Gönderen Konu: Said Halim Paşa'ya Göre Doğu Ve Batı Toplumlarında Taassup  (Okunma sayısı 1315 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Son dönem Osmanlı sadrazamlarından biri olan Said Halim Paşa, milletimizin aydınları içinde çok önemli yeri olan bir mütefekkirimizdir. Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa’nın torunu olan Said Halim Paşa, 1864’te Kahire’de doğmuştur. Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce öğrenerek İsviçre’de yüksek öğrenimini tamamlayan Halim Paşa, çeşitli devlet kademelerinde bulunduktan sonra 1. Dünya Savaşı yıllarında sadrazamlığa kadar yükselmiştir.

Sadrazamlığı sırasında Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak mücadelesine de katılan Paşa’nın Meşrutiyet, Buhran-ı İçtimaimiz, Buhran-ı Siyasimiz, Buhran-ı Fikrimiz, Mukallitliklerimiz, İnhitat-ı İslam, İslamlaşmak, Taassub, 1. Dünya Savaşı’na Neden ve Nasıl Girdik? gibi basılmış eserleri vardır. Said Halim Paşa 6 Aralık 1921’de Roma’da bir Ermeni tarafından katledilmiştir. Paşanın niçin ve kimler tarafından katledildiği, günümüzde de meçhuliyetini korumaktadır.

Doğu ve ban toplumlarının siyasi, içtimai ve kültürel yapısını derin bir vukufiyetle tenkit ve tahlil eden paşa, günümüzde, içinde bizim de yer aldığımız “batılılaşma” hadisesine bir “problem” olarak bakmıştır. Halim Paşa, batı medeniyetine karşı İslami hayat sistemini alternatif olarak göstermiş ve İslam’ın sadece bir “ibadet” dini değil, bütün bayan kuşatan bir sistem olduğu tezini savunmuştur.

Bu yazımızda biz, doğu ile batı arasındaki zıtlığa, ihtilafa, anlaşmazlığa sebep olan “taassub “ün ortaya çıkış şartlarını, tarihi gelişim seyri içinde batı taassubunun şeklinin değiştiğini fakat mahiyetinin aynı kalarak günümüzde de bambaşka bir veçheye büründüğünü Said Halim Paşa’nın görüşleri muvacehesinde açıklamaya çalışacağız.

Batının müsbet ilim meşalesine bir kıvılcım olan İslam, ilmin feyizli ışıklarını, henüz barbarlık devrini yaşayan Hıristiyan batıya saçarak, ilimlerin gelişmesine büyük tesir etmiştir. Fakat, Said Halim Paşa’ya göre, doğunun yerine getirdiği bu hayırlı vazifenin, iki toplum arasında ciddi bir yakınlaşma ve beraberlik vücuda getirmesi lazım gelirken, ban kilisesi, Hıristiyan kaygılarla vicdanları baskı altına alarak, buna mani olmuştur.

Said Halim Paşa, batının bu taassubi tutumunun neticesinde “batılıların yaptığı tahrip ve yağmalar, doğuda kin ve nefret uyanmasına sebep oldu. Batıdan gelen hiçbir şeye itimat edemeyen İslam alemi uzun bir müddet batının medeniyetinden de nefret etti. Çünkü doğu batıyı Haçlı orduları ve savaş kızıştırıcı papazları vasıtasıyla tanımıştı. Batı ise, doğuyu aynı haçlı orduları ve yağmacıların getirdiği malumatla tanır” açıklamasında bulunur.

Said Halim Paşa’nın yukarıda yapmış olduğu tesbit, islam aleminin kapılarını batıya geç açmasının, ilim ve teknikte ilerleyen Avrupa’ya ulaşamamasının önemli sebeplerinden birini ortaya koymaktadır.

Dini liderlerinin tesiriyle ortaya çıkan söz konusu ban taassubu, nesiller boyunca yayılan husumet ve fitne tohumlarıyla neşv ü nema buldu ve öyle ki, “Müslüman denince, batının nazarında zararlı ve aşağılık bir mahluk canlanıyordu. “

BATI TAASSUBUNDA KILIF DEĞİŞİKLİĞİ: SÖMÜRGECİLİK

Avrupa, Rönesans ve reform ile bir zihniyet inkılâbı yaşayarak, ilim ve sanatta terakki etmiş ve kilisenin ezici tahakkümünden bir ölçüde kurtulmuştu. Halim Paşa bu konu ile ilgili olarak, Rönesans ve reformun batının doğuya olan taassubunda bir şekil değişikliğine sebep olduğunu, dolayısıyla taassubun dinilikten sömürgecilik anlayışına dönüştüğünü belirtmektedir. Böylece Said Halim Paşa, maddeci düşüncenin sonucu olan sömürgecilik fikrinin hızla gelişip şiddetlenmesinin, dini düşmanlıktaki azalmanın yerini fazlası ile doldurduğunu, azizlerin ve şövalyelerin yerini “müstemleke (sömürgeci) askerleri”nin aldığını; şimdi artık doğunun “Haç” adına değil, “Medeniyet ve İnsanlık” (!) adına tecavüze uğramakta olduğunu belirtir ve Müslümanların artık görünüşte dinlerinden dolayı hor görülüp hakarete uğramadıklarını, ama batının ihtiraslarının tatmini için gerekli pazar olarak görüldüğü, şeklinde bir açıklama getirir. Gerçekten de bugün sayılan elliyi bulan sözde İslam devletleri, imamesi koparılıp dağılan tesbih taneleri misali bir araya gelemezken batının ihtiraslarının tatmini için gerekli pazar metaı muamelesi görmektedirler.

“Hıristiyan inançlarındaki değişen hedef ilmi ve fenni gerçeklerden doğan yüksek hisler ve bunların eseri olan yeni inanç ve kanaatler, ruhbanların nüfuzunun sarsılmasına sebep olmuş, bunun yerini ilim adamı ve, filozoflardan meydana gelen yeni bir mürşitler topluluğu almıştır. Bu anlayış, kendi mensuplarına daha fazla saadet bahşedebilecek mi?” diyen Halim Paşa, bu fikirleriyle, batının doğuya karşı emperyalist mahiyete dönüşen taassubunun “ilim” haline getirilerek, İslam toplumlarının kültürel asimilesini sağlamak gayesini güttüğünü belirtmekte ve böylece aynı zamanda “Oryantalizm” e işaret etmektedir. Ayrıca, batının söz konusu yeni anlayışının insanlığa saadet getirip getirmeyeceği hususunda ise “İstikbal cevap verecektir”, diyen Said Halim Paşa’ya biz, “istikbal artık bugündür” deyip, şu mütalaada bulunabiliriz; hayır, medeniyetin beşiği olma iddiasını güden batı, insanlığa bu saadeti bahşedemedi. İnsan fıtratına zıt bütün suiistimallerin kaynağı oldu. Her türlü uyuşturucu müptelalığı ile kalbi karamış, ruhu sönmüş, aklı donmuş, tefekkürü kaybolmuş bir nesil ortaya çıkardı. Hayır, bu saadeti batı bahşedemedi. Bahşedemezdi de. Devamlı yıkan, tahrip eden ve gittikçe feyz kaynaklarını da kaybeden batıdan insanlık adına bir şey beklenemezdi.

KAVRAMLARDA TAASSUB

Said Halim Paşa, 18. ve 19. yüzyıllarda ilme ilahlık vasfı kazandıran pozitivist anlayışın, “Din” kavramına getirmiş olduğu mananın İslam’ın din anlayışından farklı olarak kuru, basit ve sathi olduğunu belirtmekte ve aynı sebeplerle yola çıkıp aynı hedefe yürüdüğü için batının “bütün dinler birbirine benzer” tezine hapsolduğunu, bu sebeple, milletlerin ilerledikçe dini duygunun tasfiye olacağı tezinin geçersizliğini savunur. Ve bu fikrini şu sözleriyle destekler: “Hıristiyan dünyasında müsbet ilmin gelişmesi, maddeci felsefi nazariyeleri ortaya çıkarmıştır. Bu görüşte olanlar, maneviyatı da maddi buluşlara ve felsefeye dayandırmak istemişler, bu ise Hıristiyanlığın nüfuzunu ve ona olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Bu durumu görenler, İslamiyet’in hala zayıflamamış olmasını Müslüman milletlerin henüz ilerlememiş olmasında buluyorlar. Biraz tanıdıkları Hıristiyanlık ile hiç bilmedikleri İslamiyet arasında rastgele benzetme yapmakla hüküm vermeye hak kazandıklarını sanıyorlar... Böylece İslamiyet ile Hıristiyanlığın din adı altında birleşmesi, onlar için ikisi hakkında aynı şeyleri düşünmeye ve kafi hükümler vermeye kafi geliyor. Bu gibi değerlendirme hataları, mefhum ve düşüncenin pek geniş ve müphem manalar taşıyan tabirlerle ifade edilmesinden doğmaktadır. Fakat bilginin ilerlemesi, zihniyet gelişmesi, zamanla bu gibi tabirlerin açıklığa kavuşmasını sağlıyor, mana farklılıklarını belirliyor. “Din” tabiri hakkındaki yanlış anlamada olduğu gibi” Böylece Said Halim Paşa, kavramların hakikatin birer yapıtaşı olduklarını, içi boş kavramların temelsiz binalara benzediğini anlatmakta ve Hıristiyanlık anlayışından çok farklı olarak İslamın din anlayışını şöyle açıklamaktadır:

“İslamiyet’in nazarında din, keyif ve arzuya bağlı olarak bazen yüceltilen, bazen hakir görülen hayali veya itibari bir şey değildir... İslam’a göre din, beşeriyetin maddi; manevi ve akli muvazenesini sağlayan ebedi kanun ve prensiplere karşı gösterilmesi gereken saygı yoluyla insanlığın saadetini bir hayal olmaktan çıkarıp, müsbet hakikat kılmaktır... Tek gayesi ise, insanoğluna hayır ve hakikatin doğru yolunda rehber olmak; sonsuz meçhullerle dolu fizik ötesi alemde şaşırmaya mahkum olan düşüncelerine istikamet göstermektir... Bu sebeple deriz ki; bir yaşayış tarzı seçmek insanların hayatlarının bir gereği oldukça ve gelişme istidatları bir inanç sistemine iman etmeyi mecbur kıldıkça en sağlam bir imanla bağlanacağımız din, ancak ve ancak İslamiyet olacaktır.”

SEBEPLERDE TAASSUB

Said Halim Paşa, Hıristiyanların, İslam’ı Müslümanların geri kalma sebebi olarak göstermelerine karşı şu şekilde cevap vermektedir: “Böyle bir zanna kapılmak, bir Hıristiyan için tabii sayılırsa da, yanlış olmaktan kurtulamaz. Sadece Hıristiyan bilgi ve değer ölçülerinden ilham alınarak bu zanna düşülmüştür. Çünkü Hıristiyan toplumlar terakki yolunda ilerlerken karşılarına kendi dinleri çıkmış ve bu yüzden İslam aleminin geriliğini gören batılılar, hemen kendi ölçülerine göre kıyas ederek, bunun sebebinin din, dolayısıyla İslamiyet olduğunu söylüyorlar. Bundan dolayı İslam’ ın geri kalmamıza sebep olduğu hakkındaki kanaat boş, asılsız ve yanlış düşüncedir.

Said Halim Paşa, Müslümanların dinlerine olan bağlılıklarının batılılarca “taassub” olarak değerlendirilmesine de karşı çıkarak, bunu şu fikirleriyle reddetmektedir: “Dinimize gösterdiğimiz bağlılıktan dolayı bizleri taassubla itham etmeleri doğu-batı arasındaki husumet devam ettirmekten başka bir işe yaramaz. Görüyoruz ki medeniyetin beşiği sayılan batı, yanlış ve esassız kanaatlere dayanarak verdiği hükümlerin tabii bir neticesi olarak İslam alemine karşı kin ve düşmanlık beslemektedir Biz de batılılara karşı elbette güvensizlik ve nefret besliyoruz. Bizim bu halimizi onlar taassuba ve irticaya veriyorlar. Aksine biz, onların hakkımızdaki bu su-i niyet ve hislerine ve reva gördükleri muamelelere bakarak, üstelik gayet de insaflı düşünerek bu tavrı takınmaya mecbur oluyoruz; ve bizim batılıları dinlerinden, vatanlarından, hürriyetlerinden, mülklerinden mahrum kılmak gibi tecavüzkar bir emelimiz de yoktur. Doğu halkının batıya karşı bu düşmanlığı, meşru müdafaadan başka hangi sebebe dayandırılabilir?”

“İftira etmediğimizden emin olarak iddia edebiliriz ki Haçlıların zahmetini boşa çıkarmış, Hıristiyan yayılmasına ve batının “medenileştirme”(!) siyasetine daima set çekmiş olan İslami şahsiyeti ortadan kaldıramamış olmaktan doğan derin öfke ve nefret, batının doğuya olan düşmanlığının gerçek sebebidir. islam taassubu tabiri aslında Müslümanların Hıristiyanlara karşı husumetini değil; batının doğuya olan ezeli düşmanlığını ifade eder.”

“Bu satırları kaleme almaktaki maksadımız, aradaki kini ve düşmanlığı tahrik edip artırmak değildir. Kader icabı yan yana yaşamak zorundayız. Birbirimizi tanıyıp öğrenmeye de aynı derecede mecburuz. İki toplum arasında kurulması gereken güzel münasebetlere mani olan cehaletin ve bir takım yanlış fikirlerin giderilmesi maksadıyla bu satırlar yazılmıştır.”

Batının Müslüman doğuya karşı beslediği km ve nefret, hala bitmiş değildir. Geçenlerde bayrağımızdaki ay ve yıldızı çıkarmamızı teklif etmeleri, gerçek niyetlerini ve Müslüman doğuya karşı ne tür emeller içinde olduklarını gösteren ibretamiz bir vakıadır.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Said Halim Paşa'ya Göre Doğu Ve Batı Toplumlarında Taassup
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 04:22:36 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21539
  • Rep 3950
Ynt: Said Halim Paşa'ya Göre Doğu Ve Batı Toplumlarında Taassup
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 11:08:27 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
3 Yanıt
498 Gösterim
Son İleti Ekim 08, 2017, 06:30:15 ÖS
Gönderen: вαşκαп
0 Yanıt
1019 Gösterim
Son İleti Ocak 04, 2014, 11:11:11 ÖÖ
Gönderen: Bαhαdır S.
0 Yanıt
591 Gösterim
Son İleti Ağustos 27, 2018, 11:05:21 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız