Gönderen Konu: Selçuklu ve Osmanlılarda Komşu Devletlerle Münasebetler  (Okunma sayısı 1339 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatih

  • Radyo Ailemiz
  • *
  • İleti: 3450
  • Rep 1715
Selçuklu ve Osmanlılarda Komşu Devletlerle Münasebetler
« : Şubat 25, 2014, 03:29:19 ÖS »
İslam'lâ müşerref olmadan önce Orta Asya'da Türk devletlerinin en önemli komşusu Çin devletiydi. Muhtelif hanedanlarla Roma imparatorluğunda olduğu gibi çok uzun süre varlığını sürdüren Çin, kuzey komşuları Türklerden sürekli baskı görmüş, yerleşik bir kavim olan bu milleti, göçebe akıncı Türkler çeşitli zamanlarda haraca (vergiye) bağlamışlardı. Çinliler bu sebeble Türklere karşı dünyanın harikalarından olan meşhur Çin seddini inşa etmişler, şiddetli Türk akınları karşısında bu set bile zaman zaman bir engel teşkil edememiştir. Ancak, Türklerin kendi aralarında bölünmeleri ve kardeş kavgalarına düşmeleri esnasında, bu zayıf durumlarından Çinliler azami şekilde istifade etmişlerdir. Kısa sürede Türkleri esaret altına alarak onları kendi içlerinde asimilasyon (eritme) siyasetini tatbik etmeye çalışmışlardır. Haddizatında devlet hanedanı üyelerinin birbirine düşmelerini Çinliler sağlıyor, bu vazifeyi, Türk saraylarına gönderdikleri Çinli prenseslere gizlice gördürüyorlardı.

Genel hatlarıyla bu şekilde süren Türk—Çin münasebeti, bunun dışında karşılıklı ticaret anlaşmaları ve elçi teatileriyle de devam ettiriliyordu. Türkler genellikle Çinlilerin ipeğine, hububatına, Çinliler de Türklerin meşhur atlarına muhtaçtılar. Çinli elçiler, Türkler tarafından merasimlerle ve hatta dünyanın ilk bando teşkilatı olan çalgı takımıyle karşılanıyorlardı. Osmanlılara gelen yabancı elçiler gibi bunlar da uzun süre Türk başkentinde kalıyorlar, bu arada çeşitli konularda idarecilere yardımcı olmaya çalışıyorlardı. Ancak milleti parçalayacak gizli görevlerini de ifa ediyorlardı.

Türk devletinin, Göktürkler zamanında Japon denizinden İran'a kadar genişlemesi, birçok milletin imparatorluk içinde teba haline gelmesi üzerine, yeni komşu ve düşman mecûsi İran'a karşı Bizansla siyasi münasebetlerde bulunmuşlar, iki devlet arasında karşılıklı elçiler teati edilerek tarihte ilk defa bir Türk elçisi İstanbul'a gelmişti. Bu dönemde Türkler sürekli olarak Çin tehlikesine dikkat ediyorlar ve Türk hakanlarının ilelebet devam edecek milletine, hitabe şeklinde hazırlattıkları Orhun kitâbelerinde Çin'in aldatmacı, istilacı, asimilasyoncu ve sömürgeci siyasetine karşı uyanık olması tavsiye ediliyordu. Yine bu kitabelerden, ölen Türk hânının cenaze törenine, onların da devlet temsilcisi gönderdiğini öğreniyoruz.

Türkler , bilindiği üzere ilk defa Emeviler zamanında müslümanlarla karşı karşıya gelmişlerdir. Emeviler zamanında müslümanlarla iç içe yaşayan Türkler, İslâm'ın güzelliklerini görmüş, bu yeni dini eski inançlarına yakın bulmuş ve sevmiş, bütün samimiyetleriyle benimsemiş, Abbasi devletinde görev almışlar ve halifelerin isteği üzerine Abbasi ordusuna asker ve komutan olarak katılmışlardır. Bilindiği üzere ilk defa bir han olarak Karahanlı Türk devletinin hükümdarı Saltuk Buğra Han'ın da müslüman olmasıyla artık Türkler devlet olarak da resmen bu din camiası içindeki yerini almışlardır.
Miladi 750 yıllarında, müslüman Araplarla budist Çinliler arasında Asya'daki Talas ırmağı muharebesinde, müslümanlar yanında yer alan Türkler, daha islâmiyete tam olarak girmeden, tercihlerini ortaya koymuşlardı. Bundan sonra Türkler için İslamiyet bir bakıma milliyetlerini muhafaza eden bir esas unsur da olmuştur. Zira Budizm, Musevilik ve Hrıstiyanlık gibi dinlere giren bir çok Türk topluluğu, bu dinin mensupları arasında eriyip kaybolmuş, milliyetlerini muhafaza edememişlerdir.

Türklerin tamamına yakınının müslüman olmaları esnasında islam dünyası siyasi bakımdan büyük bir parçalanmanın ve zaafın içine düşmüş, sünni İslâm âlemi, Şii iki devletin; İran ve Irak'daki Büveyhilerle Mısırdaki Fatımî'lerin hâkimiyeti altına girme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Büveyhîler, merkezleri olan Bağdat Abbasi halifelerini tahakküm altına almışlar, onlara istedikleri gibi kararlarını tatbik ettirmişlerdi. İşte bu sırada, İslâm âlemine Sünni ve müsiüman güç olarak giren Türkler, bu konuda da önemli bir hizmet ifa etmişlerdir.

Batı Türkleri olan Selçuklular ve genel olarak Oğuzlar (Türkmenler) XI. asrın başlarına kadar Türk dünyası içinde herhangi bir varlık gösterememişlerdi. İslamiyete girişle birlikte bu topluluk, İslâm ve Türk âlemi içinde yeni ve çok mühim görevler ifa etmek üzere eski yurtlan olan Batı Asya'dan daha batıya, İran içlerine doğru harekete geçmişlerdi. Başlarında aileye ismini veren Selçuk beyin oğulları Tuğrul ve Çağrı Beyler bulunuyordu. Onların bu teşebbüsünü kendileri için tehlikeli görüp, buna mâni olacak tek siyasi güç yine bir Türk ve İslâm devleti olan Gaznelilerdi. Tuğrul ve Çağrı beyler, gelecekleri ve bütün islam dünyası için çok mühim bir karar vererek, Büyük Gazne Devletini muharebe ile bertaraf edip bu karar neticesi, 1040 yılında onların büyük ordularını mağlub ederek İran'da vatanlarına yerleşmişlerdi. Sonra hemen çevre ve İslâm dünyası ile meşgul olup önce Şii Büveyhî devletini ortadan kaldırarak Abbasi Halifeliğinin merkezi Bağdat'a girmişler, Tuğrul bey orada muzaffer ve hâkim bir hükümdar gibi değil, Peygamber (s.a.v)in vekiline hizmet eden, onun bendesi gibi davranarak Halifeye eski itibarını iade etmiş ve ileri yaşlarda olmasına rağmen, şeref kazanmak için onun kızı ile de evlenmiştir.

Türkleri daha önce hâkim olmadıkları batıya doğru harekete geçirip buraları hedefiiyen Selçukluların batıdaki en büyük engelleri Bizanslılardı. Bizans, Roma İmparatorluğunun vârisi olarak, Anadolu ve Balkanları hâkimiyeti altında tutuyor ve buraların İslâm ülkesi haline gelmesini önlüyordu. Emeviler ve Abbasiler döneminde, Anadolu ve İstanbulun İslâm ülkesi haline gelmesi için yapılan bütün teşebbüsler geçici muvaffakiyetlerle neticeleniyordu. Müslüman—Türk Selçuklular, İran'dan Anadolu sınırına kadar dayanmışlar ve önce Doğu Anadolu'yu ele geçirmişlerdi. Türkler yeni ülkeleri sadece orduları ile fethetmiyorlar, ordularla birlikte hareket eden halkı da, derhal yeni fethedilen ve, hatta fethedilecek bölgelere iskan ediyordu. Bir taraftan da Alp—Erenler, şeyhler, tarikat mensupları, dervişler ileri bölgelerde daha önceden faaliyete geçerek buraları İslama hazırlıyorlardı.

Bilinen büyük Malazgirt Zaferi ile Anadolu Türklere açılmış, bir anda İznik merkez olmak üzere yeni bir devlet kurulmuştu. Anadoluda kurulan Anadolu Selçuklu Devleti ile birlikte Irak ve Suriye'de teşekkül eden diğer Türk devletleri, Zengiler, Eyyubiler, Büveyhîler gibi İslâm dünyasında fesat meydana getiren Mısır-Fâtımî devletini de ortadan kaldırarak Müslümanları Şah İsmail'e kadar bölünüp parçalanmaktan korumuşlardı.

Batı Türklerinin Anadolu'yu almaları ve burayı kıyamete kadar İslâm ülkesi haline getirmeleri, batıda büyük infiale sebep olmuş ve neticede müslümanları buradan çıkarmak ve Hz. Ömer zamanında fethedilen Kudüs'ü de ellerine geçirmek üzere, papazların teşviki ile başlayan ve yüzyıl kadar süren meşhur Haçlı seferleri başlamıştı. Anadolu'da Türkler, kendilerinden 10 veya 20 misli daha kalabalık bu yeni istila orduları karşısında karar kıldıkları vatanlarını terketmemişler, haçlı seferleri karşısında yüz yıl dayanarak kendilerinden sonra gelen İslâm ülkelerinin de müdafii ve daha doğrusu İslâm'ın kılıcı haline gelmişlerdir.

Haçlı seferlerinden sonra, İslâm âlemini başka bir tehlike daha tehdide başlamış, XIII. y.yılın başında Orta Asya'da zuhur eden putperest Cengiz ve Moğollar bütün dünyayı istila gayesinle, geçtikleri yerleri yakıp yıkmışlardır. Anadolu'da büyük zulümler yapıp neticede Selçuklu devletini yıkan bu milleti, İslâm âlemi adına durduran Mısır'daki Türk Memlüklüler olmuştur. Bu devletin büyük sultanı Baybars, onların beklemedikleri muzafferiyetler kazanarak sarsılmalarına ve hızlarının kesilmesine sebep olmuştur. Ancak neticede İslâm âlemini istilâ eden ve Batı'da bulunan Moğolların büyük bir bölümü, Mevlânanın belirttiği gibi, neticede müslüman olmuşlar, İslâm Türk âlemi arasında kaynaşıp kaybolmuşlardır.

Moğolların Selçukluları zayıflatıp neticede ortadan kaldırmaları üzerine Anadolu'da teşekkül eden yeni beylikler arasında, Osmanlıların Türk birliğini sağlayıp Viyana'ya kadar İslâmiyet) götürdükleri herkesçe mâlumdur. Osmanlılar, kuruluş yıllarında komşu beylikler, Bizans ve Balkan ülkeleri İle mücadele ederek, sınırlarını genişletmiş ve İstanbul'un da alınması ile Cihanşumül bir imparatorluk haline gelmişlerdir.

İstanbul'un fethinden sonra doğuda Osmanlıları uğraştıran üç büyük Türk devleti bulunuyordu. Bunlar Akkoyunlular, onların zayıflaması üzerine İran'da kurulan Şii Safevî devleti ve Mısır Memlükleridir. Fâtih, kendisini Timur yerine koyan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasanı, Erzincan yakınında büyük bir mağlubiyete uğratınca, Sünni devlet zayıflamış ve yerine Şii bir devlet kurulmuştur. Mısır'daki Memlüklüler ise, Osmanlı'nın gelişmesinden memnunluk duymuyorlar, bu büyümenin aleyhlerine olacağını ve sıranın kendilerine geleceğini biliyorlardı. Osmanlılar, Memlüklülere Balkanlarda haçlılara karşı kazandıkları muzafferiyetleri, muharebelerde ele geçirdikleri düşman esirlerini Kahire'ye gönderdikleri elçilerinin yanına katarak bildiriyorlardı. İki müslüman devletin aralarının açılmasına ise Dulkadiroğulları, Ramazanoğulları ve Karamanoğulları gibi çeşitli zamanlarda çeşitli taraflara bağlı devletçikler sebeb oluyordu. Osmanlı taraftan bir beyin öldürülmesi ve Fatih'in Hicaz su yollarını yaptırma teşebbüsüne Memlüklülerin müdahalesi ile ortaya çıkan nüfuz meselesi iki devletin arasını iyice açmış Fatih'i harp durumuna getirmişti. Yavuz Sultan Selim, Osmanlılar ve Sünni İslâm dünyası için tehlike olmaya başlayan, İran işini öncelikle ele almış, Şah İsmail'e ağır bir darbe indirdikten sonra Memlûk taraftarı aradaki Dulkadiroğlu beyliğini kaldırıp, Memlüklülere de meydan okumuştu. Nihayet Mısır üzerine yaptığı meşhur seferi ile bu devleti tamamen ortadan kaldırarak, İslâm dünyasında birliği sağlamış ve halife olmuştu.

Dünyada muhteşem imparatorluk tahakkuk ettiren Kanuni, ağırlığı batı üzerine vermişti. Bilindiği gibi Macaristan alınmış ve Viyana muhasara edilmişti. Bu devirde artık bütün devletlerin meseleleri İstanbul'da çözülüyor, haksızlığa uğrayan Fransa gibi devletler haklarının alınması işini padişahtan istiyorlardı. Bu sırada onların elçileri İstanbul'da bulunuyor ve sultandan kapitülasyonlar gibi ianeler koparmağa çalışıyorlardı. Osmanlılar bu dönemde ve daha sonraları da dış devletlere, ihtiyaç duydukça elçiler ve sefaret heyetleri gönderiyorlardı. Avrupalı devlet elçileri çok uzun merasim sonucu, temizlendikten sonra Veziri Azam'ın (Baş Vekil) veya, nadiren sultanın huzuruna çıkabiliyorlardı. Zaten zamanın en büyük devletlerinden Avusturya, Alman imparatoru Sadrazamla denk ve ancak onunla mukayese edilebilir sayılıyordu. Bütün civar devletler Osmanlı devletine vergi veriyorlardı.

Türk İslâm âleminin bu şaşalı devri ikinci Viyana kuşatmasına kadar sürmüş, Sadrazam Kara Mustafa Paşa'nın kararı ile, yapılan bu teşebbüsün başarısızlıkla neticelenmesi sonunda, talih dönmüş ve batı âlemi karşısında çekilme tam 230 yıl devam etmişti. Ancak 1922 Sakarya Muharebeleri ile bu çekiliş durdurularak, tersine tekrar Edirne'ye kadar ilerleyiş başarılabilmiştir.

Muammer Ahmet Şiirleri, İsmail Gül Şiirleri, Seyide Doyran Şiirleri, Abdurrahim Karakoç şiirleri , Ahmed Arif şiirleri , Ahmet Hamdi Tanpınar şiirleri , Ahmet Selçuk İlkan şiirleri , Ahmet Telli şiirleri , Ali Erdinç  şiirleri , Arif Nihat Asya  şiirleri , Asil Mavi şiirleri , Aslan Avşarbey  şiirleri , Aşık Veysel  şiirleri , Ataol Behramoğlu şiirleri , Attila İlhan  şiirleri , Ayfer Yazıcı  şiirleri , Ayhan Yıldırım  şiirleri , Bahattin Karakoç şiirleri , Bahtiyar Vahapzade şiirleri , Bayram Mecit  şiirleri , Bedirhan Gökçe şiirleri , Bedri Rahmi Eyüpoğlu  şiirleri , Behçet Necatigil  şiirleri , Birgül Alp şiirleri , Burcu Seul  şiirleri , Cahit Sıtkı Tarancı  şiirleri , Cahit Zarifoğlu  şiirleri , Can Yücel  şiirleri , Cemal Gören  şiirleri , Cemal Safi  şiirleri , Cemal Süreya  şiirleri , Cengiz Numanoğlu  şiirleri , Cihan Balcıoğlu  şiirleri , Didem Madak  şiirleri , Edip Cansever  şiirleri , Emin Çelimli  şiirleri , Emine Çerçi  şiirleri , Emine Şafak  şiirleri , Ercan Baş  şiirleri , Erdal Ercin  şiirleri , Faruk Nafiz Çamlıbel  şiirleri , Fazıl Hüsnü Dağlarca  şiirleri , Fuzuli  şiirleri , Gaffar Güllü şiirleri , Gelincik  şiirleri , Gülsen Tunçkal  şiirleri , Hacı Kısır şiirleri  , İbrahim Karaçay  şiirleri , İbrahim Sadri şiirleri  , İbrahim Sağır şiirleri , İclal Aydın  şiirleri , İsmail Gül  şiirleri , İsmet Ulaş  şiirleri , Kahraman Tazeoğlu şiirleri , Karacaoğlan şiirleri , Kevser Dostagüler şiirleri  , Küçük İskender şiirleri , Mahmut Çiçekdağı şiirleri , Marlyn Hand şiirleri  , Mehmet Akif Ersoy şiirleri , Mehmet Ali Kalkan şiirleri , Mehmet Çetin şiirleri , Melek Avcı Coşkun şiirleri , Melih Cevdet  şiirleri , Melike Yıldız şiirleri , Mevlana Celalettin Rumi şiirleri , Muammer Ahmet Sağlam  şiirleri , Muharrem Kubat şiirleri , Murat Meral şiirleri  , Mustafa Hebip şiirleri , Muzaffer Tayyip Uslu  şiirleri , Mücahit Şen  şiirleri , Nazım Hikmet Ran  şiirleri , Necip Fazıl Kısakürek  şiirleri , Nur Uygun şiirleri , Nurullah Genç  şiirleri , Orhan Veli Kanık  şiirleri , Ömer Hayyam  şiirleri , Özdemir Asaf  şiirleri , Polat Tek  şiirleri , Rabia Barış şiirleri , Sabahattin Ali şiirleri , Selaattin Çoban  şiirleri , Seyide Cinaloğlu Doyran  şiirleri , Sezai Karakoç  şiirleri , Şevki Dinçal  şiirleri , Tevfik Fikret  şiirleri , Turgut Uyar  şiirleri , Uğur Arslan  şiirleri , Uğur Işılak  şiirleri , Ümit Yaşar Oğuzcan  şiirleri , Yahya Kemal Beyatlı  şiirleri , Yavuz Bülent Bakiler şiirleri , Yavuz Dogan  şiirleri , Yıldız Toksöz şiirleri , Yılmaz Erdoğan şiirleri , Yunus Emre şiirleri , Yusuf Hayaloğlu şiirleri , Zikrettin Karaca şiirleri , Ziya Osman Saba  şiirleri , şiir şiir sokağım şiir türleri şiir sokakta şiir nedir şiire gazele şiir kitapları şiir bilgisi şiir defteri şiir aşk şiir oku şiir yarışması 2018 şiir adam şiir adam live şiir alıntıları şiir adam live instagram şiir antolojisi şiir antoloji şiir akımları şiir atölyesi şiir alp a şiiri a şiir evi a şiiri yavuz bülent bakiler a şiir evi ankara a.şiir solak a şiir sokakta a.kadir şiirleri a köpek şiiri a karakoç şiirleri a ile şiir şiir bilgisi test şiir biter şiir biçimleri şiir başlıkları şiir blog şiir bulmaca şiir bilgisi pdf şiir butik otel şiir blogları b şiiri b keskin şiirleri bayrak şiiri b sesi şiir b harfi akrostiş şiir şiir can yücel şiir cafe şiir cafe ortaköy şiir cemal süreyya şiir cumhuriyeti şiir cahit zarifoğlu şiir çeşitleri şiir can şiir ceketli adam kitabı şiir cemal safi ç şiiri behzat ç şiir behzat ç şiir sözleri gökçenur ç. şiirleri c.süreya şiirleri c ile şiir c.bukowski şiirleri gökçenur ç şiir kitabı c vitamini şiirleri c.zarifoğlu şiirleri şiir çözümleme şiir çözümleme yöntemi şiir çeviri şiir çiçek şiir çok güzel şiir çevirisi şiir çevirileri şiir çözümleme yöntemi nurullah çetin şiir çay ç ile şiir şiir dinletisi şiir dizeleri şiir dergileri şiir duygusal şiir duvarda şiir dünyası sözleri şiir denizi d&r şiir kitapları d.bakır şiiri d ile şiir d&r şiir defteri d madak şiirleri d.günü şiirleri d.bakır şiir sözleri d ali erzincanlı şiirleri d.h. lawrence şiirleri şiir eş anlamlısı şiir ekşi şiir edebiyat şiir en güzel şiir ezberle şiir etkinlikleri şiir edip cansever şiir evi şiir ezberleme şiir eloğlu e şiir kitabı şiirler e ödev şiir e book şiirli e kartlar e müfredat şiiri eş e şiir atatürk'e şiir e güzel şiirler öğretmen e şiir şiir fm şiir fon müziği indir şiir falı şiir fonları şiir fonu şiir fotoğrafları şiir film şiir fotoları şiir festivali f.nietzsche şiirleri f ferruhzad şiirleri f gülen şiirleri f ile şiir f akrostiş şiir necip f şiirleri f ile ilgili şiir melek şiiri f nafiz çamlıbel f n çamlıbel şiirleri ilhan berk f şiiri şiir gibi şiir gözlüm şiir güzel şiir gibi sözler şiir gibi kadın şiir günaydın şiir gemisi şiir gece şiir gecesi ğ şiiri g ile şiir anneler g şiirleri ğ akrostiş şiir ğ vitamini şiiri g sesi şiir ğ başlayan şiir g harfi ile şiir ğ ile ilgili şiirler ğ şiir ğüzel şiir öğretmene şiir posta şiir öğretmenler ğünü şiir onur ünlü şiir ğ ile şiir ğ sesi şiir ğ harfi ile şiir şiir hikayeleri şiir hakkında bazı mülahazalar şiir hastanede şiir her yerde şiir hayat şiir hakkında sözler şiir hangi metin grubuna girer şiir hakkında bilgi şiir hangi metinler grubuna girer şiir hasret h şiirist h.ergülen şiirleri atom h şiiri h.cibran şiirleri h ile şiir h harfi şiir h.izgören şiirleri h sesi şiir h nihal atsız şiirleri h ile başlayan şiirler şiir ısmarla şiir ısmarla eylül'ü konuşalım şiir instagram şiir ıhlamurlar çiçek açtığı zaman şiir ılık ılık akıtam şiir ışık şiir ırmak ıhlamur şiir ışıklar şiir ıssız şiir ı şiirler aşk-ı şiir ı ile şiir ı akrostiş şiir ı.ahmet şiirleri bab-ı şiir ı ile başlayan şiirler ı ile ilgili şiirler şiir ingilizce şiir indir şiir ile ilgili sözler şiir isimleri şiir istanbul şiir incelemesi şiir ingilizcesi şiir için fon müzikleri şiir iletişim i şiirler i şiir perisi i şiir sözleri şiir i kamer şiir-i aşk ile şiir şirpençe şiirler i hızırla kırk saat şiir i leyal şiir-i divan şiir jandarmada şiirt jetpa şiir jenerik müzikleri sigir jelatin şiirt jöh şiir janya şiirt judo şiirt jigolo japonca şiir japon şiir türü j ile şiir bay j şiir j.l.borges şiirleri j harfi ile şiir j.j. rousseau şiirleri j ile ilgili şiirler j harfiyle başlayan şiirler şiir konuları şiir kitapları pdf şiir kesitleri şiir karaoke şiir köşesi şiir konusu şiir kısa anlamlı şiir kadın k şiirleri k.iskender şiirleri k.maraş şiirleri k ile şiir k.tazeoğlu şiirleri 555k şiiri bünyamin k şiirleri k.maraş şiir yarışması k.kurultay şiirleri k.tazeoğlu şiir sözleri şiirler şiir lekesi şiir listesi şiir leyla şiir leblebi tozu şiir leyla ile mecnun şiir lirik şiir lise şiir lavinia şiirler kısa satirik l şiir örnekleri l akrostiş şiir l aşk şiirleri l.aragon şiirleri l harfli şiirler atilla ilhan l şiirleri şiir müzikleri şiir mısraları şiir mevlana şiir mavi şiir mektebi ortaokulu nasıl bir okul şiir me şiir mutluluk şiir mektebi iletişim şiir mavisi şiir m.akif ersoy türkiye m şiiri m.mungan şiirleri m harfiyle şiir m akrostiş şiir m.altıok şiirleri m. azad şiirleri türkiye'm şiiri turgut uyar m.akif şiirleri kısa m.ikbal şiirleri şiir ne demek şiir nedir kısaca şiir nasıl okunur şiir nedir özellikleri nelerdir şiir nazım şiir necip fazıl kısakürek şiir nasıl yazılır kuralları şiir ne demek ingilizce n.hikmet şiirleri n.fazıl şiirleri en güzel şiirler n.tevfik şiirleri fatma n şiirleri çetin'in şiir tahlilleri n akrostiş şiir n.kemal şiirleri n aşk şiirleri şiir otel şiir okuyan şiir onedio şiir okuyan erkek şiir okumak şiir okuyan adam şiir okuma kılavuzu şiir orhan veli şiir okulu o şiiri o şiirleri doğuran yalnızlık şairleri öldürür o şiir bitti başka mısra gerekmez o şiiri ahmet haşim o şiir bir daha yazılamaz o şiirler tek başına okunmuyor gel yalvarırım o şiirleri çocuğa yazsaydım o şiir ne demek şiirin o ince küllerini toplayanlar şiir o ki sadece cananını kasteder şiir örnekleri şiir özdemir asaf şiir özellikleri şiir önerileri şiir özlem şiir ödülleri şiir ölçüleri şiir örnekleri kısa şiir ödülleri 2018 şiir özledim ö ile şiir ö harfiyle şiir ö.s.ö şiirleri ö.ç.m şiirleri ö harfi ile şiir akrostiş şiir ö şiir parkı şiir perisi şiir penceresi şiir pdf şiir paylaşım şiir programı şiir parçaları şiir posterleri şiir papatya şiir programları p harfiyle şiir p valery şiirleri p sesi şiir p ile başlayan şiir çeşitleri şiir resimli şiir romantik şiir resmi şiir radyo şiir radyosu şiir resitali şiir rap şiir roots şiir replikleri şiir rastgele r siz şiir r akrostiş şiir r ilgili şiir r t erdogan şiirleri şiir sitesi şiir sokağı şiir sözler şiir sevgiliye şiir sayfası şiir sokakta aşk şiir siteleri s şiiri ş.erbaş şiirleri s.karakoç şiirleri s ile şiir yes şiiri ş akrostiş şiir ş sesi şiir s.ali şiirleri cemal sa şiirleri s.o.s şiiri şiir şiir şiir şarkıları şiir şairleri şiir şekilleri şiir şiir türkiye şiir şantiyede şiir şeklinde fabl şiir şükrü erbaş şiir şekil özellikleri şiir şehri ş ile şiir ş.yahya şiirleri ş 23 nisan şiirleri şiir tahlilleri şiir türleri nelerdir şiir tanımı şiir türleri test şiir turgut uyar şiir tanımları şiir tahlilleri mehmet kaplan şiir temaları şiir t shirt şiirt t.uyar şiirleri t ile şiir t erdoğan şiir 500t şiiri t aşk şiirleri t s eliot şiirleri baki ayhan t şiirleri t.tuğba baş şiirleri şiir uzun şiir umut şiir uygulaması şiir uzun aşk şiir unsurları şiir uzaktan sevmek şiir uyak şiir uyku şiir usta u şiiri ü ile şiir ü harfiyle şiirler hüsrev ü şiirini kim yazmıştır atatürk'ü şiiri ü akrostiş şiir hüsn ü şiir ayın 14 ü şiiri u ile akrostiş şiir şiir üzerine şiir ünlü şiir ümit yaşar oğuzcan şiir üzerine yazılar şiir ülkü ocaklarında şiir üzerine düşünceler suut kemal yetkin şiir ülkü tamer şiir üstadlarımız şiir üzerinde sıfat bulma şiir ünlü şairler ü.y.o şiirleri ü ile ilgili şiirler ü.y.oğuzcan şiirleri şiir ve inşa şiir video şiir ve tefekkür kulübü şiir ve kadın şiir ve zihniyet şiir ve inşa türü şiir vatan şiir ve sözler şiir ve şair şiir ve gelenek v şiir v ile şiir v.hugo şiirleri v sesi şiir orhan v şiirleri v for vendetta şiir v for vendetta şiiri remember v harfi ile şiir aga b v şiirbaz - ondan oldu zaar sözleri şiir yarışmaları şiir yazmak şiir yazarları şiir yaz şiir yazma şiir yarışması 2019 şiir yürek şiir yarışmaları 2018 y faktörü şiiri y kemal şiirleri y.odabaşı şiirleri y'ol şiiri y.emre şiirleri y başlayan şiirler y ile ilgili şiirler y harfi ile şiir y 23 nisan şiirleri akrostiş şiir y harfi şiir zamanı şiir zaman şiir zarifoğlu şiir zıt anlamlısı şiir ziya paşa şiir zindandan mehmete mektup şiir ziya gökalp şiir zulmü alkışlayamam şiir zeynep şiir zeytin z özger şiirleri z ile şiir z raporu şiir z akrostiş şiir a ve z şiiri a.c.z şiirleri z ile ilgili şiirler şiir 0 6 yaş 01 şiir 00 00 şiir 0 kasım şiirleri 0 kasımla ilgili şiir şiir 10.sınıf şiir 1 kıta şiir 1000kitap şiir 15 temmuz şiir 1.sınıf şiir 15 temmuz kısa şiir 19 mayıs şiir 10 kasım şiir 12. sınıf dil ve anlatım şiir 18 mart çanakkale şiirler 1 kıtalık şirinler 1 1 mayıs şiirleri 1.sınıf şiirleri kısa kaldırımlar 1 şiiri 1. sınıf şiirleri 2 kıtalık 1 kıtalık şiirler doğa 1 kıtalık şiirler ve şairleri 1 kıtalık şiir örnekleri şiir 2018 şiir 2 kıtalık şiir 2. sınıf şiir 29 ekim şiir 23 nisan şiir 29 ekimle ilgili şiir 29 ekim cumhuriyet bayramı şiir 2 satır şiir 2017 şiir 23 nisanla ilgili 2 şiiri şiirler 2 kıtalık şiir 2 kıta şiirler 2 kıtalık aşk şiirler 2 sınıf için dağ 2 şiir 2 kıtalık şiirler doğa 2 kıtalık şiir örnekleri şiir 365 şiir 3 kıtalık şiir 3. sınıf şiir 30 ağustos şiir 35 yaş şiir 3 kıtalık aşk şiir 3 kıtalı şiir 30 tane şiir 33 kurşun şiir 30 yaş 3 şiir anlayışı şiirler 3 kıtalık şirinler 3 şiirler 3 kıtalık kısa 3. şahsın şiiri 3 kıtalık şiirler edebiyat 3.sınıf şiirleri 2 kıtalık şiir 4 kıtalık şiir 4 lük şiir 4. sınıf şiir 40 yaşındasın şiir 4 kıtalık aşk şiir 4 mısradan oluşan her bölümüne ne denir 40 şiir 40 şair 40 şiir ve bir şiirler 4 kıtalık ünlü şairlerden 40 şiir 40 şair pdf 4 şiir 1 şehir şiirler 4 kıtalık şiirde 4'lük nedir şiirler 4 mısralık şiirdeki 4 satıra ne denir şiirler 4 5 kıtalık şiir 5. sınıf şiir 5 kıtalık şiir 5 sınıf konu anlatımı şiir 500 şiir 5n1k 555k şiir 5 şiir biçim ve içerik yönünden incelenmesi 571 şiir 5 şiir türü 50 şiir 50 şair 5 şiiri biçim ve içerik olarak inceleme 5 şiirin incelenmesi şiirler 5 kıtalık şiirde 5 mısraya ne denir 5 hececilerin şiir ve sanat anlayışı 5 kıtalık şiirler necip fazıl kısakürek şiir 6. sınıf şiir 6 kıtalık şiir 6 ekim 6 şiir türü şiir türleri 6. sınıf şiir bilgisi 6. sınıf şiir türleri 6.sınıf test şiir bilgisi 6. sınıf test şiir türleri 6. sınıf tonguç akademi şiirler 6.sınıf şiirler 6 kıtalık 6.sınıf şiirleri türkçe dersi 6. sınıf şiir örnekleri 6. sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 6.sınıf şiir bilgisi 6.sınıf şiir bilgisi test 6.sınıf şiir türleri test şiir 7.sınıf şiir 7 güzel adam şiir 7 kıta 724 şiir şiirler 7 kıtalık 724 şiir neden kabul edilmedi 7 kıtalık şiir şiir türleri 7. sınıf şiir türleri 7.sınıf test şiir bilgisi 7. sınıf testleri 7 şiiri şiirde 7 hececiler kimlerdir şiirler 7. sınıf 7 heceli şiirler 7. sınıf şiir bilgisi test soruları 7.sınıf şiir türleri 7.sınıf şiir bilgisi 7.sınıf şiir türleri test şiir 8.sınıf şiir 8 kıta şiir 8 mart 8 şiir 80 sonrası şiir 835 şiir şiir bilgisi 8. sınıf şiir türleri 8. sınıf test şiir bilgisi 8. sınıf test almanca şiir 8 kıtalık 8 şiiri şiirler 8 kıtalık 8 heceli şiirler 8.sınıf şiir bilgisi 8 satırlık şiirler 8.sınıf şiir türleri test 8. sınıf şiir bilgisi test 8 sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı şiir 9.sınıf şiir 9. sınıf edebiyat şiir 9. sınıf test şiir 9 sınıf ders notları 90lar şiir şiir türleri 9. sınıf şiir türleri 9.sınıf edebiyat şiir gelenekleri 9.sınıf şiir bilgisi 9. sınıf test şiir türleri 9. sınıf test 9 şiiri 9.sınıf şiir türleri 9 eylül şiirleri 9.sınıf şiir bilgisi çalışma kağıdı 9. sınıf şiir örnekleri 9.sınıf şiir inceleme örnekleri
 

Çevrimdışı вαşκαп

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 20356
  • Rep 1300
Ynt: Selçuklu ve Osmanlılarda Komşu Devletlerle Münasebetler
« Yanıtla #1 : Ekim 15, 2017, 03:36:25 ÖS »
Emeğine Yüreğine Sağlık
 

Çevrimdışı Özgür Kız

  • Özel Üye
  • *
  • İleti: 21539
  • Rep 3950
Ynt: Selçuklu ve Osmanlılarda Komşu Devletlerle Münasebetler
« Yanıtla #2 : Eylül 30, 2018, 01:20:36 ÖS »
 eys
 

 

Related Topics

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
1 Yanıt
1030 Gösterim
Son İleti Eylül 30, 2018, 01:20:06 ÖS
Gönderen: Özgür Kız
3 Yanıt
1877 Gösterim
Son İleti Eylül 30, 2018, 01:20:25 ÖS
Gönderen: Özgür Kız
2 Yanıt
1347 Gösterim
Son İleti Eylül 30, 2018, 01:20:48 ÖS
Gönderen: Özgür Kız