Gönderen Konu: Tarihteki İmaret Müesseseleri  (Okunma sayısı 1238 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Tarihteki İmaret Müesseseleri
« : Şubat 25, 2014, 03:31:22 ÖS »
İnsan sağlığında en önemli amil beslenmedir. Ekonomik durumu iyi olmayan bir kimsenin iyi beslenmesi de söz konusu olamaz. Tarihte ecdadımız hayırseverlik duygularının bir ifadesi olarak bu problemi çözmüş, imaretler yapmıştır.( 1, 4) İmaret ‘aşhane’ anlamına kullanılmış olmakla beraber herhangi bir dini yapıyı belirtmek için de kullanılmıştır. Darüzziyafe adıyla da anılır.(5)

Diğer adı aşhane olan imaretler fakirlere, medrese öğrencilerine, darüşşifadaki hastalara parasız olarak yiyecek ve fodla (bir çeşit ekmek) sağlamakla vazifeliydiler. İmaret kelimesi aslında her tür binayı tarif ederken sonradan mana değiştirmiş ve sadece aşhaneler bu ad ile anılmaya başlamıştır. (6, 7, 8)

‘Müslüman Türklerde hayır işleri birçok şekillerde yapılır. Kimi hapishaneleri ziyaret edip, borç için yatan mahkûmları kurtarır, kimisi ihtiyaçlarını açıklamaktan utanan fakirlere dağıtılmak üzere cami imamlarına para bırakır, kimisi Allah’a ibadet için cami yaptırır. Kimisi gençlerin dini ve dünyevi ilimler tahsili için medreseler, yolcularla hastalar için hanlar, hastaneler yaptırıp buralarda her türlü ihtiyaç maddelerinin bol bol tevziini temin eder.

İmaretlerde çalışan personel üzerinde de titizlikle durulurdu. Her önüne gelen ekmekçi ve aşçı olamazdı. Keza bunlar her türlü hastalıktan uzak bulunmalıydı. İmaretlerde ekmekçi olarak vazife alacak olanlar için bir imtihan tertip edilirdi. Bu imtihanda maya tutmak usulünden, yoğurmaktan, tuzun miktarından, pişirmekten, fırın yakmak ve ısıyı ayarlamak gibi hususlar tatbiki olarak yaptırılırdı. Şayet bunlarda başarı gösterirse o zaman hizmete alınırdı. (10) Kimsesiz ve yoksulların imkanlarından istifade ettiği imaretler, sadece yemek çıkarmakla yetinmiyor, aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine adam başına günde 3-5, hatta bazen 10 akçeye kadar para da veriyordu. (11)

Şimdi tarihi gelişimi açısından imaretlere bir göz atalım. “Muzafferuddin Gökböri’nin Erbil’de kurduğu sosyal yardım kurumları zamanına göre çok ileriydi. Onun meydana getirdiği sosyal müesseseler bugünkü müesseselerle mukayese edilebilecek derecedeydi. Bu konuda İbn-i Hallikan şöyle der: Hayır işlerinde hiçbir kimseden duyulmadık güzel hareketleri vardı. Her gün şehrin çeşitli yerlerinde muhtaçlara ekmek dağıtırdı. Bir yerden geldiği zaman evinin yanında toplanmış muhtaçları yanına çağırır, yaz veya kış mevsimine göre onlara para keseleri verir, kesenin içindeki paralar arasında bir—iki veya daha fazla altın da bulunurdu... Misafirler için ayrı bir ev (dar el—ziyafe) inşa ettirmişti. Dışarıdan gelen ilim adamları, fakirler ve başkaları bunda kalırlardı. Buranın da özel tahsisatı vardı. Burada kalanlardan biri yola çıkacak olursa, yanına yiyecek v.s. ihtiyacı verilirdi.”(12, 13, 14)

Selçuklular döneminde bu alanda büyük çalışmalar yapılmış, ortaya çok sayıda imaret çıkmıştır. (15) Alparslan’ın fakirler için günde 50 koyun kestiğini de tarihçilerden öğrenmiş bulunuyoruz.( 16)

Anadolu’da beylikler döneminde de imaret müessesesi sosyal hayatta canlılığını korumuştur. Bu meyanda, birkaçının yalnız isimlerinden bahsedebiliriz. Karamanoğlu İbrahim Bey’in Konya’da, Germiyanoğulları’nın Denizli’de, Hamidoğulları’nın Korkudili’nde Sinaneddin Bey hangahı denilen bir misafirhane ve imaretleri, Menteşoğulları’nın Peçin ‘de (Ahmet Gazi’nin), İlyas Bey’in Söke’nin Balat köyünde, Çankırı’da İsfendiyaroğlu Kasım Bey’in imareti, Aydınoğulları’ndan İsa Bey’in Ayasuluğ (Selçuk)’daki ve Gazi Umur Bey’in kızı Azize Hatun’un Ayasuluğ’da, Cüneyd Bey’in İzmir’de, Saruhanoğulları’ndan İshak Bey’in Manisa’da, Eratnolar’a ait Kayseri’de, Zile’de, sırf yolculara tahsis edilen Şahinbey misafirhanesi, Akkoyunlu ve Karakoyunlular’dan Cihan Şahin zevcesi Beykim Hatun’un Tebriz’de, Bayındır Bey’in Altlat’ da, Zülkadiroğulları’ndan Halil, Pir Mehmed ve İbrahim Beylerin Adana ve Tarsus’da yaptırdıkları imaretler XIV. ve XV. asırlarda Anadolu’da yapılmış içtimai yardımlaşma müesseselerinin ancak yirmide birini teşkil eder. Şimdi yukarıda belirtilenlerden bazılarının vakfiyelerine bakalım.

1. Karaman’da Karamanoğlu İbrahim Bey İmareti:
Hicri 835 (1432) tarihli Karamanoğlu İbrahim Bey Vakfiyesinde Türk mimarisinin nefis eserlerinden olan imaretin aşhanesi hakkında mühim malumat buluyoruz. Bu imarette her gün en iyi cins, buğdaydan olmak ve tanesi bir buçuk kilo gelmek üzere en aşağı yüz elli ekmek ile her gün için otuz kilo et pişirilerek müstahdemlere, fukaralara, muhtaçlara ve misafirlere tevzi olunur. Burada günde en aşağı yüz —iki yüz kap yemek pişirilip dağıtılır, yemek her gün iki öğün ve icap ederse üç öğün pişer...

2. Kastamonu’da Çandaroğlu İsmail Bey İmareti:
Vakfiyeye göre imaret aşhanesinde her ay ekmek yapmak için kırmızı temiz buğdaydan 10 müd (200 İstanbul kilesi) buğday ve her ay yine çorba için kabuğu soyulmuş beyaz pirinçten üç müd pirinç, cuma ve ramazan gecelerinde fazla olarak ilave edilen miktar ile beraber cem’an senede altmış müd pirinç pişecektir. Yine her ay için ucuz olsun pahalı olsun, beş yüz dirhem gümüş akçe mukabili et ile sekiz batman yağ ve iki buçuk batman bal sarf edilecektir... (17,18)

Osmanlı imparatorluğu döneminde de imaretlerin ideal bir şekilde çalıştığını görüyoruz. (19,20)

‘‘Osmanlı Türkleri devrinde ilk imaret 1336 yılında İznik’te Orhan Bey tarafından kurulup insanlığın hayrına vakfedilmiştir. Orhan Bey kurumun açılışında bizzat bulunup fakirlere kendi eliyle yemek dağıtmıştır. İmaretin mum ve kandillerini kendi eliyle yakmıştır. Sultan İİ. Murat da imaret içinde saray bilginlerine verdiği ziyafette aynı şekilde hareket etmiştir.”(22)

Osmanlı devrinin en meşhur imaretleri Fatih, II. Beyazıt ve Süleymaniye imaretleridir. (23, 24, 25) Osmanlı Devletinin son zamanlarına kadar bu imaretler fonksiyonlarını sürdürmüşlerdir.

Bu imaretlerde çalışan personel vazifelerini titizlikle yerine getirirlerdi. Bu husus özellikle vakfiyelerde belirtilmiştir. Mesela Sultan II. Beyazıt imareti vakfiyesinde personel hakkında şunlar kaydedilmiştir.

“1—İmareti Amire Şeyhi: Güvenilir, dinine bağlı, her şeyi daima görüp gözetici olacak, yiyeceklerin iyisini bulunduracak. Âlimlere, fakirlere yiyecek hazırlamakla ilgilenecek. Misafirleri ağırlayacak.

2—Vekilharç (iaşe görevlisi): Güvenilir, dinine bağlı, alıp satmada tecrübeli olacak. Her şeyin iyisini satın alacak, deftere yazacak ve kilere teslim edecek.

3—Ferraş (süpürücü, temizleyici, hizmetçi): “Misafirlerin anane icabı üç günlük misafirlikleri bitince onları güler yüz ve tatlı dil, candan ve şefkatle uğurlayacaklar’‘
Vakfiyede 42 personelle ilgili daha ileri detaylı bilgi de verilmektedir. (21)

Kaliteli bir hizmet için iyi bir finansman kaynağı gerekir. Gerçekten de ecdadımız yaptığı imaretlere iyi bir kaynak bulmuştur. İmaretin temeli vakıf sistemine dayanır. Mesela Gebze İmaretini yapan Çoban Mustafa Paşa İstanbul’da, Edirne’de, Selanik’te, Eskişehir’de, Filibe’de, Silistre’de, Gebze’de, Denizli’de, Podre’de, Pıravide’de iratlar ve akaretler yapmak suretiyle bu imareti imara çalışmıştır.(26) Evliya Çelebi Seyahatnamesinde İstanbul’u anlatırken imaretlerle ilgili şunları ifade eder: “Ben (Evliya) elli senede on sekiz padişahlık ve krallık gezdim, hiçbirinde bu kadar hayır müesseseleri görmedim.” (27) Evliya Çelebi Bitlis ve Van’ı anlatırken buranın zenginlerinin bizzat kendi evlerini imaret fonksiyonunda kullandığını söylemektedir.
İlmi sahadaki eserlere müvazi olarak, sosyal amaçlı müesseselerin gelişip terakki etmesine çalışan ve onların daha çok memleket hizmetinde bulunmalarına gayret sarf eden müslüman devletler, memleketin en uzak mıntıkalarında bile, bu tip hayır ve yardımlaşma kurumlarını tesis etmek için geniş çapta bir faaliyet içinde bulunmuşlardır.

Bu sebeple yapılan her medresenin yanında veya civarında birer imaret vücuda getirilerek, İslam’ın yücelmesi için dini ve ilmi sahada tahsil gören talebeyi maişet derdinden kurtarmak babında büyük fedakârlıklara katlanılmıştır.

d’Onsson’a göre bu derece hayırseverliğin menşei İslam dinidir. Şöyle der(VI, 302)
“Kur’an, Türkleri dünyanın bütün milletlerinin en hayırsever ve insan severi haline getirmiştir.”(28)


Literatürler:
1) Ünver S. 749 yılında tıbbiyeıiler bayramı. Tıp yolunda Yılbaşı, 1955 Bilgi Basım ve Vay. Isı. 1955, s. 3.
2) Ünver 5:Kayseri Tıbbiyesi 750, yıiındai.OTıp Fak. Mec. 19(2): 251, 1956.
3) Ünver S: Türkiye’de Mazide ve Zamanımızda Tababet. Tıp Dünyası Na. 1.105:1.1937.
4) Ünver 5:749. sene önce kayseride açılan ilk tıp mektebi ve kliniği Dirim. 3:3,1955.
5) Kuban D: Türkiye S.Tarihi. Gerçek Vay. 1981, s:263.
6) Sezgin K:Türk ve Islam ülkeleri Mimarisine Toplu Bakış. Mimar Sinan ün. yay. no. 5 1984 5:117, 148.
7) CJnvşr 5: Türk Tıp Tarihinin Esasları, Ismail Akgün Matb. st. 1958s: 5, 6, 14.
8) Ural, Z.F:Koruyucu Hekimiik Ank. ün. Bas. Ankara 972 5: 4.
9) Sevinç, N: Osmanlı Düzeni, üçdal Neşr.1885 s: 108.
10) Şeker, M: islamda Sos. Dayanışma Müesseseleri, F.T.K. Basm. 1984s:112, 115
11) d. 1-luart “Imaret” islam Ansk. 5/11, 1986.
12) Şehsuvaroğlu, B.N. ve Ark. Türk Tıp Tarihi, Bursa 1934, s.26.
13) Şeşen, R: Selahaddin Devrinde Eyyubiler Devleti Edebiyat Fak. Basm. st. 1983, s:244.
14) Çağatay, N: Sultan Murat Kudavendigür adına düzenlenmiş bir vakfiye. Vakıflar Derg. Xll. 8 1978.
15) Tabakoğlu, A: Türk Ikt. Tar. Der. yay. 1986, s: 182.
16) Köymen, M.A: Aipaslan Zamanı Türk Toplum Hayatı. Selçuklu Araşt. Dergisi IV. 51. 1976.
17) Aslanopa, 0: Türk Sanatı Kervan Vay. st. 1984 c:2 s:206.217.
18) ünver S: Anadolu ve Istanbul’da imaretıerın Aşhane, Tabhane ve misafirhaneıerine ve müesseseıerinin ruhi kemallarına dair. ist. ün. Tıp Fak. Mec, 18: 2390—2410, 1941.
19) Aslanopa, 0: Yüzyıllar Boyunca Türk Sanatı MEB. kitapları 1977 s:158, 160.
20) Akyay N:Osmanlı imp. Sağlık örgütleri ve Sosyal Kuruluşlar. H.O. Toplum Hekimliği bölüm yay. na: 18 Ank. 982 s:34.
21) Kozancıgll, R: 1362—1902 yılları arasında Edirne ilindeki Sağlık kurumları vebu larumlarda çalışan personel, Erenler matb. ist.1981, 5:15, 21.
22) özdamar, M: Imaret ve önemi. Vakıflar Ist. yak. Baş Müdürlüğü st. 1954s: 51.
23) Adıvar, A: Osmanlı Türklerinde ilim. Remzi kitb. st. 1982, 5: 45.
24) Ünver 5: Tıp Tarihi Yıllığı. Il. Fatih Gençlik Vakfı matb. st. 983. 5: 66.
25) Terzioğlu, A: Edirne’deki Il. Bayazıd Hast. ve Tıp Tarihi açısından önemi Bifoskof 15, 16, 1985.
26) Ergin, 0: Türkiye’de Şehirciliğin Tarihi, Inkişafı. Cum. matb. Ist. 1936, 5: 42.
27> Evliya Çelebi: Seyehatname üçdal Nşr. Ist. 986, c: 1,s:244.
28) öztuna, t: Büyük Türkiye T. ötüken Vay. istanbul 1983,10/319.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Tarihteki İmaret Müesseseleri
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 03:37:49 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21541
  • Rep 3950
Ynt: Tarihteki İmaret Müesseseleri
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 11:23:10 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
6 Yanıt
2068 Gösterim
Son İleti Ekim 14, 2017, 01:08:48 ÖS
Gönderen: вαşκαп