Gönderen Konu: Bir Başka Zaviyeden Kuruluş  (Okunma sayısı 1614 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Bir Başka Zaviyeden Kuruluş
« : Şubat 25, 2014, 03:16:37 ÖS »

Niçin Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu?
[/font][/size][/color]13. yy. sonlarına doğru kuzeybatı Anadolu'da ortaya çıkan küçük bir beylik, 100 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Anadolu'nun dörtte üçünü, Balkanlarda ise Sırbistan ve Boğdan'a kadar olan toprakları hakimiyetine alan bir devlet haline gelmiş, daha sonraki asırlarda ise Asya, Avrupa ve Afrika'da çok geniş topraklara sahip olarak, yüksek bir medeniyet vücuda getirmiştir. "Selçuklu-Bizans sınırındaki küçük bir beyliğin nasıl olup da dünyanın en büyük devletlerinden biri haline geldiği tarihçileri hâlâ meşgul eden bir sorudur."(1)
Osmanlı Devleti sadece medeniyetiyle değil siyasi varlığıyla da büyük öneme sahipdi. Zirvede olduğu dönemler bir tarafa, yıkılışından 70 yıl geçmesine rağmen bugün, bir zamanlar Osmanlı hâkimiyeti altında bulunan ülkelere gittiğinizde, o devri az çok bilen veya büyüklerinden dinlemiş olan insanlar "Osmanlı" adını duyunca saygıyla ayağa kalkmakta ve "Bir daha ne zaman!" diye sormaktadırlar. Şurası kesindir ki tesirleri dolaylı olarak hâlâ devam eden böyle bir devletin kuruluşu çok büyük öneme sahiptir. Geçmişe gelecek için bakılmalıdır. Günümüzde yeni kurulacak devletlerin, Osmanlı Devletinin kuruluşundan almaları gereken ibretler ve stratejiler vardır. İşte bu yüzden Osmanlı Devleti'nin kuruluşu defalarca incelenmiş ve tekrar incelenmeye layık bir mevzudur. Yazımızda Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu inceleyerek devleti ayakta tutan bazı temel dinamikleri ve esasları tesbite çalışacağız. Kuruluşa bu açıdan bakmanın "köklü değişikliklerin arefesinde bulunan" toplumumuzda yeni kuruluşlara ışık tutacağı düşüncesindeyiz.

Kuruluş Öncesi Anadolu'daki Siyasi Gelişmeler ve Kayılar'ın Göçü
13.yy. başlarından itibaren Moğolların batıya doğru yaptıkları istilalar sonucu Maveraünnehr, Azerbaycan ve İran'daki göçebe Türkmen ve yerleşik nüfus, Anadolu'ya göç etmeye başladı. 1243'de yapılan Kösedağ Savaşı'ndan sonra bütün Selçuklu topraklarını işgal eden moğollar 1277'ye gelindiğinde ise Anadolu'da doğrudan hakimiyetlerini kurmuşlardı.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin otoritesinin zayıflamasından sonra Anadolu'da pekçok Türk beyliği kuruldu. Bu dönem Beylikler Dönemi olarak adlandırılır.
Söğüt ve Domaniç yöresinde bir beylik kurmuş olan Osmanoğullarının ataları ise, muhtemelen 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Men/den Doğu Anadolu'ya gelen Oğuzlar'ın en soylu kollarından biri olan Kayı boyuna mensub bir aşiret idi. Doğu Anadolu'da ilk yurt tutulan bölge Van gölünün kuzeydoğusundaki Ahlat yöresidir. Daha sonra şimdi Suriye sınırları içinde bulunan Caber mevkiine gönderilirler. Selçuklu Sultanı Alaeddin 1231 yılında Ertuğrul Gazi'ye dirlik olarak Söğüt civarını verir (2).
Ertuğrul Gazi 1281'de ölünceye kadar Kastamonu civarındaki Çobanoğulları'na tâbi bir uç beyi olarak kalmıştır. Yerine geçen oğlu Osman Gazi ise 1300 yılına kadar Çobanoğulları'na bağlı kalmış, bu tarihten sonra ise Konya'daki Anadolu Selçuklu Sultanı'na bağlanmıştır (3). İşte bu tarih Osmanlı Devleti'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Ertuğrul Gazi zamanında beyliğin toprakları 4800 km2 kadardı. Osman Gazi öldüğünde bu rakam 16.000 km2'ye çıkmıştır. Orhan Bey ise oğlu 1. Murat'a 95.000 km2'lik bir toprak bırakmıştır(4). Acaba Osmanlılar bu hızlı büyümeyi nasıl gerçekleştirdiler? Kanaatimizce bu sorunun cevabını Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda aramak lazımdır.

Osmanlı Halkının Menşei
Bu hızlı büyüme ve genişleme, emniyet ve düzeni sağlamak için yeni fethedilen yerlere Türk halkının yerleştirilmesini zorunlu kılmıştır. Peki bu halk nereden gelmişti? Yoksa bazı Batılı tarihçilerin iddia ettikleri gibi, yerli Rumları Osmanlılaştırma yoluna mı gidilmişti?
Osmanlı sarayında yetişmiş tarihçilerden öğrendiğimiz kadarıyla, Osmanlılar, Oğuzlar'ın Kayı boyundan gelmektedirler. Bazı tarihçilerin reddetmesine rağmen bu rivayet doğrudur. Eğer Osmanlı padişahları kendileri hakkında bir soy uyduracak olsalardı, soylarını muhakkak ki Salur ve Kınık boylarından birine dayandırırlardı. Çünkü Oğuz geleneğine göre hükümdarlar ekseriyetle bu boydan çıkarlar.

Öte yandan Gibbons ve Shaw gibi gerçekleri çarpıtmalarıyla ün yapmış bazı tarihçiler, Osmanlı halkının zorla Müslümanlaştırılmış Rumlar ve Türk halkından müteşekkil olduğunu iddia ederek, Osmanlı Devleti'nin siyasî ve içtimaî dinamiklerini Hristiyaniar'a dayandırmaya çalışmakta, örnek olarak da Köse Mihal'i göstermektedirler.

"Osmanlı Devleti'nde 14. yy.' da hatta 15.yy.'ın ilk yarısında şöhret kazanan büyük şahsiyetler arasında Köse Mihal ailesi gibi Hristiyan dönmeleri çok azdır. Selçuk ve İlhanlı an'aneleri üzerine kurulmuş olan bürokrasi tamamıyla Türk unsurlardan müteşekkil olduğu gibi idare ve ordunun başında bulunanlar da hemen umumiyetle Türkler'dir.

Bu iddianın altında Türkler'i bedevi, medeniyetten ve idare kabiliyetinden mahrum gösterme düşüncesi yatmaktadır.

"Osmanlı Beyliğinin ilk kuruluşunda halk göçebe ve yarı göçebe olsa bile Anadolu'da İlhanlı ve Selçuklular'dan kalan yerleşmiş bir şehir geleneği ve teşkilatı vardı. Osman Bey devletini kurarken bu açıdan hiç bir zorlukla karşılaşmamıştır.

Ayrıca Köse Mihal ve benzeri birkaç Hristiyan'ın Müslüman olduktan sonra Osmanlı saflarında önemli mevkilere gelebilmeleri Osmanlılar'ın ırk ayrımı yapmayan ve "Allah katında üstünlük (ırk ve soy ile değil) ancak takva iledir." âyetiyle belirtilen geniş müsamaha prensiblerine sıkı sıkıya bağlı kaldıklarını gösterir.

Öte yandan, Osmanlı Devleti'nin toprakları genişledikçe doğudan gelen Türkmenler bu devamlı genişleyen ve büyüyen devletin topraklarına yerleşmeyi tercih etmişlerdir. Böylelikle Osmanlılar feth ettikleri yerlerin emniyetini sağlamada zorluk çekmemişlerdir.
Görüldüğü gibi, Osmanlı Devleti, iddiaların aksine, tamamen Türk halkı ve bu halkın oluşturduğu siyasî ve kültürel gelenek üzerine kurulmuştur.

Osmanlı Devleti'nin Yükselişini Hazırlayan Temel Esaslar
Küçük bir beylik iken büyük bir devlet haline nasıl gelindi? Bu sorunun cevabını ararken karşımıza kuruluş döneminde yükselişi hazırlayan sebebler olarak dînî, siyasî ve sosyal bir takım amiller çıkmaktadır. Bu amiller birbirine kenetlenmiş ve içiçe oldukları için kesin bir sınıflandırmaya gitmek oldukça zordur. Bu yüzden biz bu sebepleri ana başlıklar halinde zikredip, Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve yükselişindeki rollerini izaha çalışacağız.
a) Cihad Mefkûresi: 13. yy. Anadolu'suna baktığımızda Moğol istilasının Anadolu'yu kasıp kavurduğunu ve istikrarın bozulduğunu görmekteyiz. "Moğolların istilası Anadolu'da yaşayan Türkler arasında cihad mefkûresinin daima canlı tutulmasını sağlamıştır(9). Çünkü Moğollar başka dinlere müsamaha göstermiyor, kendilerine karşı koyan halkı soykırım yaparak sindirme yolunu seçiyorlardı.

Anadolu'da daima canlı kalan bu cihad mefkûresi daha sonraki yıllarda Osmanlı fetihlerinde önemli rol oynamıştır. Osmanlılar cihad dinamiğine sarılarak o muazzam ve inanılmaz fetihleri gerçekleştirmişlerdir. Denilebilir ki, Moğol işgalinin belki de tek faydası Anadolu halkı içinde cihad düşüncesinin daima taze ve dinamik kalmasını sağlamış olmasıdır.

Osmanlı Devleti kuruluşundan itibaren fetih siyasetini, cihad mefkûresi doğrultusunda belirlemiştir. Cihad arzusu Osmanlı toplumunu birlik ve beraberlik içinde tek bir hedefe doğru yönlendirmiştir.

b) Fetih Siyaseti: Osmanlılar'da mükemmel bir fetih siyasetinin takip edildiğini görmekteyiz. Dervişler ve tarikat şeyhleri, Hristiyan topraklarına gidip yerleşiyor ve ahaliye İslâmiyet'in sevgi ve müsamaha anlayışını yaşayışlarıyla gösteriyorlardı. Kurulan zâviyelerde halka yiyecek temini ve hastaların tedavisi yapılıyordu. Osmanlı ordusu fetih için gittiğinde ise Osmanlılar'ın korkulacak insanlar olmadığını zaten anlamış olan ahali, Osmanlı idaresini, halkı ezen Bizans ve Balkan devletlerinin idaresine tercih ediyorlardı.
Öte yandan, Osmanlılar'ın, feth ettikleri yerlerde yerli aristokrasiyi ve yöneticileri (çoğunlukla) eski statülerinde bırakmaları (11), yeni feth edilecek yerlerde yaşayan zenginlere ve yöneticilere Osmanlı egemenliğine girdikleri takdirde eski durumlarını muhafaza edeceklerine dair güvence oluyordu. Öyle ki bazan Osmanlı kalelerini koruyan Hristiyan kale komutanlarına ve tımar sahiplerine rastlanabiliyordu.

Görüldüğü gibi, uygulanan bu fetih politikası, Hristiyan ahalide gelecek Osmanlı idaresinin eski idareden daha iyi olduğu intibaını bırakmış ve Osmanlı Devleti'nin fetihlerinde çok büyük kolaylık sağlamıştır.

c) Müsamaha: Kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti'nde azınlıklara ve başka dinden olanlara karşı dinî, iktisadî ve sosyal müsamaha ve hürriyet prensible-rinin azami şekilde uygulandığını görmekteyiz.

Azınlıklar dinî açıdan ibadet ve ayinlerinde serbest; iktisadî açıdan, uğraştıkları iş ne olursa olsun (ticaret, çiftçilik ya da bir zanaat) Müslüman halk kadar serbest ve ayrıcalıklı; sosyal açıdan, giyim-kuşamdan gelenek ve göreneklere kadar hiçbir sahada sınırlamaya ya da baskıya maruz bırakılmıyorlardı. Yeni feth edilen yerlerin halkına uygulanan bu geniş müsamaha Bizans ve Balkan devletlerinin ağır vergileri ve dini baskısı altında ezilen halkı cezbediyordu. Çünkü savaşlarda yenilen devletler zararı halktan vergi olarak alıyor, ayrıca resmi mezhebin dışındaki mezheplere karşı baskı
uyguluyorlardı. Böylelikle, çoğu zaman bir şehrin savaşmadan alınması veya bir belde halkının ekseriyetle İslâm'ı kabul etmesi gibi durumlar da görülüyordu.

d) Komşu Beylik ve Devletlerle İlişkiler: Osmanlılar gerek beylik döneminde gerekse devlet olduktan sonra, Müslüman komşu beylik ve devletlerle daima iyi geçinmeye çalışmışlardır. İlk padişahların Anadolu'daki beyliklere karşı asla hasmane bir tavır takınmadığını görmekteyiz. Ancak zaman zaman komşu beyliklerdeki karışıklıkları Önlemek için müdahale ettiğine de rastlamaktayız. Osmanlılar savaş yaparak toprak elde etmek yerine komşu beyliklerle siyasi evlilikler yaparak veya para ile toprak satın alarak genişlemeyi tercih etmişlerdir.

Kısaca çevrelerindeki Türk beylikleri'yle daima dost geçinmeye çalışmış, buna karşı bütün enerjilerini Bizans'a yönelterek o doğrultuda genişlemişlerdir. Bunun arkasında Müslümanı Müslümana kırdırmamak ve Allah'ın dinini Hristiyan topraklarında yaymak düşüncesi yatmaktaydı.

e) Tarikatlar ve Dervişler: Tarikat, insanın bir takım ibadet usulleriyle Allah'ın rızasını kazanmak ve O'na yakınlaşmak için takip ettiği yoldur.

Derviş kelimesi genel olarak tarikata girmiş kişi için kullanılır. Tekke ve zaviye denilen yerlerde yaşayan dervişler olduğu gibi, köy köy dolaşarak halkı irşad eden dervişler de vardı.

Osmanlı Devletinde yeni feth edilen topraklara yerleşerek burada zaviyelerini kuran dervişler, hem buralara yeni yerleşen Müslüman halkı irşad, hem de yerli gayri müslim ahaliye İslâm'ı tebliğ vazifesini yerine getiriyorlardı. Gittikleri yerlere katıldıkları ordu ile beraber bazan ordudan da önce İslâm'ın mesajını götüren bu hakikat erleri çoğu zaman ordu geldiğinde yöre halkının gönlünü fethetmiş oluyor ve askeri fethi kolaylaştırıyorlardı. Ayrıca, tarikatlar halk arasında dini inançların daha da kökleşmesini ve manevî coşkunluğun artmasını sağlıyordu(15). Böylelikle İslâm, halk arasında bütünüyle uygulanan ve uygulandıkça devleti ve toplumu daha da yücelten bir dinamik haline geliyordu.

Osmanlı padişahları tarikatları ve dervişleri daima koruyup desteklemiş, şeyhlere karşı saygıyı asla eksik etmemişlerdir. (16) Osman Bey'in kayınbabası Edebali aynı zamanda bir tarikat şeyhidir. "Osman, Orhan ve Murat Beyler ünvanları arasında gazi dervişlerin reisi olduklarını belirtmeye itina göstermişlerdir .

Kısaca özetlersek, tarikatlar ve bunlara mensup dervişler Bizans sınırında bulunması sebebiyle Osmanlı beyliğinin sınırları içinde yoğunlaşmış ve yeni fethedilen yerlerde İslâmiyetin yayılması yanında Müslüman halkın manevi heyecanının yüksek tutulması ve İslâmiyet'in daha iyi yaşanmasında önemli rol oynamıştır.

f) Ahilik: Ahilik kuruluş dönemi, Osmanlı toplumunun önemli dinamiklerinden biridir. Ahilik bir meslek birliği olarak kurulmuş, bir beldedeki esnaf ve sanatkârların oluşturduğu loncalardı. Fakat daha detaylı incelediğimizde ahilerin daha önemli roller üstlendiğini görmekteyiz.

Cömertlik, misafirperverlik, yiğitlik, halk için yaşama, halka karşlıksız verme fakat hiç almama gibi prensiplere dayanan ahilik teşkilatının asıl gayesi; "İnsanların dünya ve ahirette huzur içinde olmalarını sağlamaktır. Bu anlayış için, ahiler dünya için ahiretini veya ahiret için dünyasını terketmeyen dengeli bir hayat anlayışı geliştirmişlerdir..".
Ahilerle devlet arasında sıkı bir bağ vardı. "İlk Osmanlı önderleri aynı zamanda merkezileşmiş devletin savunmalarının yetersiz kaldığı yerlerde, halka yardım ve kurtuluş getirmek için örgütlenmiş olan ahi derneklerinin üyeleri, kimi zamanda liderleriydiler(19). Osman Bey'in kayınbabası Şeyh Edebali ve birçok silah arkadaşları, hatta Orhan Beyin kardeşi Alaaddin Paşa bu teşkilata mensuptular (20). Ayrıca bu topraklarda vakıflar da kurmuşlardı(21). Osmanlı Devleti'nin kuruluş çağında en büyük kuvvet ve dayanağı bu teşkilat olmuştur. Toplumda disiplin ve dayanışmayı sağlayan ahilerin zaman zaman seferlere iştirak ettiklerini de görmekteyiz. 'İlk fetihlerin gönüllü öncüleri, Alperenler de denilen" (22) ahiler gerektiğinde işlerini bırakarak Allah yolunda cihad eden insanlardı.

Netice
Şüphesiz ki Osmanlı devletinin kuruluş ve yükselişindeki dinamikler bu kadarla kalmıyor. Mesela Osmanlılar'ın Bizans sınırında bulunması onların genişlemesini kolaylaştırmıştır. Bizans'ın çökmekte olan bir devlet olması, o sırada Avrupa ve Balkanlar'da Osmanlı'nın yükselişine karşı koyacak güçte bir devlet olmaması ve Osmanlı toplumunda uç kültürünün hakim olması gibi sebepler Osmanlı Devleti'nin yükselişini kolaylaştırmıştır. Fakat bize göre bu faktörler tâli sebeplerdir. Kanaatimiz şudur ki; bunlar olmasaydı Osmanlı yine büyük bir devlet haline gelecekti. Çünkü iç sebepler tam teşekkül etmişti, Toplum her ferdiyle büyük bir yükselişe hazırdı. Toplumda İslâmiyet fert fert en iyi şekilde yaşanmaya çalışılıyordu. Dini müessesler yukarıda belirtmeye çalıştığımız gibi, tam teşekkül ettirilmiş ve sosyal hayatta çıkacak problemleri çözmeye hazırdı. Padişahından askerine, ondan köylüsüne herkes yeni bir kuruluşun aşk ve heyecanını taşıyordu.

Osmanlı Devleti'nin kuruluş mozayiğine baktığımızda, Osmanlı halkını cihad mefkûresine sımsıkı sarılmış; tarikatlar vasıtasıyla manevi olarak donanmış; ahilik teşkilatıyla da ekonomik ve sosyal açıdan düzenli bir yapıya kavuşmuş olarak görmekteyiz. Birkaç yüzyıl içinde üç kıtada toprakları bulunacak olan yüksek bir devlet ve medeniyetin temelleri yukarıda belirtmeye çalıştığımız bu esaslar üzerine atılmış ve yükselmiştir. Hiç şüphesiz ki yeni atılacak veya atılmakta olan temellerde en az bu kadar sağlam olmalıdır ki üzerine büyük devlet ve medeniyetler bina edilebilsin...


DİPNOTLAR:
1- Halil İnalcık, Studies in Ottoman Social and Economic History: The Question of Emergence of Ottoman State, sh. 72
2- Mehmel Neşri, Kitab-ı Cihan nüma, TTK Yay.Ank.1987 c.1,shı65
3- Yeni Türk Ans., Ötüken Yay., İstanbul; 1985, c. 7 sh. 2815.
4-A-g.e., sh. 2816
5- Profl. Dr. M. Fuad Köprülü, Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu, TTK. Ank, 1988, sh. 69
6-A.g.e., sh.3
7-A.g,e., sh. 12
8-A.g.e.,sh. 12
9- İnalcık, The Question of Emergence of Ottoman State, sh. 73
10-A.g.e.,sh.76
11- Halil İnalcık, Ottoman Methods of Conguest, sh. 119.
12-A.g.e.,sh.114
13-Osmanlılar'ın azınlıklara karşı hiçbir baskı ve asimilasyon siyaseti uygulamadıklarının bir delili olarak İstanbul'da 1477'de yapılan hane sayımı gösterilebilir. Bu sayıma göre şehrin % 42si gayr-i müslimlerden oluşmaktadır. Eğer müsamaha olmasaydı bu oranın çok daha düşük olması gerekirdi, (bkz. Rebuilding of İstanbul by Mehmet II., Cultura Turcica, ç.4,1967, sh. 8)
14-Ö. L. Barkan, İstila Devrinin Kolonizatör Türk Dervişleri ve Zaviyeler. Vakıflar Der. S. 2.1942 sh. 283 Ankara
15- Sina Aksin, ed, Osmanlı Devleti; 1300-1600, Cem Yay., İstanbul; 1989, sh. 24
16- A.g.G.sh. 29
17- Yılmaz Öztuna, Büyük Türkiye Tarihi, Ötüken Yay., istanbul; 1983, c.2, sh. 259
18- Dr, Yusuf Ekinci, Ahilik ve Mesleki Eğitim. M.E.B. Yay.. İstanbul. 1989, sh. 22
19- Stanford Shaw, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye'nin Doğuşu, E. Yay., İstanbul 1982, sh.32.
20-Köprülü, a.g.e, sh. 13
21-Shaw, a.g.e.,sh. 36
22-Yeni Türk Ans.C.1,Sh.43


Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Bir Başka Zaviyeden Kuruluş
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 04:09:21 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21541
  • Rep 3950
Ynt: Bir Başka Zaviyeden Kuruluş
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 11:16:55 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
3 Yanıt
1928 Gösterim
Son İleti Temmuz 29, 2018, 01:11:49 ÖS
Gönderen: Özgür Kız
2 Yanıt
1373 Gösterim
Son İleti Ekim 01, 2018, 10:55:26 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
0 Yanıt
641 Gösterim
Son İleti Eylül 18, 2018, 01:29:16 ÖS
Gönderen: Özgür Kız