Gönderen Konu: Tarihin Şeref Tabloları ve Yüksek Mefkûreleri  (Okunma sayısı 1352 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Tarihin Şeref Tabloları ve Yüksek Mefkûreleri
« : Şubat 25, 2014, 03:22:36 ÖS »
Eskimeyen eskiler “Geçmiş zaman otur ki, hayâli cihan değer” derler. Bir an o şanlı tarihimizi düşününce; Tuğrul Beyleri, Alparslanları, Fâtihleri ve Yavuzları hatırlayınca, o günlere bir de bugünlere bakıyoruz ve gözlerimiz doluyor.

Kimin dolmaz ki? Üç kıt’ada at koşturan ve belli bir süre dünyâ tarihine yön veren o şanlı tarihimizden kalanlar ortada. Böylece bu sözün zaman ve mekân aşan doğruluğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bunun sebebini öğrenmek için, işe ilk olarak onları tanımaya ve anlamaya çalışmakla başlamalıyız,

Peki ama, onları yüzyıllarca bir kıt’adan diğerine koşturan, canlarını dahi göz kırpmadan feda ettiren neydi? Tabii ki belli ideâlleri, ülküleri bir başka deyişle inançları ve mefkureleri vardı. İşte onların inançlarını ve mefkurelerini gösteren birkaç misâl:

Anadolu’yu yerleşime müsait bir zemin yapmak için uğraşan en önemli şahsiyetlerden biri Tuğrul Bey’dir, Tuğrul Bey, kardeşi Çağrı Bey ile beraber 48 sene bu iş için çalışmış ve çok büyük fedakârlıklar yapmışlardır. Tuğrul Bey, uğrunda savaştığı inancını, tarih kitaplarına geçen şu sözüyle belirtiyor: “Kendime bir saray yapıp da yanında bir camii yaptırmazsam Allah ‘tan (cc) utanırım” (1), Yine Tuğrul Bey, Abbasi Halifesinin emrindeki Türkmenlerin hatt-ı hareketindeki tavrını düzeltmesi için gönderdiği mektuba cevaben “Doğru hareket için elimden geleni yapıyorum” (2) diyerek, kendi inanç ve ideâlinin, Allah’a imânın iktizâ ettiği doğruluğu, en güzel biçimde yerine getirmeye çalışıyordu. Bütün kalbiyle buna bağlıydı.

Ve Tuğrul Beyin bıraktığı yerden devam eden, aynı inanç ve mefkûreye bağlı, tarihte bir çığır açan Malazgirt Fâtihlerinin Fâtihi Alparslan, Tuğrul Bey’in yeğeni olduğu her halinden bellidir, işte onu ve mefkuresini anlatan, yine tarih kitaplarına geçen binler misâllerden biri; Alparslan, Suriye seferine giderken, kendisini davet eden Halep Emiri’nin, Fatımiler’in tesiriyle taraf değiştirdiğini öğrenince dünyâsı başına yıkılır. Halep yakınlarındaki Sultantepe’de ordugâhını kuran Alparslan, müslüman kardeşinin kanını dökmek istemediğini, bu yüzden kalenin tesiim edilmesini istiyerek, dikkate şayan şu sözü söylemiştir: “Rumlar karşısında bu hudut şehrini kılıç ile fethetmekten korkarım” (3). Aslında, belki Alparslan’ı Alparslan yapan, mefkûreye bağlılığını en güzel biçimde ispat eden, 1071 Malazgirt zaferinden önce söylediği sözlerdir. Alparslan, büyük bir sadakatle bağlı olduğu ve kendisini hiçbir zaman yalnız bırakmayan yüce Allah’a (cc) yönelerek duâ etmiş ve tarihin altın sayfalarına geçen, hepimizin bildiği şu sözleri söylüyordu:

“Yâ Rab! Seni kendime vekil yapıyorum, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve senin rızan için savaşıyorum. Ey Allah’ım, niyetim hâlistir, bana yardım et! Şayet sözlerimde hilaf varsa beni kahret.” Daha sonra Alparslan, askerlerine şöyle hitap eder: “Burada Allah ‘tan başka bir sultan yoktur. Emir ve kader O’nun elindedir. Bu sebeple benimle beraber savaşmakta veya ayrılmakta serbestsiniz. Eğer şehid olursam, bu beyaz elbise kefenim olsun” (4). Allah (cc)’da kendisine bu kadar bağlı ve imanlı olan kulunu yalnız bırakmamış ve yardım etmişti. Ve Alparslan, esir düşen Bizans İmparatoruna: “Ben burada muzaffer olursam sana iyi muamele edeceğime dair Allah’a ahidde bulunmuştum. Bu ahidime göre seni serbest bırakıyorum” (5) diyerek, onu ülkesine iade ediyordu.

Bir başka şeref tablosu, imân ve mefkureye sadakat misâli ise, Alparslan’dan sonra yerine geçen Melikşah’tır. Melikşah hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar arasında doğruluk ve adalet padişahı olarak ün salmıştı, Çünkü Allah (cc) (Mümtehine, 8) “Doğrusu Allah, âdil olanları sever” duyuruyordu ve Melikşah da bütün samimiyetiyle bunu yerine getirmeye çalışıyordu.

Melikşah, ordusunun başında ve ünlü veziri Nizâm-ül Mülk ile beraber Tekiş’teki bir isyanı bastırmak için yola çıkar, Horasan’ın Tus şehrine gelince, Resulullah’ın (sav) neslinden Seyyid Ali Rıza’nın türbesini ziyaret edip, mescidinde namaz kılarlar ve sonra da el açıp uzun uzun duâ ederler. Dışarı çıkınca Nizam-ül Mülk’e şöyle sorar:

- Duanda ne diledin Allah’dan (cc) ?

- Allah’ın sana zafer nasip etmesini diledim. Sultanım.

- Ben öyle duâ etmedim. Ben dedim ki. Ya Rab! Eğer İslâm’a faydalı olacaksam bana yardım et, muzaffer kıl, Eğer karşımdaki hasma faydalı olacaksa ona yardım et, onu muzaffer kıl (6). Zaten bu kadar imanlı, âdil ve mefkûreye sağlam bağlı olmasındandır ki, etrafında birçok âlim toplanmıştı. Görüldüğü gibi babasının oğlu.

Burada hemen şunu belirtelim ki, bizim tarihimiz, padişahından en küçük rütbeli askerine kadar böyle büyük şahsiyetleriyle, mefkure insanlarıyla dolup taşmaktadır. Bu satırlar ancak, onların derya dünyalarından katre nevinden misâllerdir.

Yine böyle büyüklerden biri de (Anadolu Selçuklu Devleti’nin Padişahı) Alaeddin Keykubat’ır.

Büyük mutasavvıflardan Şehabeddin Suhreverdi, Necmeddin Râzi ismindeki gence “Ey Genç! Dindar, ilim ve tasavvufa bağlı ve erbabını koruyan Alaaddin Keykubat’ın himayesine gir” (7) diyerek, onun büyüklüğünü anlatıyordu.

Tarihte kurulan devletlerin en haşmetlisi olan üç kıt’aya sahip “Muhteşem imparatorluk” olarak vasıflandırılan Osmanlı Devleti. Önceleri mütevazı küçük bir beylikken, daha sonra dünyanın bir numaralı devleti olacağını ve bu gemiye pişdarlık yapacağını, belki kendileri bile düşünmemişti.

Şanlı Osmanlı Devleti’nin temelini atan Osman Gazi’nin, tarih kitaplarına geçen ve oğlu Orhan Gazi’ye söylediği dikkate şayan vasiyetini, bir kez daha hatırlamakta fayda var. Osman Gazi, vefat edeceği sırada oğluna şöyle nasihatte bulunuyordu: “Allah ‘ın buyruğundan gayri iş işlemeyesin. Bilmediğini İslâm ulemâsından sorup anlayasın. Zalim olma, adaletle hükmet. Nerede bir ilim ehli görürsen ona ikbal ve hilm göster. Bizim mesleğimiz Allah yolu ve maksadımız da Allah’ın dinini yaymaktır. Yoksa kuru bir cihangirlik dâvası değildir Sana da bunlar yakışır” (8). Bu sözler, onu ve yüce mefkuresini en güzel bir biçimde göstermiyor mu?

Osman Gazi’den sonra Bey olan Orhan Gazi de, aynı kurallara bağlı olarak yaşamış, ilk Osmanlı Medresesi, onun teşvikiyle Davud-i Kayseri tarafından kurulmuştur.

II. Murad, yani Fâtih Sultan Mehmet’in babası, 1444 Varna zaferi öncesinde, tıpkı Alparslan’ın yaptığı gibi, Mâlik-ül Mülk olan Yüce Allah’a duâ ederek şöyle demişti: “İlâhî! Habibin (sav) hürmeti için, Sen akla ve Sen mansûr-u muzaffer eyle” (9). Ruhunu Allah’a teslim edeceği zaman ise etrafındakilere: “Mezarım üstüne, büyük hükümdarlar için yapılan muhteşem türbelerden birini yaptırmayınız. Vücudumu doğrudan doğruya toprağa gömünüz ki, Cenâb-ı Hakk’ın rahmetine işaret eden yağmur, üstüme yağsın” (10).

Dost-düşman herkesin büyüklüğünü kabul edip gıpta ettiği, en büyüklerden biri de, hiç kuşkusuz Fâtih Sultan Mehmet’dir. Fâtih’i Fâtih yapan, belki İstanbul’un fethidir. Evet, O, Peygamber Efendimizin hadisiyle beşaret verdiği “Onu fetheden kumandan ne güzel ve onun askerleri de ne güzel askerdir” şerefine ulaşmak için vargücüyle çalışıyordu. Türk düşmanı olmakla ünlü Bizans tarihçisi Duças, Fatih’in o zamanki halet-i rûhiyesini şöyle belirtir: “Padişahın geçe ve gündüz huzuru kaçmıştı. Yatağına girerken ve kalkarken, sarayında ve dışarıda dolaşırken hep İstanbul’un fethi ile meşguldü istirahat ve uyku bilmezdi. Böylece O, büyük insanlara mahsus yüce bir mefkurenin ateşi ile yanıyordu” (11). Zaten fazilet odur ki, düşman dahi tasdik etsin ve ediyordu. Yine Fâtih de kendinden öncekilerin yaptığı gibi duâ ederek şöyle niyazda bulunmuştu: “Allah’ım sana layık olmaya çalışıyorum.” Büyük Osmanlı tarihçisi Dursun Bey ise, Fâtih’e “bütün mevcudatın duâ ettiğini” söyler (12).

Bilindiği gibi Fatih hem Peygamber Efendimizin (sav) müjdesine nail olmuş, hem de dünya tarihinde yeni bir çığırın açılmasını sağlamıştı.

Fâtih Sultan Mehmet ve adaleti hakkında şöyle bir vak’a anlatılır; İstanbul’un fethinden sonra mahkumları serbest bırakan Fâtih’in huzuruna, zindandan çıkmak istemeyen iki papaz getirilir. Bunlar Konstantin’in âdil ve hakperest olmasını istediklerinden zindana atılmış, sonra da böyle adaletsiz dünyanın içi, dışından daha rahat diye yemin etmişlerdi. Fatih Sultan Mehmet, onlara şöyle bir tekit yapar: “O holde siz, İslâm adaletinin tatbik edildiği memleketimi geziniz. Müslüman halkın dâvalarını dinleyiniz. Bizde de sizdeki gibi adaletsizlik ve zulüm görürseniz hemen bana bildiriniz ve önceki kararınıza uyunuz.”

Kendileri için gayet cazip olan bu teklifi kabul eden iki papaz, padişahtan aldıkları hususi bir tezkere ile Müslümanların idaresinde olan her kasabaya gezmeye başlarlar. Bursa’da bir Müslümanın, Yahudi bir kişiden at satın alması, İznik’te ise iki Müslüman arasındaki tarla satış dâvalarına şahit olduktan sonra başka yere gitmeye ihtiyaç duymadan Fâtih’in huzuruna gelirler ve derler ki:

Bursa’da bir Müslüman kadısı gördük. Kimse mecbur etmediği halde, kendi cebinden çıkarıp bir atın parasını ödedi, İznik’te ise iki Müslümanın, birbirinin hakkını almaktan korktukları için ortaya çıkan hâdiseye şahit olduk. Bütün bunlar kadılarınızda, onlara dâva hallettiren Müslümanlardaki din kuvvetini, Allah korkusunu gösteren ve Müslümanlardan başkalarında da asla görülmeyen büyük ibretli hâdiselerdir. Bundan sonra biz karar verdik zindana çekilmeyeceğiz. Çünkü sizde böyle İslâm adaleti tatbik edildikçe, dininizden olmayan Hıristiyan papazların dahi zulme uğramayacağına inanmış bulunuyoruz(13).

Fâtih hakkında son olarak, Tacizâde Cafer Çelebi ve Aşıkpaşazâde’de geçen Fâtih’in şu sözünü nakledelim: “Gayemiz kale fethetmek değildir. Bütün zahmet din yolundadır. Zira bizim elimizde İslâm kılıcı vardır, Eğer bu zahmete katlanmazsak, bize gazi demek yalan olur” (14).

Tarihin en büyüklerinden biri de Yavuz Sultan Selim’dir. Yavuz’un bütün hayatı harp meydanlarında geçmiştir. İlim adamına o kadar değer veriyordu ki, Kemâlpaşazâde’nin atının ayağından sıçrayan çamuru şeref saymış ve çamurlu kaftanı sandukasının üstüne örttürmüştü. Hatta Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferinden İstanbul’a dönünce, “halk bana karşı saygı gös-terilerinde bulunur da nefsim gururlanır” diyerek geceyi beklediği ve sessizce Topkapı Sarayına girdiği çok bilinen bir olaydır. Hoca Saadeddin Efendi, Taşköprülüzâde gibi Osmanlı kaynakları, O’nun açıkça kerametleri gözüken veli bir zât olduğunda ittifak ederler. Hoca Saadeddin Efendi “esasen Yavuz’un İran ve Mısır seferleri de İslâm mefkûresiyle vuku bulmuştu” (15) kaydını ilâve etmiştir. Ünlü Hıristiyan tarihçi Stanford Shaw ise Yavuz Sultan Selimi “İslâm tarihinin en büyük fatihlerinden biri “(16) olarak vasıflandırmaktadır.

Yavuz Selim’den sonra padişah olan ve “Muhteşem İmparatorluğun Muhteşem Süleyman’ı” olarak vasıflandırılan diğer bir padişah da Kanuni Sultan Süleyman’dır, O’nun zamanında Akdeniz bütün tehlikelerden arındırılarak Osmanlı gölü haline getirilmiştir. Kanuni hakkında kaynaklarda şöyle bir hâdise vardı: Kanuni, Zigetvar seferine çıkarken, şayet emr-i Hakk vâki olursa naşı ile beraber defnedilmek üzere veziri Sokullu Mehmet Paşa’ya bir bohça verir. Sokullu Mehmet Paşa, Kanuni’nin vefatından sonra bu bohçayı, Şeyhülislâm Ebussuud Efendiye vererek, vasiyeti bildirir. Fakat Ebussuud Efendi, İslâm dininde öyle bir davranış yasak olduğu için gömdürmedi. Ceylan derisi bohça açıldığında, Kanuni’nin tahta çıktığı günden vefatına kadar olan icraatının İslâm esaslarına uygun olduğunu gösteren, Ebussuud Efendinin kendi fetvaları çıkar. Şeyhülislâm, fetvaların üzerinde kendi mührünü görünce hıçkıra hıçkıra ağlamış ve “Padişahım, padişahım, sen kendini, bu fetvalara dayanarak kur-tardın. Fakat bizleri kim kurtaracak?” diyerek feryad etmiştir (17),

Ünlü Osmanlı Tarihçisi Joseph Von Hammer, Kanuni ve Yavuz Selim hakkında şu itirafta bulunmuştur: “Osmanlı Devleti’nin başkaca hiçbir çağı yoktur ki, edebiyat ve sanat eserleri bakımından, 46 yıl süren Kanuni Sultan Süleyman ve ancak 8 yıldan ibaret olan Yavuz Selim zamanları kadar verimli olsun” (18). “Büyük hükümdar unvanına gerçekten lâyık olan Sultan Süleyman, insanlık tarihinin büyük isimlerinden biridir” (19), Ve düşman bir kez daha tasdik ediyordu. Zaten bu mefkûre sayesinde, birçok milletden ibaret olan teb’a birarada yüzyıllarca huzur içinde yaşamadılar mı?

Aslında onların inançlarını, mefkûrelerini, daha doğrusu onları anlamak için o kadar geriye gitmeye de lüzum yok, Çanakkale ve Kurtuluş savaşları, ecdadımızı bize anlatan en yakın ve sarsılmaz delillerdir, Yıkılması ve paylaşılmasına mutlak gözüyle bakılan bir devleti ve milleti, koskoca bir (haçlı) ordusuna karşı topyekün bir araya getiren aynı mefkure değil midir? Sütçü imamları, Nene Hatunları, Ali Çavuşları hep aynı inanç için, Allah’ın (cc) “Canlarınız, mallarınız, vatanınız ve dininiz için savaşınız” emri için birleştiren hep aynı duyguydu, Zaten düşmanlar da, Müslümanların en güçlü silahının inançları olduğunu anladıklarından, bizi ortadan kaldırmak ve dinimizi yoketmek için çalışmaya başlamışlardır. Bunu, bir İngilizcin Avam kamarasında elindeki Kur’ân-ı Kerim’i göstererek “ Biz onların elle-rinden bunu almadıkça, onları yenmemiz mümkün değildir “ sözüyle itiraf etmişlerdir. O günden bu güne hep bunun için çaba göstermişler; Cennetmekan Padişah II.Abdulhamid Han otuz bir sene gibi uzun bir zaman bunları durdurmayı başardıysa da, onun vefatından sonra da malum faaliyetlerini sürdürmekten geri durmadılar. Böylece bir kez daha anlaşılıyor ki, biz ne zaman dinimize ve mefkuremize sadık kaldıysak azîz olmuşuz; aksi takdirde de zelîl düşmüşüz.

Yukarıda verdiğimiz misâllerden her biri tek başına, onların uğrunda savaştıkları dâvayı, inançları göstermekte, onları bize anlatmakta yeterlidir,

Zaten onları anlamak demek, bugün en büyük meselelerimizden birini teşkil eden ve “geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan bir köprü mesabesinde olan tarih şuuruna sahip olmak” (20) demektir.

DİPNOTLAR:
1. Osman Turan: Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi, Nakışlar yay. İst. 1980 c.2, s.297.
2. a.g,e.,s,278,
3.a.g.e.,s.281.
4.Türkiye Tarihi, Prof. A,Sevim, Prof. YaşarYücel T.T.K.Ank. 1989,s.71.
5....Mefkuresi,s.283,
6. Ahmet Şahin, islâm Büyükleri, Cihan yay. İst. 1989,5.214.
7....Mefkuresi,s,308.
8. Sızıntı, Çetin Sungur’dan.
9. Mustafa Müftüoğlu, Yalan Söyleyen Tarih Utansın, Çile yay. İst. 1988. cilt,9.s. 107-201 .ag.e..cilt,2.s. 14,
I1. Ducas, Bizans Tarihi, İst. 1956, s. 152–154.
12. Dursun Bey Tarih-i Ebü’l Feth, İst. 1330,s. 34-48,
13. Ahmet Şahin, Tarih Şeref Levhaları, Cihan yay. İst. 1987, s. 239-241.
14.Tacizâde Cafer Çelebi, Mahru-sa-i İst. Fetihnamesi İst. 1331.s.7-10. Aşıkpaşazâde,Tevârih-i Ali Osman, İst. 1332,s.158-160.
15.Hoca Saadeddin Efendi; Tac’üt-Tevarih, cilt, 4, İst. 1270, s. 389.
16. Stanfood Shaw, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, e yayınları İst.l982,s, 191.
17. Hamdi Döndüren; Delilleriyle İslâm Hukuku, Erenler Matbaası. İst. 1983,s.100–103.
18. Joseph Von Hammer; Osmanlı DevletiTarihi, İst. (tarihsiz),s. 58,
19, a.g.e.,s. 64.
20. M. Abdulfettah Şahin, Yitirilmiş Cennete Doğru, T.Ö.V, Yay.. İzmir, 1988,

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Tarihin Şeref Tabloları ve Yüksek Mefkûreleri
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 03:42:27 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21541
  • Rep 3950
Ynt: Tarihin Şeref Tabloları ve Yüksek Mefkûreleri
« Yanıtla #2 : Eylül 29, 2018, 04:24:25 ÖS »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
1467 Gösterim
Son İleti Kasım 17, 2016, 12:36:03 ÖS
Gönderen: вαşκαп
1 Yanıt
618 Gösterim
Son İleti Eylül 30, 2018, 11:29:08 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
0 Yanıt
696 Gösterim
Son İleti Ekim 15, 2018, 03:28:41 ÖS
Gönderen: Kuskün Çiçek