Gönderen Konu: Kutadgu Bilig Ve Siyasi Ahlak  (Okunma sayısı 1450 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Kutadgu Bilig Ve Siyasi Ahlak
« : Şubat 25, 2014, 02:45:41 ÖS »
Giriş

Türklerin İslâm’a girişi, siyasi, sosyal, edebi ve ilmi hayatlarında birçok değişikliğe sebep olmuştur. İslâm kılıç zoruyla değil rızasıyla kabullenen milletimiz, dinini çok güzel yorumlamış ve büyük âlimler yetiştirmiştir. Bu bilge şahsiyetlerin en eskilerinden birisi de Türkistan’ın Balâsagun şehrinden Yusuf Has Hacib’tir. Meşhur eseri ‘Kutadgu Bilig’ (Kutlu bilgi) Türk-İslâmEdebiyatı’nın ilk örneklerindendir.

“Has Hacib”lik o dönemin en yüksek devlet memuriyetlerinden birisi olup, Kutadgu Bilig’in huzurunda okunmasından sonra Karahanlı, hükümdarı Tavgaç Buğra Han tarafından kendisine ödül olarak verilmiştir.

Yusuf Has Hacib yaşadığı dönemde birçok sosyal ve siyasi problemi teşhis etmiş ve kitabında bunların çözümü adına reçeteler sunmuştur. Bu problemlerden bazıları eserinde şöyle anlatılmaktadır:

“Helâlin ancak adı kaldı onu gören yok; haram kapışıldı ona doyan yok.

Gerçekten dürüst ve takvâ sahibi denilecek kim kaldı. Fakat güneşi parlayan bir kıyamet günü vardır. Cemaatler çok, camiler az idi; şimdi camiler çoğaldı, cemaatler azaldı. Oğul, kız, babaya hürmeti bıraktı; ihtiyar kelimesi insana bir hakaret sözü oldu.Bütün iyiler giıti, kanunu ve iyi an’aneleri beraber götürdüler; burada insana artığı kaldı, iyileri nasıl bulayım. “ (1)

Cemiyette ve devlet düzenindeki bozulmaları önlemek amacıyla bir ahlak? nasihatler manzumesi şeklinde yazılmış olan eser hayatın gayesini bir daha hatırlatarak fertlere ve topluma yapılmış bir çağrı niteliğindedir.

Devrin hükümdarı Tavgaç Buğra Han’ in kendisine bile nasihat eden eseri ödüllendirmesi fikre duyduğu saygıyı ve yazara verdiği desteği göstermektedir. Yazar eserini şöyle tanıtmaktadır:

“Bu kitap çok aziz bir kitaptıı: Şark diyarlarında, bütün Türkistan memleketinde Buğra Han dilinde Türkçe olarak daha iyi bir kitap tasnjf edilmemiş olduğunda ÇinMaçin âlimleri ittfak etmişlerdir Çinliler Edehü’l-mülûk (meliklerin edebî), Maçinliler Ayinü’l-memleke (memleketin örfü), Şarklılar Zinetü’l-ümera (hükümdarın zineti), İranlılar Şahname-i Türkî (Türkün şehnamesi), Turanlılar ise Kutadgu Bilig adını ona koymuşlarır.” (2)

Eserin muhtevası

Hicri 462 (M. 1069-1070) senesinde 1% aylık bir çalışmanın sonucunda tamamlanan, 6645 mısradan müteşekkil olan eser 4 karakter üzerine kuruludur. “Doğruluğu” temsil eden hükümdar Kün-Togdı (Gün doğdu) devamlı parlaklığı ve herkesi aydınlatmasından dolayı güneşe benzetilir. “Saadeti” temsil eden vezir Ay-Togdı (Ay Doğdu) ise aya benzetilir. Çünkü dünya saadeti ayın menzilleri ve ışığı gibi inişli-çıkışlıdır. Vezirin halefı ve oğlu olan Oğdülmiş her şeyin hikmetini araştıran birisi olarak “aklı”, diğer oğlu Odgürmüş ise cemiyet hayatını terkederek ibadet için dağlara çekilmiş birisi olarak “kanaat”ı temsil ederler.

Olaylar bu insanların aralarındaki ikili diyaloglarla, sorulu-cevaplı münazaralar şeklinde cereyan eder. Bu diyaloglar okuyucuyu sıkmayacak akıcılığa felsefi derinliğe sahip, edep ve üslüp olarak çok seviyeli konuşmalardır. Bu konuşmalarda bütün karakterler nasihate açık, emniyetten, kibirden, inat ve öfkeden uzak bir çizgi sergiler. Konuşmacı, fikrini daima delilleriyle birlikte izah eder ve bu diyaloglarda ideal bir toplumu meydana getiren parçaların hemen hepsi ele alınır.

İdeal hükümdar, vezir, elçi, hazinedar, aşçıbaşı ve zahidin nasıl olması gerektiği ortaya koyulur. Eser, baba-oğul, hükümdar-vezir, kardeş-kardeş ilişkilerini örneklerle izah eder; idarecilerin avam tabakaya, alimlere, Ehl-i Beyt’e, tüccar ve çiftçi sınıfına nasıl muamele etmesi gerektiğini ele alır.

Eserde derin bir marifetullah ile beraber çok saf ve temiz bir İslami anlayış hakimdir. Bu yönüyle Kutadgu Bilig Şamanizm gibi İs1am öncesi inanışlardan ve Müslümanlar arasındaki bâtıl mezheplerin etkisinden uzak kalmıştır. Hemen her bölümün başında bulunan hamd ve salâvat ve Raşid Halifeler’e yapılan dualar, bu safiyeti göstermektedir. Birçok âyet ve hadis tırnak içine alınmadan eserde yer almış, yüzlerce vecize ve atasözünden de istifade edilmiştir. Yazar, kitabın birçok bölümünde ölümü vurgulayarak eserin birinci muhatabı olan idare sınıfının dünyaya dalmasını önlemeye çalışmıştır.

Kutadgu Bilig, üslüp bakımından, günümüz roman ve senaryolarından farklıdır. Mesela, hiçbir bölümde bâtılı tasvir ile zihinler buladırılmaz. Kahramanların abdest, namaz gibi ibadetleri ve Allah’a yakarışları, hayatın içine serpiştirilmiş olarak verilir. Böylelikle daima güzellikler nazara verilerek okuyucu iyiye teşvik edilir.

Yeme-içme adabından çocuk terbiyesine, akraba ilişkilerinden anarşi ve içki ile mücadeleye, Ehl-i Beyt sevgisinden, Yunan filozoflarından istifade edilmesi gerektiğine, konuşma adabından bilginin ehemmiyetine, idareci-idare edilen ilişkilerinden sosyal sınıfların izahına kadar çok geniş bir perspektifte ele alınan konular, yüzeysel geçilmemiş detaylı olarak işlenmiştir. Böylece ideal Müslüman-Türk cemiyetinin portresi çizilmeye çalışılmıştır.

Hükümdarlıkla ilgili bazı prensipler:

Kutadgu Bilig’de ele alınan sosyal ve siyasi meseleler günümüzdeki problemlerle bir çok benzerlikler arz etmektedir. Bunun sebebi de, meselelerin temel unsuru olan insanoğlunun kültür ve medeniyet alanında sağladığı değişim ve gelişimi ahlaki boyutta sağlayamamış olmasıdır. İnsan; kaprisleri, korkuları, ihtirasları, istekleri, kısacası iyi ve kötü yanları ile yine aynı insandır. Bundan dolayı eseri okurken bazen, aradaki bin yıllık mesafe kapanır ve okuyucu kendi gündemindeki meseleleriyle yüz yüze gelir.

Günümüzde, ele geçirilmesi için para, mal ve hatta canların feda edildiği iktidar, eserde ağır ve mes’uliyetli bir iş olarak vasıflandırılır:

“Halka baş olmak büyük ve ağır bir iştir; daima başa dert olur ve insana eziyet verir. Nereye baksan orada bir tehlike vardır; sevincini sorsan o daha azdır. Sevmeyeni çok, seveni nadirdir; didinmesi çok, rahatı azdır” (3)

Hatta, manevi mes’uliyetin ağırlığı hükümdarın vazifeyi bırakmasına yol açar:

“Hükümdar: Ey Ödgürmüş’üm, yemek bana artık zehir oluyor, dedi. Bugünden sonra nasıl yaşarım; omuzlarım çöktü, artık bir daha kalkamaz. İmdi, bu beyliğe ve insanların yükünü taşımaya ne lüzum var; bu endişe ve kaygı kalbimi parçaladı.” (4)

Günümüzde yaygın olan siyasi anlayışa göre, böyle bir durumda, vezirin hükümdarı tahtı kendisine devretmesi hususunda teşvik etmesi beklenir. Halbuki, eserde vezir hükümdarı fikrinden caydırmaya çalışır.

“Bu beylik mesnedine sen isteyerek gelmedin; onu Tanrı kendi fazlıyla sana ihsan etti. İslamiyet’i yay, böylece seçkin bir şahsiyet olur ve iyi nam kazanırsın. Halka huzur ve nizam sağlayacak,bir nizam kur: sana hayır dua etsinler. Tanrı sana bunun ecrini verir; her iki dünya senin olur ey kahraman.” (5)

Tarih boyunca karşılaştığımız ve halen mevcudiyetini devam ettiren problemlerimizden birisi de idari makamlar içinde yapılan siyasi entrikalardır. Kutadgu Bilig’de bu meselenin çözümü için şeffafllığın ehemmiyeti vurgulanır. Vezir işe başlarken hükümdara şu şartı koşar: “Senden dileğim ve ricam şudur: Beni biri çekiştirirse, bunu önce bana sor. Sonuna kadar araştır ve iyice soruştur; neticede ne çıkarsa ona göre karar ver” (6)

Saray entrikalarını önlemenin bir diğer yolu da, idarecinin etrafının menfaat grupları tarafından sarılmamasıdır:

“Beylerin etrafını kötüler çevirirse, memlekette tamamen kötüler hakim olur.

Tanrı bir kimseyi yükseltmek isterse ona ehliyetli ve dürüst hizmetkarlar verir” (7)

Büyük devletleri ve liderleri bile yutmuş olan dünya saltanat ve debdebesi, günümüzde de israf ve sosyal adaletsizliğe sebep olmakta, fakir halk ile yönetici zümre arasındaki ilişkileri menfi yönde etkilemektedir. Eserde bu meselenin altı ısrarla çizilir:

“Sen bu dünyanın beyisin, ona kul olma; o seni bırakmadan, sen onu dul bırak. Ey devletli hükümdar, sen saray ve köşkler yaptırma; kara toprak altında senin evin hazırdır.

Niçin bu altın-gümüşten hazine topluyorsun; senin hissene düşecek şey iki parça bezden ibarettir” (8)

Kutadgu Bilig’e göre, dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de, idarecinin dünyayı düzeltmeye önce kendi nefsinden başlaması gerektiğidir:

“Bütün bulanıklıkları durultmak istersen kendi ruhunu tasfiye et; halk, ister istemez durulur. İnsan temiz olmayan şeyleri su ile yıkayıp temızler; eğer su kirlenirse, o ne ile ve nasıl temizlenir?” (9)

Hükümdar bütün bunları yaparken de, şahsi menfaatlerini ikinci planda bırakmalıdır. “Bir milletin efendisi ona hizmet edendir.” beyanını kendisine düstur edinmelidir: “İnsanların iyisi, kendi menfaatini bırakıp, zahmet yüklenerek, başkalarının faydasını düşünen kimse demektir .İnsanlar ondan bir iyilik görmezlerse, onun yaşadığı nereden belli olur

Başkalarının yükünü yüklenmeli, fakat onlara yük yüklememeli, cefa edenlere karşı ses çıkarmadan, vefa göstermelidir .Mal dağıtmak cömertlik değildir; asıl cömert insan, canını, tenini feda eden insandır” (10)

Sonuç

Kutadgu Bilig’de vazife istenmez, verilir anlayışı hakimdir. Hükümdar istişare ve nasihatlere açıktır.İdarecilerin birbirlerini rakip görerek, başarısızlıklarından memnun olmaları söz konusu bile değildir. Hükümdar, methini duyduğu bir insanı vazifeye getirmek için defalarca elçi gönderir ve inzivada ibadet sevabının idareci olarak hizmet etmekten daha az olduğunu anlatır. Vazifelerin liyakate göre verilmesine dikkat edilir. Fikir ayrılıklarında asla kavga edilmez, tartışmalar belirli bir seviyenin altına inmez.

Kutadgu Bilig’de en çok üzerinde durulan husus günümüzde de çok muhtaç olduğumuz siyasi ahlaktır. Hükümdarın takva sahibi, adaletli, dürüst, fedakâr ve vefâlı olmasının üzerinde ısrarla durulur.

Eser bu yönüyle batılı benzerlerınden tamamen farklıdır. Bertand Russel’in ‘İktidar ve Machiavelinin ‘Prens’ kitaplarını okuduğıımuzda ‘iktidar’, uğrunda her şeyin feda edilebileceği, elde edebilmek için her yolun mubah olduğu bir ‘tatmin vasıtası’ olarak karşımıza çıkar. Yusuf Has Hacib’in eserinde ise “iktidar”, Allah rızasını kazanma yolunda bir vesile olarak görülür.

Mevki ve makam için entrika çevirmek, aldatmak, adam kayırmak şöyle dursun, ona talip bile olunmaz ve âhireti berbat etmesinden korkulur. Buradaki fark, hayatın gayesini idrak ediş farklılığından kaynaklanmaktadır. Sadece dünyaya bakan tek bir gözü bulunan filozofların yazdığı eserler menfaat ve mücadele etrafında dönüp dururken, Kutadgu Bilig yardımlaşma ve fazileti teşvik etmiştir.

Devletlerin tarihlerinde taht kavgaları ve iktidar mücadelelerinin ne kadar büyük bir insan, kaynak ve zaman kaybına vesile olduğu göz önünde bulundurulursa, idareci zümresinin siyasi ahlâka sahip olmasının bir ülke için güçlü ordulardan bile daha mühim olduğu anlaşılır. Halbuki günümüzde, idari bilimlerde, ahlâkın izafiliği derslerde anlatılmakta ve siyasi ahlâka ehemmiyet verilmemektedir. Üniversite yıllarında rüşvetin önlenme yollarını anlatan hocamızın “Bazıları da ahlak ve inancın rüşveti önlemede tesiri olduğunu söylerler, diyerek meseleyi geçiştirmesi bu konuda bizzat yaşadığım misallerden birisidir. Başka bir misalde Kutadgu Bilig’de “elçinin içki içmemesi, içtiği takdirde devletini aklı başında temsil edemeyeceği anlatılmasına rağmen, bazı üniversitelerimizde Uluslar arası ilişkiler derslerinde hangi yemekle hangi şarabın içileceğinin anlatılıyor olmasıdır. Bu tarz yaklaşımlarla ne meclisimizdeki yumruk yumruğa kavgalardan ne de yolsuzluk skandallarından kurtulmamız mümkün olacaktır. Çünkü fertleri, -özellikle idarecileri-ahlaki bir eğitim almamış milletleri, içine düştükleri sosyal bunalımlardan en mükemmel hukuki düzenlemeler bile kurtaramaz.

Kutadgu Bilig fert ve cemiyetin ıslahı hakkında yaklaşık 1000 yıl önce yaşamış bir atamızın bir miras ve emanetidir. Karşılığında ise sadece bir şey istemektedir:

“Ben kendime şan ve şöhret vcya iyi ad dilemedim; yakın olsun-uzak olsun, ben herkesin iyiliğini istedim. Bunu okuyan okudukça, beni hatırlayıp belki bana da bir dua eder diye düşündüm.” (11)


Dipnotlar:

1) Yusuf Has Hacib, Çev. R. Rahmeti Arat, Kutadgu Bilig, Türk Tarih Kurumu, 1998, s.463-465.

2) a.g.e., s.1.

3) a.g.c., s.16ı.

4) a.g.e.. s.391.

5) a.g.e., s.392-394.

6) a.g.e., s.420.

7) a.g.e., s.75,134.

8) a.g.e., s.108,112.

9) a.g.e., s.375,158.

10) a.g.e., s.238,247,250,285.

11) a.g.e., s.466


Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Kutadgu Bilig Ve Siyasi Ahlak
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 04:32:21 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21539
  • Rep 3950
Ynt: Kutadgu Bilig Ve Siyasi Ahlak
« Yanıtla #2 : Ekim 01, 2018, 10:51:43 ÖÖ »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
1046 Gösterim
Son İleti Aralık 31, 2013, 02:23:38 ÖÖ
Gönderen: Bαhαdır S.
0 Yanıt
1299 Gösterim
Son İleti Aralık 31, 2013, 02:24:16 ÖÖ
Gönderen: Bαhαdır S.
2 Yanıt
1411 Gösterim
Son İleti Ekim 01, 2018, 11:10:32 ÖÖ
Gönderen: Özgür Kız