Şiir Fm | Şiirler | Şairler | Sesli Şiirler | Aşk Şiirleri | Fon Müzikleri | İbretlik Sesli Hikayeler

»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» => ..:: Dini Bilgiler ::.. => Konuyu başlatan: мυαммєя αнмєт - Ağustos 26, 2011, 01:59:43 ÖS

Başlık: Mübarek Geceler
Gönderen: мυαммєя αнмєт - Ağustos 26, 2011, 01:59:43 ÖS


(http://www.resimturk.org/data/media/201/kandil.jpg)






Mübarek Geceler, bazı Müslümanlarca kutsal sayılan gecelerdir. Bu gecelere "Kandil Geceleri" denir. Kandil Geceleri Peygamber (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'in uygulamasında yoktur. H.S. 3. asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmış ve II. Selim (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Selim")'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.
Kur'an (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an")'da mübarek gece sadece şu şekilde bahsedilmektedir:
"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız."(Duhan 3)
"Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır."(Kadir 3)
Kandil geceleri namazların (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Namaz") kılındığı, Kur'an-i Kerim'in (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an") okunduğu, duaların yapıldığı ve salavat-ı şerifelerin bolca getirildiği gecelerdir.



Mevlit Kandili ya da Veladet Kandili (Arapça (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap%C3%A7a"): لیلة مواليد, Mevlid (مولد), Mevlid en-Nebi (مولد النبي), İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam") dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Rebi%C3%BClevvel") ayının onikinci gecesidir. Klasik dönemde (Asr-ı Saadet (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Asr-%C4%B1_Saadet") ve Dört Halife Dönemi (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6rt_Halife_D%C3%B6nemi")) kandiller yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır.[/B]
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam")'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCnni") Rebiul-evvel ayının 11.sini 12.sine bağlayan geceyi, Şiiler (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eii") 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası (http://"http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Vahdet_Haftas%C4%B1&action=edit&redlink=1") ilan etmişlerdir.
Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye")'de Osmanlı Devleti (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_Devleti") padişahı II. Selim (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Selim")'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Minare") kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
 
 
Regaip Kandili veya Regâib Kandili Hicri takvimin (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Hicri_takvim") Receb (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Receb") ayının ilk Cuma (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Cuma") gecesine denk gelen kandil gecesidir. Kökü "arzulamak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur'an (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an")'da geçmez. İslam kültüründe diğer kandiller gibi önemli bir yeri olan kandilde İslam peygamberi Muhammed (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'in iki rekat (http://"http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Rekat&action=edit&redlink=1") namaz (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Namaz") kıldığına ilişkin çeşitli rivayetler vardır. Her sene Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecesidir.[1] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Regaip_Kandili#cite_note-0")
Regaip Kandili doğrudan Kur'an kaynaklı olmasa da dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir. Klasik dinî kültürün yanı sıra tasavvuf (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Tasavvuf") geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir ve büyük kutlamalarla kutlanır.
 
Miraç Kandili (Arapça (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap%C3%A7a"): لیلة المعراج, Farsça (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Fars%C3%A7a"): شب معراج), İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam") dininde kutsal sayılan gecelerden biridir. Recep (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Recep") ayının 27. gecesidir. Müslümanlar bu gecede peygamberleri (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Peygamber") Muhammed (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'in, Mekke (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mekke")´deki Mescid-i Haram (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kabe")´dan, Kudüs (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kud%C3%BCs")´teki Mescid-i Aksa (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mescid-i_Aksa")´ya götürüldüğüne, oradan da gökleri aşarak, Cebrail'in bile giremediği Sidretül Münteha'yı geçerek Allah´ın katına ulaştığına inanırlar.[1] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mira%C3%A7_Kandili#cite_note-leyla-0") Bu olaya miraç (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mira%C3%A7") ya da göğe çıkış denir.
Miraç gecesindeki yolculuğun ruhsal bir deneyim olduğu tezine karşı Schimmel (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Annemarie_Schimmel") gibi bazı araştırmacılar ayette kulunun ruhuyla değil, ‘kuluyla birlikte’ seyahat ettiği belirtilmesini sunmuştur. Bazı İslam âlimleri de Burak (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Burak") adlı bineğin kullanılmasını Miraç'ın tamamen ruhsal bir deneyim olamayacağına kanıt olarak göstermişlerdir.[1] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mira%C3%A7_Kandili#cite_note-leyla-0")
Miraç’ta kendisine sunulan şarap, bal ve süt dolu üç bardaktan süt bardağını tercih ederek sütü içmiştir. Bu sebeple Anadolu'da çoğu yerde bu gecede süt içme ve dağıtma geleneği olduğu ifade edilmektedir. Bazı yerlerde tatlı da yapılır ve dağıtırlır. Konya (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Konya")'da bu geceye “süt gecesi” de denilmektedir.[2] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mira%C3%A7_Kandili#cite_note-zaman-1")
Beş vakit namaz (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Namaz"), bu gecede farz kılınmış, Bakara suresinin iman esaslarını ve dua cümleleri içeren son 2 ayeti tebliğ edilmiş ve şirk (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eirk") koşmayan herkesin cennete gireceği müjdesi verilmiştir.[2] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Mira%C3%A7_Kandili#cite_note-zaman-1") Bu günde genelde Müslümanlar dua eder, tesbih (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Tesbih") çeker ve Yasin Suresi (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Yasin_Suresi")'ni okurlar, veya camilerdeki programlarda yer alırlar.
Bu olayın bahsi İslam'ın kutsal kitabı Kur'an (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an")'da İsra (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0sra_Suresi") ve Necm (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Necm_Suresi") Surelerinde geçer. "Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir." (İsra :1)
 
Berat Kandili veya Beraat Kandili, (Berâet Kandili), (Arapça (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap%C3%A7a"): ليلة منتصف شعبان, Şaban'ın yarısı) İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam") dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eaban") ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Osmanl%C4%B1_%C4%B0mparatorlu%C4%9Fu")'nda II. Selim (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/II._Selim")'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.
Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'ın bir hadisi vardır:
"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)[kaynak belirtilmeli (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Kaynak_g%C3%B6sterme")]
Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Levh-i_Mahf%C3%BBz")'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
 
Kadir Gecesi (Arapça (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Arap%C3%A7a"): لیلة القدر lailatu'l Qadr), İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam") dinine göre, Kur'an (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an")'ın vahiy (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Vahiy") yoluyla İslam peygamberi Muhammed (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah")'e gönderilmeye başlandığı gecedir.
 
 
Köken bilimi
 
Kadir gecesinden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%27an")'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadr Suresi (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadr_Suresi") (Arapça: سورة القدر )'nde bahsedilir. Bu surede Kur’an’ın indirildiği kadir gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadr, 'azamet' ve 'şeref' demektir.[1] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_Gecesi#cite_note-0") Kadir Suresinde Kur’an’ın kadir gecesinde indirildiğinden, kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğundan, kadir gecesinin rahmet ve berekete vesile olduğundan, bu sebeple insanlık için taşıdığı değerden bahsedilir.
Zamanı
 
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah") Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" [2] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_Gecesi#cite_note-1") demiştir.
 
İlk vahiy
 
 
 
İslam (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam")'a göre Allah (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Allah") Kur'anın ilk ayetlerini Cebrail (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Cebrail") aracılığı ile İslam peygamberi Muhammed (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Muhammed_bin_Abdullah") 'e kırk yaşında Hira Mağarası (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Hira_Ma%C4%9Faras%C4%B1")'nda göndermiştir. İlk ayetler Kadir gecesinde indirilen Alak Suresi (http://"http://tr.wikisource.org/wiki/Alak_Suresi")'nin ilk ayetleridir.[3] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_Gecesi#cite_note-2")
 
İslamiyet'te Kadir Gecesine verilen önem
 
 
 
Kadir Gecesi, İslam alemine göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kur'an'da kadir gecesi şöyle tanımlanmıştır:
<B>
[INDENT]"Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Ruh") (Cebrail (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Cebrail")) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."[4] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_Gecesi#cite_note-3")
[/INDENT]</B>
<B>
[INDENT]İnnâ enzelnâhu fi leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletül kadr. Leyletülkadri hayrun min elfişehr. Tenezzelül melâiketü verruhu fiha biizni rabbihim min külli emr. Selâmün hiye hatta madla'il fecr. [5] (http://"http://tr.wikipedia.org/wiki/Kadir_Gecesi#cite_note-4")
[/INDENT]</B>
Başlık: Ynt: Mübarek Geceler
Gönderen: Özgür Kız - Eylül 29, 2018, 07:17:03 ÖS


 Emeğine Yüreğine Sağlık