Gönderen Konu: Azamet Devrinde Osmanlı Devleti'nin Dünya Siyaseti  (Okunma sayısı 1497 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Azamet Devrinde Osmanlı Devleti'nin Dünya Siyaseti
« : Şubat 25, 2014, 03:23:11 ÖS »
Fernand Grenard, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu için: “Bu yeni imparatorluğun kuruluşu, insanlık tarihinin en büyük ve en şaşılacak vak'alarından biridir” der ve devam eder: “Onların kaderlerindeki en büyük fevkalâdelik başlangıçları oldu; böylesine büyük bir netice için pek küçük olarak işe başladılar. Ama bir defa iktidarları yayılıp, sağlamlaştıktan sonra, girdabın içinde tek sabit nokta oldular. Onlar yarımadada rüzgârın tesiriyle oradan oraya dalgalanan muhtelif unsurları etraflarında toplayan bir cazibe çekirdeğiydiler”(1).

Söğüd'ün bağrında sessiz sedasız çimlenen bu filiz kısa zamanda etrafına dal budak saldı ve kökleşti. Öyleki Avusturya elçisi Busbecg'in ifadesiyle “karşılarına çıkmanın çılgınlık sayıldığı bir güç” haline geldiler.

Dünyânın dört bir tarafında başaklar verecek olan bu muhteşem devletin tohumları alp-erenler, gazi-dervişler ve garip-yiğitler tarafından atılmıştır. Onların çile ve ıztırapları, alın terleri, gözyaşları bir cihan devletinin temeli ve harcı olacaktır.

Uç ananesi daimî gazâ, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun ve yükselişinin dinamik âmilleridir. Onlar bu uç-gazi ananesinden hareketle 15. asırdan itibaren bütün İslâm dünyâsının koruyucuları rolünü benimseyeceklerdir. Gazâ, cihanşümul hâkimiyet için hamlelerin, devletin askeri karakterinin ana prensibidir ve öyle kalmıştır .(2)

Müslüman Türkler, İslâm ülkelerinin bütünüyle müdafaasına ,Allah tarafından kendilerinin görevlendirilmiş olduklarına ve İslam milletlerinin varlığına, kendi millî varlıklarının kalkan olması gerektiğine inanıyorlardı (3).

Osmanlı hükümdarları Fâtih devrinden itibaren “en büyük gaziler” sıfatı ile anılıyordu. Kanunî Sultan Süleyman'a cülusunda Mekke şerifi gönderdiği mektupta “sizler Efrenç'den (Avrupa) ve emsalinden memleketler fethetmekle bizden ve bütün İslâm sultanlarından üstün bulunuyorsunuz” diyordu. Osmanlı sultanlarının “Hilâfet-i Kübra”ya sahip olmaları, bütün İslâm dünyâsının, hristiyan dünyâsına karşı koruyucusu, İslam'ı himaye edebilecek fiilî kuvvet ve kudrete sahip, İslâm'ın en büyük sultanı mânâsında anlaşılıyordu. Bu devirde Osmanlı Devleti hiç şüphesiz, bir Anadolu - Balkanlar devleti durumundan, bir “Dünyâ Devleti” durumuna yükseldi.

O zamanki dünyâda hiç bir mühim mesele yoktu ki, Osmanlı politikası ilgilenmesin ve ağırlığını hissettirmesin... Sumatra'dan Toulan'a, Mombasa'dan Astrahan'a kadar Osmanlı kuvvetleri dünyânın dört köşesinde faaliyette idiler. Onların bu dünyâ politikası daima gaza fikrine dayanıyordu (4).

Osmanlılar geniş bir coğrafya ve dünyâyı temsil ettikleri için hemen her sahada zirveyi tutma, rakiplerinden Önde olma mecburiyetin-deydiler. Çoğu kez, bir anda birkaç yerde mücâdele halindeydiler ve devletin gücü ve imkânları, bu mücâdeleyi sürdürecek durumdaydı.

Meselâ 1538 yılında Barbaros Hayreddin Paşa donanmasıyla Akdeniz'e açılırken, Mısır valisi Süleyman Paşa Kızıldeniz'den Hint Okyanusu'na hareket etmektedir. Bu suretle Türk donanmalar: bir taraftan Adalar Denizi'yle, Akdeniz hakimiyetini elde ederken, bir taraftan da Kızıldeniz, Umman Denizi ve Hint Okyanusu Osmanlı satvet ve hâkimiyetine açılıyor, aynı anda Kanuni Sultan Süleyman Boğdan (Kuzey Romanya) seferine çıkarken, diğer taraftan da bir Osmanlı donanması ve ordusu Hindistan sahillerine çıkartma yapıyordu .(5)

Bu devirde Türk deniz siyasetinin esası şu idi; Türk donanması, dünyânın geri kalan bütün donanmalarının toplamından daha güçlü olmalı ve daima bu seviyede tutulmalı idi. Belki gemi sayısı bakımından değil, fakat gemilerin mükemmelliği, efradın tâlim ve terbiyesi, deniz topçusunun menzil üstünlüğü bakımından bu husus 16. asır boyunca gerçeğin tâ kendisi olmuştur. Bilindiği gibi dünyâ tarihinde Osmanlı Devleti'nden sonra ancak iki devlet, İngiltere ile ABD aynı deniz siyasetini gerçekleştirmeye muvaffak olmuşlardır (6).

Osmanlılar, İslâm dininin verdiği iman ve kudretle 16. asırda “Cihan hakimiyeti mefkurelerinin” zirvesine ulaşıyorlardı. Gerçekten Osmanlılar birçok eski kavim, din, medeniyet ve imparatorlukların hüküm sürdüğü üç kıtanın ortasında ve Akdeniz havzasında dünya nizamını ve Osmanlı sulhunu (Pacta Ottomana) kuruyorlardı. Muazzam imparatorluk Avrupa ortalarında, Akdeniz ve Hint denizi civarında, Afrika ve Arabistan çöllerinde, Kafkas ötelerinde orduları veya hudut gazileri İle daima cihad yaparken, bu milletler camiası, bir dünya nizamı ve sulhu içinde yaşıyorlardı (7).

Osmanlı Devleti'nin takip ettiği dış politikanın ana hatları şöyleydi:

Avrupa'da:
Osmanlı Devleti daha kuruluştan itibaren gaza sahası olarak Batıyı seçmiştir. Kuruluştan yarım asır sonra 14. asrın ikinci yansında Avrupa'ya adım atmışlar, bu andan itibaren de bütün Avrupa'yı karşılarında bulmuşlardır.

16. asırda da devletin asıl ilgi odağı Avrupa'dır. Devlet, en büyük gayretini ve imkânlarını buraya taşımaktadır. Mecburdur... Zirâ Avrupa'nın denetim ve kontrol altında tutulması hayati önem taşımaktadır. Bu devirde Avrupa, gerek kara ve gerekse denizlerde Osmanlı gücü karşısında tamamen çaresizdir. Hele 1526 Mohaç savaşında Avrupa'nın en güçlü ordularından birine sahip olan Macaristan krallığının, kralları ile birlikte birkaç saat içinde tarihe gömülmesi, diğer devletler için korkunç bir tecrübe olacak ve aynı âkibete uğramaktan şiddetle kaçınacaklardır.

Osmanlıların Avrupa’da takip ettikleri siyaset genel olarak şöyle idi; Osmanlı topraklarının güvenliğini tehdit edebilen, yahut politika ve faaliyetleri ile müslümanlar için bir tehlike teşkil eden bütün hristiyan devletlere karşı askeri harekât yaparak onları hareketsiz veya takatsiz bırakmak... (8).

Devlet, bazen Avrupa devletlerinden birini diğerlerine karşı koruyor ve himaye ediyordu.

Meselâ Pavye muharebesinde, Osmanlıların Avrupa’daki en büyük rakibi Alman imparatoru V. Şarl'a esir düşen Fransa kralı 1. Fransuva'ya bu maksatla yardım edilmişti. Fransız kralı, Osmanlı Devleti'nin lütf ve mürüvvetine sığınarak kendisinin kurtarılmasını istiyordu. Kanuni “Sen ki Françe vilâyetinin kralı Françesko'sun...” diye hitap ettiği meşhur mektebunu göndererek yardım edeceğini söylüyordu (9).

Fransa uzun müddet gerek kara, gerekse denizden Osmanlı yardımı almıştır. Türk donanması Nice'i zaptetmiş, Toulon'da Osmanlı hâkimiyeti hüküm sürmeye başlamış, şehir Grenard'ın ifadesiyle “sarıklı küçük bir İstanbul'a” dönmüştür.

Bazen Osmanlı Devleti'nin diplomatik yollarla bazı memleketlerin içişlerine müdahale ettikleri ve kendi siyasetlerine uygun, tarafdar hükümdarların iş başına geçmesini sağlamaya çalıştıkları görülür. Ancak bu müdâhale, günümüz emperyalist sömürgeci devetlerin müdahaleleriyle karıştırılmamalıdır. Zira bu devletlerin açık veya gizli bütün müdahaleleri çıkarları doğrultusunda olup ölçüleri “Hak kuvvetdedir” Yani kuvvetli olan haklıdır... Osmanlıların tavırları ise açıklanacağı gibi tamamen müdafaaları ile ilgilidir ve ölçü “Kuvvet Haktadır” yani haklı olan kuvvetlidir.

Osmanlıların müdâhale ettikleri devletlerden biri de, Lehistan dedikleri Polonya'dır. Avrupa’daki Osmanlı topraklarının kuzeyinde olduğu için, devletin kuzey siyaseti bakımından çok mühim bir yeri vardır. Kanuni devrinde Polonya, Avusturya ve Rusya'nın tehditleri üzerine Osmanlı Devletine yanaşmış ve jeopolitik zaruretlerden dolayı Osmanlı-Lehistan ittifakı doğmuştur.

1572 yılında Lehistan kralının varis bırakmaksızın Ölmesi, Osmanlı Devleti'nin dikkatlerini buraya çekmiştir. Zira; Avusturya, Rusya. İsveç ve Fransa kendi namzetlerinin seçilmesi için Polonya Diyet Meclisi'ne baskı yapmaktadır. Rus veya Avusturya namzetlerinden birinin Lehistan kralı seçilmesi Osmanlı Devletinin kuzey siyaseti için büyük bir tehlike demekti. İstanbul, kendisinin göstereceği bir namzetin seçilmesine karar verir. Bu kat'i karar II. Selim'in Lehistan Diyet Meclisi'ne gönderdiği 11 Mart 1573 tarihli fermanda şöyle ifâde edilmiştir;

“Fermân-ı celîl-ül-kadrime mugaayir (aykırı) içünüzden birinün kabulü hususunda gaflet ve tekâsül olunup mabeynünüzde (aranızda) ihtilâl zuhur idüp rızâyı şerifüme mugaayir, hariçden kimesne (kimse) getüresüz, bir veçhile özrünüz mahall-i kabulde vâki' olmaz” (10).

İstanbul, önce Stefan Batory'yi, sonra da İsveç prensi Vasa'yı seçtirdi. Bu, paşalara hitâb ederken kullanılan formülle yazılan bir emirdir: “Mucibince amel oluna!” Bir yeniçeri subayı da Viyana'ya gelerek bir Alman namzedi çıkarmamalarını tebliğ ediyor, böylece Padişah ona, kendi himayesinde muhafaza edilen Polonya ile meşgul olmamasını ihtar ediyordu (11).

Kuzey Afrika'da:
16. asrın başlarında Kuzey Afrika da merkezi bir devlet ve güç yoktur. Bu durum İspanya ve Portekiz'in gözünden kaçmadı (12). Bu devletler Endülüs İslâm hâkimiyetine son verdikten sonra, aynı şeyi Kuzey Afrika'da da yapmak üzere harekete geçtiler. Kendilerine engel olabilecek bir güç de gözükmüyordu. Nihayet İspanyollar, İber yarımadasında müslümanlara karşı henüz bitirdikleri ehl-i salip (Haçlı) seferine Afrika'da devam etmek için Cezayir'e çıktılar. Kuzey Afrika kıyılarının önemli liman ve kalelerini birer birer ele geçiriyorlardı (13). Hıristiyanlar, sahilin önemli yerlerini tutmuşlar ve Afrika'yı tehdide başlamışlardı. İşte her şeyin bittiği sanıldığı bir anda Osmanlılar Kuzey Afrika'da güründüler.

G. Yver'in belirttiği gibi, Türklerin gelişi, Hıristiyanların ilerlemelerini durdurup, Afrika'da İslâmiyeti kurtardı. İspanyolların, Endülüste yaptıkları katliam ve mezâlimin aynısını Afrika'da da yapacaklarında şüphe yoktu. Osmanlılar, Kuzey Afrika'da kuvvetli ve muntazam idareleriyle bir sükun ve istikrar âmili oldular (14). Bölge halkı 16. asır boyunca her geçen gün daha da genişleyip yükselmekte olan Osmanlı hilâlinin gölgesi altında asırlarca, her türlü baskı ve müdâhaleden uzak bir hayat yaşadı. Afrika sahillerine gaza ve cihâd için Anadolu'dan gelen ve çok iyi yetiştirilmiş “Leventler” ordusu, mükemmel bir şekilde donatılmış bir deniz filosu ile bütün Akdeniz üzerinde devletin plânladığı politikayı her an uygulamak üzere hazır beklemekteydi (15)

Orta Afrika'da:
Ona Afrika ve Ekvator civarında da gözler İstanbul'a çevrilirdi. Afrika'nın hemen ortasında bulunan Bornu Sultanlığı da Osmanlı Devleti ile siyasî, kültürel, askerî münasebetler kurmuştu. Onların yardım istekleri üzerine Osmanlılar, Bomu ordusunda ateşli silahlar kullanmak ve öğretmek için Orta Afrika'ya gelmişlerdir (16).

Hindistan'da:
Osmanlıların Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki faaliyetleri üzerine Avrupalılar başka bölgelere yöneldiler. Portekizliler 16. asrın başından itibaren Hint Okyanusunda görünerek, Hindistan ile Yakın-doğu arasındaki bağı kırmak isteyeceklerdir. Hatta Kızıldeniz'e girerek, hac yollarını kapatmaya çalışıyorlardı. O zaman İslâm dünyâsının ümit gözleri, Hıristiyan dünyâsına karşı 200 yıldan beri basarı ile savaşan Osmanlılara, Anadolu gazilerine döndü. Portekizlilere karşı, İslâm’ın bu gaza cephesine Anadolu'dan "Levent"lerin koşması gecikmedi (17).

Portekizliler, Hint Okyanusunda gözüktükleri zaman Hindistan zayıf ve siyasî birlikten mahrumdu. Batı Hindistan'ın yerli müslüman hükümdarları ilk defa kuzey geçitlerinden değil de, denizden gelen Portekiz tehlikesine karşı koyabilmek için kendilerini yeterli derecede kuvvetli bulmayarak İslâm dünyâsının yegâne deniz kuvvetine sahip Osmanlı Devleti'nden yardım talebinde bulunmuşlardı (18).

Osmanlı Devleti takip ettiği politika gereği derhal harekele geçti. Süveyş limanını kurdukları “Hint Donanması” için bir üs haline getirmişler ve bir “Hint Kaptanlığı” ihdas etmişlerdi. Kaptanın görev sahası Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Güneydoğu Asya'nın güvenliği idi.

Güney-Dogu Asya'da:
Portekizliler, Hint Okyanusunun doğusundaki adaları da zapta çalışıyorlardı. Bu adalardaki hükümetler içinde en kuvvetlisi Açe İslâm Devleti olup, Sumatra adasıyla Malaka yarımadası bunlara aitti. Portekiz müdâhalesi üzerine Açe elçileri İstanbul'a gelerek yardım istediler. Osmanlı Devleti Hint Filosunu harekete geçirmiş, gönderilmesi gereken silah, harp araç-gereçleri ve teknik elemanlar sevk edilmiş (19) bunların bir kısmı bir daha geri dönmeyerek oralarda yerleşmişlerdir.

Osmanlı Devletinin bu bölgedeki faaliyet 16. asır boyunca Portekiz'in ve daha sonra İspanya'nın Ortadoğu - Hindistan yolunu kesme çabalarını boşa çıkartmış. Kuzey Afrika örneğinde olduğu gibi, Afrika’nın doğu sahillerinin, Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın Endülüs'ün akıbetine uğramasını önlemiştir.

Orta Asya'da:
16. asrın ikinci yarısından itibaren Ruslar Orta Asya Türk illerini ele geçirmeye başladılar. Kazan Hanlığı'nda, İdil boyunda, bütün Orta Asya'da Osmanlı padişahı “Halıfe-i ruy-i zemin” olması hasebiyle adı ve sanı çok büyüktür. Halifenin adı bura ahalisi nazarında efsaneleşmiş ve yücelmiştir. Fakat mesafenin çok uzak olması, İstanbul ile münâsebeti imkânsız kılmakta idi. Rusların, Türkistan'dan gelen ve Hacca gitmek isteyen müslümanlara birçok müşkülât çıkarmaları ve hac yolunu kapamaları üzerine Orta Asya müslümanları “Rum Sultanı”na yani Osmanlı padişahına mektup ve elçiler göndererek “Moskof keferesi”nin zulümlerine nihayet vermesini istiyorlardı. Osmanlı devleti önce diplomatik yolla olayın üzerine gitmiş ve hac yolunun açılmasını istemiştir. Çar IV. Ivan gönderdiği cevabi mektupta, Osmanlı Devletine “sadakat ve istikâmetle ubudiyet ve dostluk üzere” olmak istediklerini. Buhara ve Semerkant'dan gelen müslümanlar için de tedbir aldıklarını söylemektedir (20).

Azamet ve izzet devrimizde değil ordu göndermek, İstanbul'un gönderdiği bir mektup bile bu kadar etkili oluyor, Ruslar müslümanlar için gerekli tedbirleri aldıktan başka, ubudiyet (kulluk, hizmetkârlık) ve dostluk üzere olmak istediklerini belirtiyorlardı.

Sonuç olarak Osmanlı Devleti bilinen dünyanın hemen her köşesinde faal ve etkili bir siyaset takip etmekledir. Bütün bir islâm dünyasının korunması, müdafaa edilmesi devletin asıl vazifesidir. Ve bu vazifeyi asırlarca bihakkın yerine getireceklerdir.

Bugün: Filistin'den, Batı Trakya'ya, Keşmir'den Filipinler'e, Eritre'den Azerbeycan'a, Türkistan' a ve topyekûn Orta Asya'ya kadar ağlayan, ah u efgân eden, ayaklar altında ezilen hep bizim insanlarımız... Biz şu anki perişanlık ve çaresizliğimiz içerisinde "Devlet-i Âl-i Osman"ın büyüklüğünü bir kez daha anladık ve yokluğunu hissettik. Devletlerini kaybeden İslâm dünyası darmadağın, perişan, öksüz ve yetim kaldı.

Kosova ovasında temsil ettiği dâva ve insanlar için ölen Murad-ı Hüdâvendigâr'ın Kosova'daki türbesini ziyarete gelen Priştineli yaşlı bir ananın şu sözleri ne kadar manidar, ne kadar iç yakıcıdır:
“Biz burada O'nun yetimleriyiz” (21).

1989 Haccında, Fas Yüksek Devlet Konseyi Üyesi Prof. Dr. Ahmed Ma'ul Ayneyn ise şunları söylemiştir: “Şu anda bütün âlem-i İslâm aynı ızdırap içinde..Ne zaman âlem-i İslâm'a sahip çıkıp bizide sevindireceksiniz?”(22).

Çok geniş bir coğrafyada mazlum ve mağdur insanların feryadı lisân-ı halleriyle hep aynı şeyi söylüyor: “Ne zaman sahip çıkacaksınız?”.

Kaynaklar:
1) Femand Grenard. Asyanın Yükselişi ve Düşüşü, İst. 1970, s. 112.
2) İnalcık; Prof. Dr. Halil. Türk Dünyası el kitabı, Ank. 1976, s. 981.
3) Kafesoğlu, Prof. Dr. İbrahim. Türk Fütuhat Felsefesi, ist. 1971, s. 8.
4) H. İnalcık, a.g.e.. s. 981.
5) Danişmend. İ. Hami. İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, c. 2. İst. 1948. s.203.
6) Öztuna. Yılmaz, Büyük Türkiye Tarihi, c. 3. İst. 1983. s. 455.
7) Turan, Prof. Dr. Osman, Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkuresi Tarihi. İst. 1980, s. 419.
8) Asrar, Dr. Nisâr Ahmed, Kanuni Sultan Süleyman Devrinde Osmanlı Devletinin Dini Siyâseti”, ist. 1971. s. 83.
9) Uzunçarsılı, Prof. Dr. İ. Hakkı. Osmanlı Tarihi, c. 2. Ank. 1983. s. 400. .
10) Danişmend.c. 3. s. 9.
11) Grenard. a.g.e.. s. 98,
12) Ilter, Aziz Samih, Şimali Afrikada Türkler, ist. 1937, s. 11.
14) İlter. s. 3.
15) Hitti, Prof. Dr. Philip K. Siyasi ve Kültürel İslam Tarihi, c. 2, İst. 1979. s. 1146.
!6) orhonlu. Cengiz, Osmanlı-Bomu Münasebetlerine Aid Belgeler, İst. 1970. s. 123,
17) Mughul, Dr. M. Yakup. Osmanlıların Hint okyanusu Politikası. İst. 1975, s. 10.
18) Mughul ,Yakup.Portekiz. Tehlikesi Karşısında Osmanlı Müslümanl Hind Münasebetleri, İst. 1975, s. 38.
19) Uzunçarşılı.s.503.
20) Kura, Prof. Dr. A. Nimet, Türkiye ve İdil Boyu. Ank. 1966. s. 76–78.
21) Bakiler. Y. Bülent. Usküpten Kosovaya. İst. 1970. s. 124.
22) Akgündüz, Doç. Dr. Ahmed. Belgeler Gerçekleri Konuşuyor 2, İzmir. 90. s.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Azamet Devrinde Osmanlı Devleti'nin Dünya Siyaseti
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 03:43:58 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21539
  • Rep 3950
Ynt: Azamet Devrinde Osmanlı Devleti'nin Dünya Siyaseti
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 11:19:07 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
2 Yanıt
1966 Gösterim
Son İleti Ekim 01, 2018, 10:41:17 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
2 Yanıt
1378 Gösterim
Son İleti Ekim 01, 2018, 10:55:26 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız
2 Yanıt
1528 Gösterim
Son İleti Ekim 01, 2018, 11:09:16 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız