegol-de-ise-golun-uzerini-kaplamis-yesil-renkli-su-mercimeklerini-206117#m528cb6ccf90020eb6d000015 (http://onedio.com/haber/sazligol-ve-incegol-de-ise-golun-uzerini-kaplamis-yesil-renkli-su-mercimeklerini-206117#m528cb6ccf90020eb6d000015)
Başlık: Ynt: Yeşilin En Derin Hali: Yedigöller
Gönderen: вαşκαп - Ekim 23, 2017, 12:19:11 ÖS
Emeğine Yüreğine Sağlık