»»-(¯`v´¯)-» İslami Dini ve Türk Tarihi »»-(¯`v´¯)-» > ..:: Türk ve İslam Tarihi ve İz Bırakanlar ::..

istanbulun fethi 5

(1/2) > >>

Karahanlı:

Bu grup çoğunluğu oluşturuyor. Zaten Fatih Sultan Mehmet’in fetihten sonra ilk yaptığı işlerden biri Georgios Skolarios’u yeni patrik olarak atayarak Doğu Kilisesi’ni ve hemen hemen tüm Ortodoks Hıristiyanları’nı himaye altına almak oluyor. Ortodoks Kilisesi’ni yok etmeyi seçse Katolik Dünyası’nın ne kadar büyüyeceği ve Osmanlı’nın başına ne çoraplar öreceği de tartışmaya açık konular. Nitekim bu karar sonrasında İstanbul bu demografik heterojenliği imparatorluğun son günlerine kadar taşıyor. Hatta 20. yüzyıl başlarında nüfus sayımlarında gayri müslim nüfus ile Müslümanlar neredeyse yarı yarıya eşit çıkıyor. Rumlar, Galata ve Fener semtlerinde yaşamaya devam ediyor. Panaryot olarak da bilinen bu Rum-Osmanlılar, imparatorluğa gelecek dönemde birçok devlet adamı da hediye ediyor. Kurtuluş Savaşı sonrası nüfus mübadelesinde en sonunda kaçmak zorunda kalan bu gruptan kaçmaya direnen kısım da 6-7 Eylül Olayları neticesinde kaçıyor. Günümüzde özellikle adalarda 5-6 bin civarında gölge bir azınlık olarak kalan Rum cemaati, Bizans’ın diasporada olmayan son temsilcileri olarak kabul edilse herhalde yanlış olmaz.

Yunan-Türk çekişmesinin temelinde hâlâ fethin etkilerini görmek mümkündür. 1919’da Yunan toplumunda hortlayan “Megali Idea” İstanbul’un geri alınması ve Ayasofya’nın tekrar patrikhane olması üzerine yoğunlaşıp milliyetçi hislerle İzmir’i işgal edip bugün Kurtuluş Savaşı olarak bildiğimiz dönemi başlatmıştır. Günümüzde İstanbul’un fethi artık bir prestij, bir laf sokma nesnesine dönüşmüştür. Ne zaman bir Yunan kökenli futbol takımıyla eşleşilse “Since 1453″ pankartının açılması farz olur. Öte yandan Yunanlar da her 29 Mayıs’ta Konstantin Palaiolagos’u anarken bol bol Türk düşmanlığı gösterir. Kendisinin bir yandan Yedikule’nin aşağılarında bir mağarada uyuduğunu ve vakit geldiğinde uyanarak İstanbul’u geri alacağına inanılır.
stanbul’un fethi ile ilgili bilmediğimiz pek çok şeyi bize öğreten bu arkadaşın da fetih konusu geçerken adının anılması lazım. Kendi fetih versiyonu gerçekle çelişse de artık kime ne! Dediğine göre 1918 yılında Osman Gazi, Orhan Gazi ve I. Murat ile beraber Eminönü Köprüsü’nde şarap içerken Fatih Sultan Mehmet kendisinden yardım istemeye gelir, Kenan da yalvar yakar topların başına geçer… Olaylar gelişir.

Egeden Esinti:
 tsk  bu bilgilendirme için ablacım.

Özge:
 cgp

Aysun.:
 cgp

вαşκαп:
Emeğine Yüreğine Sağlık

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Beğenirken ederken bir hata oluştu
Beğeniyor...
Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek